Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Επί Γης»: Στα Λεχαινά το 3ο ετήσιο αγροτικό συνέδριο

Δημοσιεύθηκε

στις

Η αγροτική παραγωγή είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της Ηλείας μας. Πρέπει ωστόσο να δημιουργηθεί μια διαφορετική γεωργία, που να βασίζεται σε καινούργιες τεχνικές, θεσμικές και περιβαλλοντικές συνιστώσες.

Η εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» στέκεται δίπλα στον αγροτικό τομέα και στους ανθρώπους του, με σχέδιο και συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όπως η έκδοση του αγροτικού ενθέτου «Επί Γης» και η θεσμοθέτηση του ομώνυμου ετήσιου συνεδρίου.

Το αγροτικό Συνέδριο «ΕΠΙ ΓΗΣ» σχεδιάστηκε με τη φιλοδοξία να αποτελέσει ένα φόρουμ το οποίο σε ετήσια βάση θα συγκεντρώνει στελέχη και θεσμικούς εκπροσώπους του αγροτικού τομέα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, γεωργικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις,  ακαδημαϊκούς και κυρίως αγρότες προκειμένου να  καταθέτουν απόψεις, εμπειρίες και προτάσεις με στόχο τον εκσυγχρονισμό, την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα της ελληνικής γεωργίας.

Η στήριξη των αγροτών μας και η ανάδειξη του αγροδιατροφικού κλάδου σε πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης για την οικονομία μας αποτελεί βασική προτεραιότητα για εμάς. Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται η διοργάνωση το 3ου ετήσιου Αγροτικού Συνεδρίου με τίτλο «Επί Γης 2023: Νέες Τεχνολογίες και Επενδύσεις στον Πρωτογενή Τομέα». Η ανταλλαγή απόψεων για τα αγροτικά ζητήματα πλέον έχει λάβει νέα διάσταση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία που δημιούργησε πολλά προβλήματα στον επισιτιστικό κλάδο και επηρεάζει την αγροτική παραγωγή και οικονομία.

Κύριος στόχος του Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο «Σινέ Άστρον», στα Λεχαινά Ηλείας, είναι η ενημέρωση και η υποστήριξη των φορέων αγροτικής ανάπτυξης και των αγροτών για ζητήματα που αφορούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων προϊόντων, την αξιοποίηση των σύγχρονων μεθόδων καλλιέργειας, τη διενέργεια επενδύσεων στις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία για την αναβάθμιση της αγροτικής οικονομίας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της γεωργίας.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το Συνέδριο αφορά στην αγροτική επιχειρηματικότητα δεδομένου ότι αποτελεί τη μόνη διέξοδο για το κλάδο ειδικά τώρα μετά την μακρά περίοδο ύφεσης.

Το συνέδριο εστιάζει σε δύο πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η στρατηγική για την βιώσιμη γεωργία,  την ενέργεια και την διαχείριση νερού. Πιο συγκεκριμένα έχει προβλεφθεί ενότητα που αφορά στο δύσκολο εγχείρημα για τη μετάβαση στην «πράσινη οικονομία, μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στο οποίο εστιάζει η ΚΑΠ 2023-2027 και μια δεύτερη θεματική, που αφορά στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» στην Δυτική Ελλάδα.  Ένα σχέδιο που έχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο πρόγραμμα αρδευτικών έργων που στοχεύει αφενός στην δημιουργία σύγχρονων υποδομών και αφετέρου στην προστασία του περιβάλλοντος.

Εξίσου ενδιαφέρουσες οι θεματικές ενότητες  που αφορούν στην ασφάλιση των αγροτών, τις επιδοτήσεις των νέων αγροτών και την συμβολή του νέου Προγράμματος LEADER στην ανάπτυξη της υπαίθρου και την προστασία του περιβάλλοντος.

17:00 Καλωσόρισμα – Χαιρετισμοί
Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας
Ιωάννης Λέντζας, Δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης

17:20 Συστήματα ευφυούς γεωργίας και ενίσχυση βιωσιμότητας του Πρωτογενή Τομέα
Γεώργιος Στύλιος, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κυριάκος Μπαμπασίδης, Αντιπρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ

17:45 Πράσινη Μετάβαση και Εξοικονομώ Επιχειρήσεων
Διονυσία Μπεβούδα, Σύμβουλος Επιχειρήσεων

18:00 Ο ασφαλιστικός τομέας στην ανάπτυξη της Αγροτικής Οικονομίας 2021-2027
Ανδρέας Λυκουρέντζος
Προέδρος ΕΛΓΑ

18:15 Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων μέσω του Ελλάδα 2.0
Παναγιώτης Πρόντζας
, Partner και επικεφαλής του τμήματος Strategy and Investments, Grant Thornton
Πλάτων Μαρλαφέκας, Πρόεδρος, Επιμελητήριο Αχαΐας και Προέδρος της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

18:35 Πράσινη Μετάβαση και Έρευνα στον Πρωτογενή́ Τομέα.
Κωνσταντίνος Νικολούτσος, Προέδρος, Επιμελητήριο Ηλείας
Ευάγγελος Ξυγκώρος, Προέδρος, Επιμελητήριο Μεσσηνίας
Χρήστος Μπιλίρης, Σύμβουλος Περιφερειάρχη με αρμοδιότητες σε θέματα συντονισμού́ των παραγωγικών τάξεων και συνεταιριστικής αγροτικής πολιτικής. Βαγγέλης Κιούφης, Διευθυντής, Αγροτικός συνεταιρισμός κορυφής
Χρήστος Σαλτογιάννης, Γεωπόνος, Neuropublic

19:15 Η συμβολή́ του νέου Προγράμματος LEADER στην ανάπτυξη της υπαίθρου και την προστασία του περιβάλλοντος.
Νικόλαος Θε
oφιλόπουλος, Γενικός Διευθυντής, ΑΝΟΛ ΑΕ

19:25 Ευφυής γεωργία: Οι αλλαγές στην αγροτική́ παραγωγή́. Ιωάννης Πάζιος
Διευθυντής Παροχής Υπηρεσιών, Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ένωση Μεσσηνίας»

Αναστάσιος Τσάκωνας, Πρόεδρος, Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Ηλείας
Γιώργος Κατσούλης, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδος

19:55 Επιδοτήσεις Νέων Αγροτών
Θεόδωρος Βασιλόπουλος, 
Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Π.Δ.Ε. Νίκος Παυλονάσιος,  Πρόεδρος, ΠΕΝΑ – Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών Χρήστος Βαλιανάτος, Πρόεδρος, Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας
Άλκης Κωνσταντόπουλος, Διευθυντής, ΚΕΑ Πύργου

20:30 Ανοιχτή́ Συζήτηση με φορείς

21:00 Λήξη Συνεδρίου

Ροή ειδήσεων

Advertisement