Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Δίκτυο τρομοκρατίας: Θα έπαιρναν 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό στο εβραϊκό εστιατόριο

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε αστυνομικό κλοιό και αυστηρή επιτήρηση βρίσκεται το εβραϊκό εστιατόριο «Gostijo» στου Ψυρρή, που λειτουργεί και ως συναγωγή και ήταν ο στόχος της επίθεσης από τους δύο Πακιστανούς. Μάλιστα, θα έπαιρναν 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό.

Η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, Μοσάντ, ανέφερε ότι βοήθησε την Ελλάδα στην εξάρθρωση του τρομοκρατικού δικτύου, που είχε σκοπό να χτυπήσει εβραϊκούς στόχους στην Αθήνα και μέλη του οποίου συνδέονται με τη Δύναμη Κουντς.

Τον περασμένο Αύγουστο έφτασε η πληροφορία στην ΕΥΠ ότι ένας πυρήνας ατόμων από το Πακιστάν σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν αιματηρή επίθεση στην Αθήνα. Τον Νοέμβριο του 2022 η ΕΥΠ έφτασε στον 27χρονο και τον 29χρονο. Η έρευνα εξελίχθηκε αθόρυβα και οι αρχές είχαν σκοπό να φτάσουν μέχρι τέλους, μέχρι το σημείο που θα είχαν στα χέρια τους όλα τα στοιχεία για τα πρόσωπα – στόχους όμως ο χρόνος άρχισε να πιέζει και οι Πακιστανοί γινόντουσαν όλο και πιο δραστήριοι, τότε οι αστυνομικοί έβαλαν μπρος την αστραπιαία επιχείρηση και τους συνέλαβαν.

Πριν από περίπου έναν μήνα τα δύο αυτά άτομα πακιστανικής καταγωγής προσήχθησαν από την Αντιτρομοκρατική και διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν νόμιμα έγγραφα και από τότε κρατιούνται. Είχαν περάσει στην Ελλάδα από την Ορεστιάδα πριν από πέντε χρόνια και κανένας δεν είχε από τότε τα απαραίτητα έγγραφα. Οι αρχές πήραν τα κινητά τους και διαπιστώθηκε από την έρευνα ότι επικοινωνούσαν με έναν ομοεθνή τους στο Ιράν, ο οποίος τους έδινε εντολές προκειμένου να πραγματοποιήσουν την επίθεση.

Οι εντολές του «καθοδηγητή» στο Ιράν και τα δύο σενάρια

Δύο είναι τα σενάρια για το πώς οι δύο Πακιστανοί θα πραγματοποιούσαν την επίθεση στο εβραϊκό εστιατόριο «Gostijo» στου Ψυρρή, που λειτουργεί και ως συναγωγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο Πακιστανός από το Ιράν που έδινε τηλεφωνικά οδηγίες και κατευθύνσεις στους δύο ομοεθνείς του στην Ελλάδα, αρχικά τους είχε δώσει εντολή να πραγματοποιήσουν την επίθεση με κάποιο δηλητήριο, πιθανόν αέριο.

Ωστόσο, στη συνέχεια το αρχικό σχέδιο τροποποιήθηκε κι έτσι, οι δύο δράστες σκόπευαν είτε να ανατινάξουν το εστιατόριο με φιάλες υγραερίου είτε να εισβάλουν στο μαγαζί με όπλα, εφόσον αυτό ήταν γεμάτο με κόσμο, και να προκαλέσουν έτσι λουτρό αίματος.

Ο Πακιστανός στο Ιράν είχε υποσχεθεί στους δύο ομοεθνείς του, ότι θα βγάλουν πολλά χρήματα. Τους είχε δώσει εντολή το πρώτο χτύπημά τους να είναι το εστιατόριο-συναγωγή στου Ψυρρή και στη συνέχεια, όπως τους είχε πει, θα συζητούσαν για δολοφονίες προσώπων στην Ελλάδα, έναντι αμοιβής. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αμοιβές που τους έταζε ήταν της τάξης των 15.000 ευρώ.

Οι αστυνομικές αρχές είχαν θέση υπό στενή παρακολούθηση τους δύο Πακιστανούς, ηλικίας 27 και 29 ετών, εδώ και δύο μήνες και έχουν στη διάθεσή τους τις συνομιλίες τους με τον ομοεθνή τους από το Ιράν. Οι δύο Πακιστανοί βρίσκονταν στην χώρα μας εδώ και 4-5 χρόνια και εργάζονταν σε διάφορα μαγαζιά ή διαφορετικά έκαναν αγροτικές εργασίες.

Η ΕΥΠ διέθετε σχετικές πληροφορίες για δράση τρομοκρατικού δικτύου στη χώρα μας και άρχισε να ερευνά των υπόθεση από τον περασμένο Αύγουστο. Οι δύο Πακιστανοί που μένουν στην Ελλάδα ταυτοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο και τέθηκαν υπό παρακολούθηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχαν ταξιδέψει αρκετές φορές στην Αθήνα και είχαν κάνει κατόπτευση του χώρου, ως εκ τούτου οι ελληνικές αρχές αντιλήφθηκαν ότι θα προχωρούσαν σύντομα στην επίθεση κατά του εστιατορίου, γι’ αυτό και έδρασαν άμεσα και τους συνέλαβαν.

Όπως ανέφερε ο Τάσος Τέλλογλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, για πρώτη φορά το Ιράν χρησιμοποίησε Πακιστανούς υπηκόους στον πόλεμο της Συρίας, όταν έφτιαξε μια ειδική μονάδα που πολεμούσε στο πλάι των Ιρανών που είχαν πάρει μέρος στον πόλεμο υπέρ του καθεστώτος Άσαντ. Είναι περίπου 10% οι Σιίτες στο Πακιστάν και αυτοί βρίσκονται υπό την επιρροή του Ιράν. Τον Μάιο 2022, Ιρανοί είχαν προσπαθήσει να επιτεθούν σε Ισραηλινούς τουρίστες σε κλειστή αγορά της Κωνσταντινούπολης, τις παραμονές της επίσκεψης του τότε Ισραηλινού πρωθυπουργού. Η επίθεση αυτή αποτράπηκε την τελευταία στιγμή, όπως ανέφεραν στη συνέχεια ισραηλινές πηγές. Προηγουμένως οι Ιρανοί είχαν κατηγορήσει τους Ισραηλινούς ότι δολοφόνησαν έναν συνταγματάρχη των Φρουρών της Επανάστασης στο σπίτι του, στην Τεχεράνη. Η σχεδιαζόμενη, δηλαδή, επίθεση των τουριστών ήταν ένα είδος αντιποίνων, σύμφωνα με τα όσα μεταδόθηκαν.

Νωρίτερα, είχε γίνει μία αντίστοιχη επιχείρηση στην Κύπρο με την συμμετοχή ενός Αζέρου και ενός Πακιστανού από την Πάφο. Και αυτή, που είχε ως στόχο Ισραηλινό επιχειρηματία, την τελευταία στιγμή οδηγήθηκε σε αποτυχία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Μοσάντ.


Ροή ειδήσεων

Advertisement