Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Στη «μέγγενη» Μητσοτάκη και Τσίπρα ο Νίκος Ανδρουλάκης – Απάντηση για τις «αποστασίες»

Δημοσιεύθηκε

στις

Ξεκίνησε «σφυροκόπημα» με στόχο να πάρει ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, από το χώρο του κέντρου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Η ομιλία τη Δευτέρα (27/3) στη Λαμία έδειξε κατά πρωτόγνωρο τρόπο ότι ο πρωθυπουργός πλέον έχει πάρει αποστάσεις από το τραγικό δυστύχημα και έχει ριχτεί για τα καλά στην προεκλογική μάχη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να ανατρέψει τα δημοσκοπικά ευρήματα που δείχνουν απώλειες και να κερδίσει το κρίσιμο ποσοστό που του λείπει για τις δεύτερες κάλπες έτσι, ώστε να μην αγωνία για την αυτοδυναμία.

Ωστόσο, υπάρχει ένας κρυφός κίνδυνος για όλο το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα που δημιουργήθηκε μετά το δυστύχημα των Τεμπών.

Η δυσπιστία των πολιτών που φαίνεται ξεκάθαρα να γυρίζει την πλάτη της στους πολιτικούς και για αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός θέλει να αποφύγει τη σύγκρουση με αυτούς τους ψηφοφόρους.

Οι επιθέσεις προς το πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη δεν είναι διόλου τυχαίες και ευκαταφρόνητες. Έχουν να κάνουν με εκείνο το κρίσιμο ποσοστό, που αν του λείψει επειδή γυρίζει την πλάτη του στο υπάρχον πολιτικό σύστημα, να μπορέσει, με τους ψηφοφόρους που θα καταφέρει να πείσει να επιστρέψουν, να έχει εξασφαλίσει την Κυριακή των δεύτερων εκλογών στις 2 Ιουλίου, κατά πάσα πιθανότητα, την εκλογική νίκη.

Η αναφορά του άλλωστε από τη Λαμία για «κυβερνήσεις πλειοψηφίας από ένα κόμμα και όχι από ένα χρώμα» αυτό δείχνουν.

Και η αποστασία…

Σύμφωνα με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ οι δηλώσεις του πρωθυπουργού δείχνουν διάθεση για αποστασίες.

Έτσι ερμηνεύουν τη συγκεκριμένη αναφορά του κ. Μητσοτάκη:

«Πιστεύω ακράδαντα ότι στη χώρα μας οι σταθερές κυβερνήσεις που απολαμβάνουν κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αποτελούμενες από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα -το τονίζω αυτό- είναι οι πιο κατάλληλες, είναι οι πιο δοκιμασμένες και αυτές που μπορούν, τελικά, να εξασφαλίσουν ότι η χώρα θα κινηθεί πολύ γρήγορα στον δρόμο τον οποίο έχουμε χαράξει».

Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε με μια σύντομη ανακοίνωση:

«Μετά το χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη, ο κ. Μητσοτάκης με εικαστικές προσεγγίσεις επιχειρεί να καμουφλάρει τις οικογενειακές του παραδόσεις. Όμως, το 2023 δεν είναι 1965. Να είναι σίγουρος πως ο ελληνικός λαός δεν θα κάνει ανεκτές τέτοιες μεθοδεύσεις».

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο κ. Τσίπρας :«το να κλέβει κάποιους βουλευτές από άλλα κόμματα, και το προαναγγέλλει κιόλας, αυτά συνήθως δεν προαναγγέλλονται», για να συμπληρώσει: «Μπορεί η οικογένεια Μητσοτάκη να έχει μακρά παράδοση στις αποστασίες», αλλά «δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να είναι το μέλλον της χώρας.

Φωτιά στο προεκλογικό σκηνικό

Ο Νίκος Ανδρουλάκης με την πρότασή του για πολιτικό πρόσωπο στη θέση πρωθυπουργού αν προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά εκτός των Μητσοτάκη και Τσίπρα έχει βάλει για τα καλά, φωτιά στο πολιτικό σκηνικό και ως συνέπεια της πρότασής του είναι να του επιτίθενται και από τα δεξιά και από τα αριστερά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στην ίδια γραμμή και σήμερα που θα επαναλάβει τη πρότασή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι πηγαίνει σε αχαρτογράφητα επικοινωνιακά νερά, μετά την πρότασή του που έχει προκαλέσει συζητήσεις όχι μόνο εκτός του κόμματός του, αλλά και εντός με κυριότερο όλων τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Ωστόσο όμως ο κ. Ανδρουλάκης θεωρεί ότι πέτυχε το στόχο του να συζητείται θετικά ή αρνητικά η πρότασή και να έχει γίνει μήλον της έριδος.

Στο επιτελείο του οι πάντες αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για μία κίνηση πολλών ρίσκων, από την οποία εξαρτάται η περαιτέρω εκλογική του παρουσία.

Πυρά εναντίον του εξαπέλυσε και ο Αλέξης Τσίπρας, σε χαμηλότερους όμως τόνους.

Η μπαγκέτα του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός είναι εκείνος πάντως που κρατά την προεκλογική μπαγκέτα και δίνει τον τόνο της μάχης. Μιλώντας σε ψηφοφόρους του αναφερόμενος στις εκλογές είπε πως «Ο Μάιος είναι κοντά, φέρνοντας και μια νέα άνοιξη με το διπλό δικό σας μήνυμα νίκης, σημειώνοντας ότι μόνο η ΝΔ μπορεί να πάει την Ελλάδα μπροστά, «στο μέλλον που της αξίζει».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε και την πρόταση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ σε υψηλούς τόνους: «Όσοι μιλούν για κυβερνήσεις συνεργασίας, παραπέμπουν σε παραλυσία» είπε, για να συνεχίσει: «Τι σημαίνει αυτός ο άγνωστος Χ πρωθυπουργός που θα ηγηθεί την επόμενη ημέρα; Ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν στα τυφλά; Δηλαδή, άλλον να θέλουν και άλλος να τους προκύψει; Λυπάμαι, αλλά αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Ψηφίζεις ΝΔ για να έχεις Μητσοτάκη πρωθυπουργό. Έστω, ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ για να έχεις Τσίπρα πρωθυπουργό. Αλλά γιατί να ψηφίσεις κάτι που δεν ξέρεις τι θα βγει αύριο;».

Στην παρούσα φάση το στοίχημα του κ. Μητσοτάκη είναι να μπορέσει να βάλει την κοινωνία σε διαφορετική συζήτηση και να ξεφύγει από την συζήτηση του δυστυχήματος των Τεμπών που του έκανε τεράστια ζημιά στην εικόνα του «μεταρρυθμιστή». Στην χθεσινή του ομιλία είπε πως είναι περίοδος αναστοχασμού και ανασυγκρότησης.

«Δεν κρύφτηκα ποτέ, ούτε εγώ είμαι εκείνος που θα πει πως φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από μένα», είπε χαρακτηριστικά.

«Ξέρουμε πια ότι στα Τέμπη συναντήθηκαν τα ανθρώπινα λάθη με τις ελλείψεις ενός προβληματικού οργανισμού, με διαχρονικά προβλήματα που δυστυχώς δεν μπορέσαμε να ανατάξουμε πλήρως πριν μας προλάβει το κακό.

Γι’αυτό ανέλαβα την ευθύνη στο όνομα όλων όσων κυβέρνησαν τη χώρα, καθώς το δράμα έγινε με εμάς το τιμόνι», τόνισε και πρόσθεσε:

«Προσωπικά δεν κρύφτηκα ποτέ, ούτε θα πω φταίνε οι άλλοι εκτός από εμάς. Εμείς πρώτοι έχουμε το χρέος να διαμορφώσουμε τους όρους ώστε να μην ξανασυμβεί ποτέ ξανά ένα τέτοιο κακό».

Όλα αυτά, όμως, «δεν παύουν να δείχνουν την παλιά Ελλάδα που θα πολεμήσω και θα αλλάξω», όπως είπε, για να προσθέσει: «Πρώτος εγώ θα ήθελα να γυρίσω τον χρόνο πίσω».

CNN.gr


Ροή ειδήσεων

Advertisement