Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ημέρα μνήμης και τιμής-Kορυφώνονται σήμερα οι επετειακές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στην Αχαΐα

Published

on

Κορυφώνονται σήμερα με την επίσημη Δοξολογία στη Μητρόπολη Πατρών στις 11.40 το πρωί και την παρέλαση των πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων επί της Αγ. Ανδρέου στις 12 το μεσημέρι οι επετειακές εκδηλώσεις και στην Πάτρα για την 25η Μαρτίου.

Στις επετειακές εκδηλώσεις την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, ενώ στα Καλάβρυτα θα βρεθεί ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, θα βρίσκεται στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο Αγρίνιο, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος θα βρίσκεται στην Πάτρα. Αντίστοιχα, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, σήμερα θα παραστεί στην Δοξολογία στον Ι.Ν. Ευαγγελίστριας και
στην συνέχεια θα παρακολουθήσει την παρέλαση.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
•7 π.μ. Ανάκρουση Εωθινού από τη Φιλαρμονική του Δήμου Πατρέων.
•8 π.μ. Έπαρση σημαίας στην κεντρική προβλήτα Αγίου Νικολάου.
•9 π.μ. Εκκίνηση ποδηλατικού αγώνα Θυσίας Πατρών – Καλαβρύτων Αγίας Λαύρας από πλατεία Γεωργίου, τερματισμός στην Αγία Λαύρα Καλαβρύτων (11.45 π.μ. Απονομή επάθλων).
•11.40 π.μ. Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών. (Τέλος προσέλευσης επισήμων 11.30 π.μ.). Απόδοση τιμών από τμήματα Ενόπλων με τη συμμετοχή της Δημοτικής Μουσικής.
•12 μ. Παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών και τμημάτων Σωμάτων Ασφαλείας με τη συμμετοχή και τροχοφόρων τμημάτων, μπροστά από τους επισήμους και το λαό, επί της οδού Αγίου Ανδρέου από το ύψος της οδού Αράτου και τερματισμό στον Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα.
•6.42 μ.μ. Υποστολή σημαίας στην Κεντρική προβλήτα Αγ. Νικολάου. Τιμές θα αποδώσει κατά τα κεκανονισμένα Τμήμα Στρατού μετά της Μουσικής του Δήμου.
ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
Οι τιμητικές εκδηλώσεις του Δήμου Καλαβρύτων για την 202η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης (21 Μαρτίου 1821) και την Ορκωμοσία των Αγωνιστών (25η Μαρτίου 1821) ολοκληρώνονται στο χώρο της Ιστορικής Μονής Αγίας Λαύρας. Νωρίς το πρωί θα πραγματοποιηθεί Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Μονής προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου. Θα ακολουθήσει το Τρισάγιο και η Κατάθεση στεφάνων στο Πανελλήνιο Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας Αγωνιστών του 1821 και νωρίς το μεσημέρι η Δοξολογία στον προαύλιο χώρο της Μονής. Η επετειακή ομιλία θα γίνει από τον Ομότιμο Καθηγητή και Προκοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Απόστολο Νικολαΐδη.
Ακολουθεί στις 12 το μεσημέρι η ετήσια εντυπωσιακή Αναπαράσταση της ορκωμοσίας των Αγωνιστών και κήρυξης της Επανάστασης του 1821 από τον Θεατρικό Όμιλο Καλαβρύτων «ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΟΣ».
KΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Επετειακές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στους άλλους Δήμους της Αχαΐας, όπου στις έδρες τους, σε Αίγιο, Χαλανδρίτσα και Κάτω Αχαΐα θα τελεστούν Δοξολογίες και θα γίνουν παρελάσεις των μαθητών.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΙ ΑΥΡΙΟ
Εξ άλλου με τιμή και περηφάνια, οι «Μωραΐτες Εν Χορώ» θα πραγματοποιήσουν κι εφέτος, αύριο στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, την Αναπαράσταση της Ορκωμοσίας των Αγωνιστών της Πάτρας. Το θέμα της αναπαράστασης αφορά το ιστορικό γεγονός του όρκου που έδωσαν οι Πατρινοί Αγωνιστές πάνω στον ξύλινο Σταυρό που στήθηκε στο τότε, αλώνι του Αη – Γιώργη από τον Επίσκοπο Παλαιών Πατρών Γερμανό. Στη φετινή εκδήλωση για την Αναπαράσταση της Ορκωμοσίας θα συμμετέχει και ο αδελφικός Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821» από το Αίγιο. Την εκδήλωση πλαισιώνουν οι μουσικοί: Σοφία Τσοκανά: κλαρίνο, Μαριλύδα Καραθανάση: λαούτο, Τατιάνα Τσοκανά: κρουστά, τραγούδι. Την εκδήλωση υποστηρίζει ο Όμιλος Απογόνων Αγωνιστών 1821, ενώ τελεί υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.

Επίσης, ο Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δροσιάς Τριταίας “Οι Γιαννιάδες” και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μύλων Πατρών, «Οι Άγιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος» οργανώνουν επετειακή εκδήλωση με τίτλο «Στα χνάρια του ’21, οι αφανείς ήρωες Γιαννιάδες», αύριο στις 11 το πρωί στην πλατεία «Γιαννιά», (απέναντι από την πλατεία Μαρούδα).

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement