Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ: Υπογραφή μνημονίου μεταξύ δήμου Πύργου και Molln

Δημοσιεύθηκε

στις

Με την τελετή στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο επισημοποιήθηκε χθες το απόγευμα η αδελφοποίηση μεταξύ του Δήμου Πύργου και της γερμανικής πόλης Mölln.

Το Σύμφωνο Αδελφοποίησης υπέγραψε ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος και ο Δήμαρχος της πόλης Mölln Ίνγκο Σέπερ, σύμφωνα με την απόφαση 93/22 που είχε λάβει ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης Mölln στις 24/2/2022, ύστερα από αντίστοιχη εισήγηση των δημάρχων.

Συνδετικός κρίκος της αδελφοποίησης είναι ο Κωνσταντίνος Μάκρος από τον Πύργο Ηλείας, επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στη Γερμανία, εκπρόσωπος του Δήμου στην πόλη Mölln, και εκλεγμένος στο Δημοτικό Κοινοβούλιο του Mölln, ο οποίος συνδέεται και μια μακρά φιλία με τον Παναγιώτη Αντωνακόπουλο.

Την αντιπροσωπεία των Γερμανών και τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου Γιάννης Παπαδημητρίου, ενώ στην συνέχεια αναφέρθηκε στο θεσμό της αδελφοποίησης των πόλεων και των δήμων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «η αδελφοποίηση αποτελεί μια σημαντική και ουσιαστική πρωτοβουλία της τοπικής αυτοδιοίκησης και επιδιώκει να αναδείξει το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει συνεργασία πόλεων και κατ’ επέκταση και δήμων. Η αδελφοποίηση αποτελεί μια άμεση, διαχρονική και εμβληματική επαφή μεταξύ των πολιτών και λαών που συμβιώνουν μέσα στην κυψέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορεί να αποτελέσει πολιτικό εργαλείο για συνεργασία σε σημαντικά θέματα».

Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος αναφέρθηκε στη δημιουργική συνύπαρξη που υπάρχει διαχρονικά με το γερμανικό λαό και σημείωσε πως «η ιστορική και αναγεννησιακή εικόνα του Mölln είναι αναλλοίωτη. Θελήσαμε να κάνουμε την αδελφοποίηση, όπως έχουμε κάνει και με τις Συρακούσες και μια μικρή πόλη στην Ουγγαρία, γιατί αυτό μας δίνει το πλεονέκτημα μέσα από τριμερής συνεργασίες να υποβάλλουμε προτάσεις σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Φροντίσαμε η αποστολή να δει ό,τι καλύτερο έχει η πόλη μας, όπως το μουσείο, και έμειναν εντυπωσιασμένοι και είπαν πολύ καλά λόγια.

Τους άρεσε επίσης η πλατεία και εντόπισαν ότι είμαστε καθαρή πόλη. Πήγαμε στον Άγιο Ανδρέα και έδειξαν έντονο ενδιαφέρον αναπτυξιακό και επενδυτικό για το αεροδρόμιο στο Επιτάλιο. Με αφορμή και την σημερινή (σ.σ. χθεσινή), μια  ημέρα που φέρνει οδυνηρές μνήμες εδώ στον Πύργο λόγω του μεγάλου σεισμού, δίνουμε ένα ισχυρό αντίδοτο αισιοδοξίας, ότι η ζωή συνεχίζεται, η ζωή έχει προκλήσεις, ότι έχουμε δυνατότητες, ότι έχουμε ευκαιρίας και ότι αξίζουμε».

Από την πλευρά του o Δήμαρχος του Mölln Ίνγκο Σέπερ μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Πύργο και την αισθητική της πόλης, δήλωσε ενθουσιασμένος με την τοπική παράδοση και την τοπική κουζίνα, ενώ έμεινε εντυπωσιασμένος από την υποδοχή και τη φιλοξενία από τη Δημοτική Αρχή, λέγοντας χαρακτηριστικά πως παρόμοια υποδοχή αρμόζει σε ένα πρωθυπουργό.  Παράλληλα, ο κ. Σέπερ μίλησε για τα οφέλη που θα έχει η συγκεκριμένη αδελφοποίηση και για τις δύο πόλεις και τους πολίτες, ενώ έκανε και μια σύντομη παρουσία της ιστορίας του  Mölln.

Η γερμανική αντιπροσωπεία απαρτιζόταν από τους: Ingo Schaper (Δήμαρχος Mölln), Urlich Woblick (Πρόεδρος του Δημοτικού Κοινοβουλίου), Jan Wiegels (πρώην Δήμαρχος), Κωνσταντίνος Μάρκος (Εκπρόσωπος του Δήμου στην πόλη Mölln), Dr. Mathias Esche (Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPO στην πόλη Mölln), Horst Kulh (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU στην πόλη Mölln) και Hans-Hermann Albrecht (Αναπληρωτής Δημάρχου Mölln).

Τέλος, σύμφωνα με το Σύμφωνο Αδελφοποίησης, ο σκοπός της ενέργειας αυτής είναι οι δύο πόλεις να επιδιώξουν την  ανταλλαγή εμπειριών, γνώσεων και επισκέψεων στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού, τέχνη και πολιτισμό της κοινωνικής ζωής καθώς και τη διεύρυνση και σε άλλους τομείς των δήμων σας μας. Υιοθετώντας από κοινού την επιδίωξη για προαγωγή της ευημερίας των πολιτών τους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.


Ροή ειδήσεων

Advertisement