Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Δάνεια: Ποιοι θα λάβουν προσωπική επιστολή τη Δευτέρα από τις τράπεζες – Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις δόσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Προσωπική επιστολή θα στείλουν οι τράπεζες σε συγκεκριμένες κατηγορίες δανειοληπτών αύριο Δευτέρα 20 Μαρτίου.

Για το συγκεκριμένο θέμα μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στον Ant1. «Σήμερα που μιλάμε 4.200 συμπατριώτες μας έχουν αξιοποιήσει τον εξωδικαστικό μηχανισμό. 300 συμπατριώτες μας τις τελευταίες 10 ημέρες. Άρα ο μηχανισμός τρέχει όλο και καλύτερα. Ταυτόχρονα έχουμε κάνει έναν μηχανισμό στις τράπεζες έτσι ώστε αυτές να πληρώνουν το 50% της αυξημένης δόσης των ευάλωτων νοικοκυριών. Σε αυτό έχουν υποβάλει αίτηση για να ενταχθούν 36.000 συμπατριώτες μας, εκ των οποίων 28.000 δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία», είπε αρχικά ο υπουργός.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Τη Δευτέρα θα πάει προσωπική επιστολή από τις τράπεζες προς όλους τους πολίτες να ολοκληρώσουν την διαδικασία για να μπουν σε έναν μηχανισμό στον οποίο το 50% της αυξημένης δόσης θα το πληρώνουν οι τράπεζες και όχι ο κρατικός προϋπολογισμός».

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε, επίσης, ότι: «οφείλουν και οι τράπεζες για τα δάνεια που είναι ενήμερα και αυξάνονται πολύ οι δόσεις και οι servisers δηλαδή οι διαχειριστές δανείων για τα δάνεια που είναι ήδη κόκκινα -να εξαντλήσουν την ευελιξία την οποία έχουν έτσι ώστε να ρυθμιστούν ακόμα περισσότερα δάνεια λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα συγκυρία. Πιέζουμε προς αυτήν την κατεύθυνση».

Πώς θα επηρεάσει τις δόσεις των στεγαστικών η ανακοίνωση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σημαντικά αυξάνονται οι δόσεις των στεγαστικών δανείων των πολιτών.

Το MEGA παραθέτει ένα σχετικό παράδειγμα. Κάποιος που έχει πάρει ένα στεγαστικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ το οποίο έχει κυμαινόμενο επιτόκιο και του οποίου η διάρκεια εξόφλησης είναι 20 χρόνια, τότε οι δόσεις που πρέπει να πληρώσει με την νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ διαμορφώνονται ως εξής:

  • Η δόση Ιουνίου 2022 ήταν 560 ευρώ
  • Η δόση Ιανουαρίου 2023 ανέρχονταν στα 667 ευρώ
  • Η δόση Φεβρουαρίου ήταν στα 695 ευρώ
  • Και η νέα δόση Μαρτίου θα είναι 720 ευρώ

Σημείωση: Η επιπλέον ετήσια επιβάρυνση των δόσεων είναι 1.920 ευρώ.

Εάν, όμως, η ΕΚΤ προχωρήσει το καλοκαίρι του 2023 σε δύο νέες αυξήσεις των επιτοκίων από 25 μονάδες βάσης, τότε η επόμενη δόση δανείου θα διαμορφωθεί στα 782,5 ευρώ. Και σε αυτήν την περίπτωση η ετήσια επιπλέον επιβάρυνση θα αγγίζει τα 2.670 ευρώ.

Για το θέμα των αυξημένων δόσεων των δανείων μίλησε στο MEGA ο εργατολόγος, Κώστας Τσουκαλάς. Όσο δεν λαμβάνονται μέτρα στήριξης για τις δόσεις των δανειοληπτών που επιβαρύνονται από την άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ, τότε υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, σημείωσε. Αυτό σημαίνει ότι ο δανειολήπτης θα βρεθεί αντιμέτωπος με πλειστηριασμούς αλλά και ότι θα υπάρχουν προβλήματα στην ελληνική οικονομία, συμπλήρωσε.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή επεσήμανε πως θα αποφευχθούν τα παραπάνω εάν επιδοτηθούν οι δόσεις δανείων και των δανειοληπτών μεσαίας τάξης και όχι μόνο των 30 χιλιάδων χαμηλού εισοδήματος.

Το ρεπορτάζ του MEGA

Τι ισχύει για τους νέους οφειλέτες

Για το θέμα των δανείων μίλησε σήμερα ο δικηγόρος Ορέστης Ομράν στο MEGA. «Όλα λοιπόν, είναι αλληλένδετα και ξεκινούν από την πολιτική της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας. Τα νοικοκυριά δεν έχουν άμεση δυνατότητα άμυνας, οι νέοι οφειλέτες, θα πρέπει να συμφωνούν σε επιτόκια σταθερά, για να μην πλήττονται από τις διαρκείς αλλαγές και να παρακολουθούν τις εξελίξεις, καθώς αυτό επηρεάζει τα επιτόκια στα δάνεια τα στεγαστικά, αλλά και στα άλλα δάνεια που παίρνει ο καθένας», είπε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις του Ορέστη Ομράν


Ροή ειδήσεων

Advertisement