Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Ο στόχος για την πολιτική  αλλαγή είναι απολύτως εφικτός»-Ο υποψήφιος βουλευτής Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Θεμιστοκλής-Ανδρέας Μπάκας,  ανοίγει τα χαρτιά του στη «Γ»

Published

on

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΗ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟ

«Θέλω να αφυπνίσω τον κόσμο, βαρέθηκα και εγώ ως νέος άνθρωπος να μου κουνάνε το δάχτυλο και να μου λένε τι να κάνω», τονίζει μιλώντας στη «Γ» ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας, αναφερόμενος στην απόφαση του να κατέλθει στον στίβο των επικείμενων εκλογών.

«Η γενιά μου και οι νεότεροι από εμένα δεν εκπροσωπούνται» υπογραμμίζει, σημειώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον εμπνέει και εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι είναι απολύτως εφικτός ο στόχος της πολιτικής αλλαγής.

Και σε ό,τι αφορά το ρόλο του βουλευτή είναι σαφής, επισημαίνοντας ότι «ο βουλευτής οφείλει να λογοδοτεί στον πολίτη» και πως «δουλειά του δεν είναι οι μικροεξυπηρετήσεις».

Γιατί αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, τη στιγμή μάλιστα που η αμφισβήτηση για το πολιτικό σύστημα φαίνεται ότι αυξάνεται; 

Πήρα την απόφαση μετά από πολλή σκέψη. Όπως όλοι, έτσι κι εγώ νοιώθω βαθιά απογοητευμένος από την πολιτική κατάσταση και την κοινωνική πραγματικότητα που βιώνουμε στην χώρα μας και στον τόπο μας, την Αχαΐα.

Ανησυχώ για το παρόν και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Θεωρώ χρέος προς τον εαυτό μου, τον τόπο μου και τους συμπολίτες μου να κάνω κάτι δραστικό, ώστε να αλλάξουν τα πράγματα γύρω μας.

Η Αχαΐα έμεινε για πολλά χρόνια στην αφάνεια. Φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις με το κατά κεφαλήν εισόδημα και στις πρώτες θέσεις της ανεργίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εκτιμώ ότι, ως άνθρωπος σκληρής δουλειάς και του αποτελέσματος, ως επαγγελματίας αυτοδημιούργητος που στηρίχθηκε αποκλειστικά στις δικές του δυνάμεις, είναι η καλύτερη στιγμή για να το τολμήσω.

Θέλω να αφυπνίσω τον κόσμο, βαρέθηκα και εγώ ως νέος άνθρωπος να μου κουνάνε το δάχτυλο και να μου λένε τι να κάνω. Λέμε συχνά ότι όλοι είναι το ίδιο και πως λαμβάνονται αποφάσεις για εμάς, χωρίς εμάς. Είμαι εδώ για να ακούσω τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους. Και να τους προσκαλέσω να έρθουν να αλλάξουμε μαζί όσα δεν τους αρέσουν και να σχεδιάσουμε από κοινού την επόμενη μέρα. Αυτό είναι το προσωπικό μου στοίχημα.

Ταυτόχρονα, ως οικονομικής αναλυτής – στεγαστικής πολιτικής ( MSc στο Real Estate Investment Finance, του Oxford Brookes University) , ένας από τους βασικούς λόγους που αποφάσισα να συμμετάσχω ως υποψήφιους βουλευτής στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, είναι η στεγαστική πολιτική, στην οποία απαιτούνται ριζικές αλλαγές για να «απαντήσει» πειστικά στα προβλήματα της εποχής.

Τι διαφοροποιεί τη συμμετοχή σας στις επερχόμενες εκλογές ως νέος πολιτικός; Τι καινούριο φιλοδοξείτε να φέρεται στον πολιτικό στίβο; 

Τώρα πιο πολύ από ποτέ είναι η ώρα των νέων ιδεών, των έργων, των τομών, και όχι των ανούσιων και αναποτελεσματικών λόγων. Η γενιά μου και οι νεότεροι από εμένα δεν εκπροσωπούνται. Βλέπω άλυτα προβλήματα και αποφάσεις που λαμβάνονται σε λάθος κατεύθυνση.

Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στην Πάτρα. Τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια τα πέρασα εδώ. Αρχικά στο Ψαροφάι, μέχρι και το 1ο τρίμηνο της 1ης Γυμνασίου και μετά στην Έξω Αγιά (15ο Γυμνάσιο & 1ο Λύκειο). Έχω παίξει ποδόσφαιρο, μπάσκετ και πόλο στους αθλητικούς συλλόγους της περιοχής. Οι γονείς μου ζουν στην Πάτρα, έχω συγγενείς και φίλους εδώ. Γνωρίζω από πρώτο χέρι τα προβλήματα και τις ελλείψεις του τόπου μας σε υποδομές και

αναγέννηση και νέα πρόσωπα. Υπήρχε η προσωπική σχέση και επαφή με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ωστόσο εκείνη τη στιγμή χτύπησε πιο δυνατά το «καμπανάκι» μέσα μου.

Ο Αλέξης Τσίπρας με εμπνέει γιατί ανέλαβε και έφερε εις πέρας κάτι πολύ δύσκολο: κατάφερε μια χώρα πού ήταν στα βράχια, να την βγάλει από την αβεβαιότητα και μάλιστα άφησε απόθεμα 37 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, μπόρεσε και νοικοκύρεψε τα οικονομικά του Κράτους. Δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι παρέδωσε «καμένη γη». Σίγουρα, υπήρξε κάποιο κόστος. Κάποιες κοινωνικές ομάδες πιέστηκαν περισσότερο. Κάποια πράγματα πιθανόν να έγιναν άτακτα και με λάθη. Ωστόσο, τώρα ήρθε η ώρα να διορθωθούν.

Πόσο σας προβληματίζουν οι υφιστάμενοι πολιτικοί μηχανισμοί; Και  σε ποιο βαθμό μπορεί να λειτουργήσουν ανασταλτικά στην προσπάθειά σας να εκλεγείτε;

Μπορεί μέχρι τώρα να μην είχα το ρόλο ενός υποψήφιου βουλευτή, ωστόσο πάντοτε λειτουργούσα ως ενεργός πολίτης που κατέθετε προτάσεις στον δημόσιο βίο  μέσω των ραδιοφωνικών μου εκπομπών στον Alpha 98,9 , Παραπολιτικά 90,1 και Πρώτο Θέμα 104,6 , της αρθρογραφία μου στο σύνολο σχεδόν των έντυπων και ηλεκτρονικών εντύπων ( ΤΑ ΝΕΑ, Real News, iefimerida.gr κλπ), αλλά και των παρουσιάσεων μου στα τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας ( ΕΡΤ, Mega, Alpha, AΝΤ1, Star κλπ). Ποτέ δεν υπήρξαν καταγγελτικός και συγκρουσιακός. Διαφωνούσα, αλλά πάντοτε πρότεινα λύσεις. Ο καταγγελτικός λόγος, από μόνος του, δεν με ενδιέφερε ποτέ, γιατί δεν βγάζει πουθενά. Τα κόμματα χρειάζονται ανθρώπους που μπορούν να παραθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις που θα φέρουν αποτελέσματα.

Ο βουλευτής οφείλει να λογοδοτεί στον πολίτη. Να τον ενημερώνει και να παρουσιάζει τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου και κυρίως τα αποτελέσματα. Δεν αποδέχομαι νέους ανθρώπους να λένε ότι «έχω υποχρέωση να ψηφίσω κάποιον». Δουλειά του βουλευτή δεν είναι οι μικροεξυπηρετήσεις, αλλά να φροντίσουν να παράξουν έργο για να μην χρειάζεται κανενός είδους μέσο για τα αυτονόητα. Από ένα κρεβάτι σε δημόσιο νοσοκομείο, μέχρι την ταχεία έκδοση μιας σύνταξης.

Ο κόσμος βαρέθηκε τα «μεγάλα λόγια». Θέλει, πλέον, αποτελέσματα. Έτσι έμαθα να λειτουργώ εδώ και 18 χρόνια, ως επαγγελματίας. Είμαι υπέρ των ρεαλιστικών διεκδικήσεων, ακολουθώντας πιστά το όραμα για ένα καλύτερο μέλλον. Γιατί δεν πρέπει να σταματήσουμε να ονειρευόμαστε και να καθοδηγούμαστε από ένα όραμα.

Κατά πόσο πιστεύετε ότι άλλαξε το πολιτικό σκηνικό η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών;

 Είναι στιγμές βαθιάς οδύνης και θλίψης. Ζήσαμε μια αδιανόητη εθνική τραγωδία με δεκάδες νεκρούς, κυρίως νέους, και πολλούς τραυματίες. Ως χώρα δεν έχουμε ζήσει ποτέ κάτι ανάλογο στο παρελθόν, να χάνουμε τόσους πολλούς νέους ανθρώπους, τόσο άδικα. Θεωρώ πως ήρθε πλέον η ώρα να μιλάμε λιγότερο, και να περάσουμε στις πράξεις που φέρνουν αποτελέσματα και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και την ασφάλεια των πολιτών.

Βλέπω και διαβάζω όπως όλοι μας, τις δηλώσεις και τις τοποθετήσεις βουλευτών και πρώην υπουργών. Θα μείνω στις πληροφορίες που είδαν τον φως της δημοσιότητας ότι το σύστημα τηλεδιοίκησης λειτουργούσε μέχρι το καλοκαίρι του 2019 και στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2018 είχε ολοκληρωθεί περίπου το 72,4% του εν λόγω συστήματος στο σιδηροδρομικό δίκτυο, και τέσσερα χρόνια αργότερα, στην περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας το ποσοστό ανέβηκε μόλις στο 77%. Μπορεί να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε, ποιοι έχουν τις ευθύνες για αυτήν τη μεγάλη τραγωδία.

«Απολύτως  εφικτός ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ»

Θεωρείτε πως υπάρχει κλίμα επαναφοράς του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία; Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, δείχνουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να καρπώνεται τη φθορά της κυβέρνησης…

Με βάση τις δημοσκοπήσεις υπάρχει πλέον μια διαφορά 2,5 μονάδων ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ. Στα όρια δηλαδή του στατιστικού λάθους. Αυτή η διαφορά δείχνει ότι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την πολιτική αλλαγή είναι απολύτως εφικτός.

Να πω, επίσης, ότι οι δημοσκοπήσεις σαφέστατα δείχνουν μια τάση, ωστόσο δεν αποτυπώνουν όλη την εικόνα. Και αυτό γιατί θεωρώ ότι αντλούν στοιχεία από μια συγκεκριμένη δεξαμενή ανθρώπων καθώς πολλές φορές οι νέοι αποφεύγουν να απαντήσουν.

Σίγουρα σε βαθιές κρίσεις δημιουργούνται ακραίες δυνάμεις κι αυτό είναι κάτι γενικότερα που η πολιτική θα πρέπει να το αποτρέψει.

«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας»

Κατά πόσο είναι πιθανή μια προοδευτική διακυβέρνηση όπως την προσδιορίζει το κόμμα σας; Είναι ορατή μια συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με το ΠΑΣΟΚ, εφόσον φυσικά το επιτρέπουν οι εκλογικοί συσχετισμοί;

Σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό, υπογράμμισε ότι από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι δημιουργείται μια προοδευτική κυβέρνηση. Προσωπικά είμαι άνθρωπος που αρέσκεται στις συνεργασίες. Είναι ο μόνος τρόπος να εξελίσσεσαι και να προχωράς μπροστά. Αυτό κάνω και εγώ άλλωστε, ως επαγγελματίας, επί σειρά ετών.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement