Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Σταϊκούρας: Δεν υπάρχουν τα δισεκατομμύρια που ζητά η αντιπολίτευση να μοιράσουμε

Δημοσιεύθηκε

στις

«Στόχος της νομισματικής πολιτικής είναι να τείνει ο πληθωρισμός στο 2% μεσομακροπρόθεσμα, άρα θα συνεχίσει αυτή την άσκηση μέχρι να επιτευχθεί αυτός ο στόχος» εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 για την αύξηση των επιτοκίων, απαντώντας παράλληλα στην αντιπολίτευση που ζητά «να μοιραστούν δισεκατομμύρια». «Δισεκατομμύρια δεν υπάρχουν», επισήμανε.

Σχολιάζοντας την τακτική που ακολουθείται με τα επιτόκια, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως «γι’ αυτό δημιουργήθηκε η ΕΚΤ, για την σταθερότητα των τιμών και το βασικό εργαλείο που έχει, είναι η αύξηση των επιτοκίων. Το ίδιο πράττουν όλες οι κεντρικές τράπεζες στον κόσμο, με διαφορετικό βηματισμό, όπως χθες η Fed μείωσε λίγο τον ρυθμό αύξησης».

«Αυτό σημαίνει ότι το υφιστάμενο κόστος δανεισμού χωρών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, εκεί που τα επιτόκια είναι κυμαινόμενα, θα αυξάνεται. Έχει αυξηθεί και θα αυξηθεί και άλλο, όπως φαίνεται με βάση αυτά που ισχυρίζεται η ΕΚΤ ότι θα ακολουθήσουν, γιατί ο πληθωρισμός, αν και μειώνεται, παραμένει επίμονος και ταυτόχρονα αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν και κάποιες δυσκολίες στη ζήτηση νέων δανείων κυρίως στεγαστικών, γιατί οι πολίτες αντιλαμβάνονται, όχι μόνο στην Ελλάδα, ότι θα δυσκολεύονται στη συνέχεια να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Αυτές είναι οι αρνητικές συνέπειες μιας συσταλτικής νομισματικής πολιτικής που στόχο έχει να μειώσει τον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός σημαίνει ακρίβεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement