Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Γιατί η ακρίβεια μένει αφού ο πληθωρισμός «φεύγει»;

Δημοσιεύθηκε

στις

«Δεν θα δούμε μείωση των τιμών, ούτε σταθεροποίηση, αυτό που θα δούμε είναι να αυξάνονται οι τιμές με μειωμένο ρυθμό». Με αυτή την απλή και σαφή τοποθέτηση ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σκιαγράφησε χθες την επόμενη ημέρα στην αγορά, όπου ο πληθωρισμός φεύγει αλλά η ακρίβεια… μένει!

Συγκεκριμένα όπως εξήγησε ο κ. Σταικούρας η ακρίβεια μετατοπίζεται από την ενέργεια και επικεντρώνεται στα τρόφιμα. Και τα νούμερα ενισχύσουν αυτήν την εκτίμηση: Παρά την επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 6,1% τον Φεβρουάριο από 7% τον Ιανουάριο οι μέσες ανατιμήσεις στην ομάδα των ειδών διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών τρέχουν με υπερδιπλάσια ταχύτητα 14,8% έναντι 7,1% το 2022.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το πληθωριστικό κύμα στα τρόφιμα δεν θα καταλαγιάσει καθώς οι τιμοκατάλογοι των προμηθευτών και βιομηχανιών που καταφθάνουν στις αλυσίδες λιανικής περιέχουν νέες ανατιμήσεις έως και 10% σε ευρύ φάσμα ειδών πρώτης ανάγκης που έρχονται ως αποτέλεσμα της αύξησης στο κόστος παραγωγής το προηγούμενο διάστημα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement