Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

ΣτΕ: Να επιστρέψουν ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο

Δημοσιεύθηκε

στις

Μία σημαντική απόφαση εξέδωσε η Επιτροπή Κανονιστικής Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας σε ό,τι αφορά τις μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ και τον έλεγχο του Δημοσίου.

Την ώρα που εργαζόμενοι και κόμματα καταγγέλλουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι επιχειρεί να ιδιωτικοποιήσει το νερό, με την ΝΔ να το αρνείται, το ΣτΕ έκρινε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει συμμορφωθεί με παλαιότερες αποφάσεις του, που ζητούσαν να επιστραφούν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο.

Η απόφαση της Επιτροπής Κανονιστικής Συμμόρφωσης του ΣτΕ εξεδόθη μετά από προσφυγή των σωματείων εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ.

Όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού, «την ίδια στιγμή που στη Βουλή η κυβέρνηση εμμένει στην συνταγματικότητα του νομοσχεδίου για την Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων, εκδόθηκαν οι 7 και 8/2023 αποφάσεις του Συμβουλίου Συμμόρφωσης του ΣτΕ, με τις οποίες δέχονται την προσφυγή των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ ότι το υπουργείο Οικονομικών με το νόμο του δεν συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ 190 και 191/2022 για την έξοδο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο και διατάσσει το υπουργείο την επιστροφή τους στο Δημόσιο! Άλλη μία μεγάλη νίκη για το νερό».

Το Δημόσιο έχει διορία 6 μηνών
Με την απόφαση αυτή, η Επιτροπή Κανονιστικής Συμμόρφωσης του ΣτΕ διατάσσει εντός εξαμήνου το υπουργείο Οικονομικών να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Σε ανακοίνωση της, η Ομοσπονδία Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ αναφέρει τα εξής:

«Η Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο, πίσω στο Δημόσιο, δικαιώνοντας έτσι και εφαρμόζοντας τελικά την απόφαση της αρχικής προσφυγή μας, που το Δημόσιο δεν αποδέχθηκε ως όφειλε, παράκαμψε και δεν σεβάστηκε την σημαντική απόφαση του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ.

»Υπενθυμίζουμε ότι μετά την προσφυγή μας, το ΣτΕ εξέδωσε τον Φεβρουάριο του 2022 μία απόφαση – σταθμό, κατοχυρώνοντας τον δημόσιο έλεγχο στο νερό και απαιτώντας την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ, που είχαν μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο το 2016, πίσω στο Δημόσιο το οποίο ακύρωσε την απόφαση του ΣτΕ και τον Ιούλιο του 2022, ψήφισε Νόμο, μέσα στον οποίο προβλέφθηκε ότι το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών παραμένει στο Υπερταμείο!

»Με την χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΣτΕ, ουσιαστικά διατάσσει το Υπουργείο Οικονομικών να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, το αργότερο εντός εξαμήνου, για να επιστραφούν οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο».

Ανάλογη ανάρτηση έκανε και το σωματείο εργαζομένων της ΕΥΑΘ, το οποίο σημείωσε: «Ηχηρή σφαλιάρα από το ΣτΕ στην προσπάθεια ξεπουλήματος του νερού από την κυβέρνηση!».

in.gr


Ροή ειδήσεων

Advertisement