Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Με τιμές η 25η Μαρτίου- Θεατρικά δρώμενα, αναπαράσταση της ορκωμοσίας των αγωνιστών και επετειακές εκδηλώσεις

Published

on

 

 

Ο Δήμος Πατρέων και ο Πολιτιστικός του Οργανισμός τιμούν και φέτος την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 με την πραγματοποίηση της κεντρικής εκδήλωσης στην πλατεία Ομονοίας, σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η ορχήστρα «Θεόφιλου Κάβουρα» θα παρουσιάσει δύο έργα του αείμνηστου μαέστρου, διασκευασμένα στο πνεύμα της ημέρας.

Από τη θεατρική ομάδα «από κοινού» της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας θα πραγματοποιηθεί θεατρικό δρώμενο, αφιερωμένο στον πατρινό αγωνιστή του 1821 Παναγιώτη Καρατζά. Μέλη του χορευτικού από τον Πολιτιστικό Οργανισμό θα συμμετέχουν ως παραστάτες.

Η εκδήλωση έχει καθιερωθεί και πραγματοποιείται για τρίτη κατά σειρά χρονιά από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου της Πάτρας. Πρόκειται για φόρο τιμής στον ηρωικό αγώνα του 1821, μέσα από τον οποίο επιδιώκεται όχι μόνο να θυμηθούμε την ιστορία μας, αλλά και να βγάλουμε επίκαιρα συμπεράσματα. Φέτος συμπίπτει ημερολογιακά με την επίθεση του Παναγιώτη Καρατζά κατά των Οθωμανών και τον εγκλωβισμό τους στο κάστρο της Πάτρας.

Η επανάσταση του 1821 αποτέλεσε για την Αχαΐα, την πόλη της Πάτρας και για την υπόλοιπη Ελλάδα, αποφασιστικής σημασίας γεγονός. Στις 23 Μάρτη ο πατραϊκός λαός, με επικεφαλής τον ηρωικό τσαγκάρη Παναγιώτη Καρατζά, χτύπησε τους Οθωμανούς και τους εγκλώβισε στο Φρούριο της πόλης. Η Πάτρα και γενικότερα η περιοχή μας ήταν πεδίο σημαντικών γεγονότων.

ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ 21ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Σήμερα και αύριο το 21 ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών θα τιμήσει με εκδηλώσεις την επέτειο της 25 ης Μαρτίου του 1821. Οι εκπαιδευτικοί και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου έχουν επιμεληθεί ένα πλούσιο εκπαιδευτικό και συνάμα εορταστικό πρόγραμμα με τίτλο: «Γνωρίζουμε το 1821… μαθαίνουμε για τους αγώνες του λαού μας», με το οποίο οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν ένα διαφορετικό ταξίδι στα πολεμικά εκείνα χρόνια γνωρίζοντας καλύτερα την Επανάσταση του 1821, το πρώτο και κορυφαίο γεγονός της νεότερης Ελληνικής ιστορίας.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του Σκοπευτικού Συλλόγου Παραδοσιακών Όπλων Πατρών Κωνσταντίνος Βαγγελάκος θα παρουσιάσει σ’ όλους του μαθητές φορεσιές και άρματα των αγωνιστών με τους πρώτους να έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν από κοντά κειμήλια του Αγώνα. Στη συνέχεια ο εκπαιδευτικός αναλυτής-συγγραφέας Κυριάκος Δ. Σκιαθάς θα μιλήσει στους μαθητές για τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Στο τέλος της ομιλίας-συζήτησης θα δοθούν στις μεγαλύτερες τάξεις (Δ, Ε, ΣΤ) ερωτηματολόγια σχετικά με το Εικοσιένα, ενώ στο σύνολο των μαθητών θα δοθούν με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων εικόνες, που απεικονίζουν Αχαιούς και άλλους αγωνιστές της Επανάστασης

Αύριο, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη σχολική γιορτή και οι μαθητές με την επιμέλεια των εκπαιδευτικών τους θα παρουσιάσουν το θεατρικό με τίτλο: «Το χρονικό της Επανάστασης». «Τα παιδιά θα έρθουν κοντά στο πνεύμα της εποχής εκείνης και θα προβληματιστούν με το σθένος των προγόνων μας», είπε ο Διευθυντής του σχολείου Ανδρέας Σκαλτσάς για τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις.

Εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 21 ου Δημοτικού

Σχολείου, αναφερόμενος στο γεγονός, ανέδειξε τη σημασία της προσέγγισης ανάλογων εκδηλώσεων εκ μέρους του Συλλόγου λέγοντας: «Προσφέρουμε στα

παιδιά μας τη δυνατότητα να έρθουν πιο κοντά στους αγώνες των εθνικών μας

ηρώων μέσα από αληθινές ιστορίες και πραγματικές φορεσιές των αγωνιστών της

εποχής. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν

προσωπικότητες που συνέβαλαν τόσο σε τοπικό, όσο και σε Εθνικό επίπεδο για την

απελευθέρωση του λαού μας από τον τούρκικο ζυγό. Στοχεύουμε σε διοργάνωση

περισσότερων παρόμοιων εκδηλώσεων στο μέλλον».

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Με τιμή και περηφάνια, οι «Μωραΐτες Εν Χορώ» θα πραγματοποιήσουν κι εφέτος, την Κυριακή 26 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, την Αναπαράσταση της Ορκωμοσίας των Αγωνιστών της Πάτρας. Το θέμα της αναπαράστασης αφορά το ιστορικό γεγονός του όρκου που έδωσαν οι Πατρινοί Αγωνιστές πάνω στον ξύλινο Σταυρό που στήθηκε στο τότε, αλώνι του Αη – Γιώργη από τον Επίσκοπο Παλαιών Πατρών Γερμανό.

Στη φετινή εκδήλωση για την Αναπαράσταση της Ορκωμοσίας θα συμμετέχει και ο αδελφικός Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821» από το Αίγιο.

Την εκδήλωση πλαισιώνουν οι μουσικοί: Σοφία Τσοκανά: κλαρίνο, Μαριλύδα Καραθανάση: λαούτο, Τατιάνα Τσοκανά: κρουστά, τραγούδι.

Την εκδήλωση υποστηρίζει ο Όμιλος Απογόνων Αγωνιστών 1821, ενώ τελεί υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

ΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ ΓΙΑΝΝΙΑΔΕΣ

Εξ άλλου, ο Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δροσιάς Τριταίας “Οι Γιαννιάδες” και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μύλων Πατρών, «Οι Άγιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος» οργανώνουν επετειακή εκδήλωση με τίτλο «Στα χνάρια του ’21, οι αφανείς ήρωες Γιαννιάδες», την Κυριακή 26 Μαρτίου, στις 11 το πρωί στην πλατεία «Γιαννιά», (απέναντι από την πλατεία Μαρούδα).

Ροή ειδήσεων

Advertisement