Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Έργα οχύρωσης-ανάπλασης σε Ρίο και Αγ. Βασίλειο – Πότε θα υπάρχει προστασία στις ακτές

Δημοσιεύθηκε

στις

Με την προσωπική δέσμευση του αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων, Θανάση Μαυρομμάτη, ότι ο επόμενος χειμώνας θα βρει οχυρωμένες τις κοινότητες Ρίου και Αγίου Βασιλείου Πατρών, πέρασε ομόφωνα από το περιφερειακό συμβούλιο η υπογραφή της σύμβασης με το Δήμο Πατρέων για το μεγάλο έργο αποκατάστασης της παραλιακής ζώνης.

Η βόρεια ακτογραμμή έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές, επί σειρά ετών, που έγιναν πολύ μεγαλύτερες μετά τις κακοκαιρίες του χειμώνα του 2021, με αποτέλεσμα να καταστραφούν δρόμοι και να κινδυνεύσουν οικισμοί.

ΜΗΚΟΣ
Το έργο των 10 εκατ. ευρώ, από την Περιφέρεια, θα αποκαταστήσει την παράκτια ζώνη και θα έχει αντιδιαβρωτικό χαρακτήρα γι΄αυτό και θα γίνουν λιμενικές εργασίες σε μήκος 1 χλμ. στο Ρίο και 1,5 χλμ. σε Ακταίο και Αγιο Βασίλειο. Βασικό στοιχείο θα είναι η κατασκευή παραλιακής οδού, πλάτους 10 μέτρων μικτής χρήσης για ΙΧ αυτοκίνητα, ποδήλατα και πεζούς.

Εχει συνταχθεί, ήδη, μελέτη αντιμετώπισης των εκτεταμένων ζημιών και προβλημάτων από διάβρωση, αλλά και της αποκατάστασης ευστάθειας στα παράκτια οδικά τμήματα, με σκοπό την άρση της επικινδυνότητας για διερχόμενα οχήματα, για μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΟΔΟΙ
Η περιοχή που θα γίνουν εργασίες είναι η οδός Ποσειδώνος (από τη συμβολή της με τη Συρογιάννη) και η Ελευθερίας έως τη συμβολή της με τη Γεωργίου Παπανδρέου. Πρόκειται για όλη την παραλιακή του Ρίου που ενώνει το Πόρτο Ρίο με την περιοχή Περιβολάκια. Τα έργα της ακτής είναι χωρισμένα σε δύο τμήματα, στο παράκτιο από τη Συρογιάννη έως τη Σελέμνου και σε αυτό από Αγίου Γεωργίου έως τη Μ. Αλεξάνδρου. Στο πρώτο παράκτιο τμήμα σχεδιάζονται 7 τεχνητοί ύφαλοι, ενώ στο δεύτερο 6.

ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ
Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΠΣ, εκείνο που επισημάνθηκε από περιφερειακούς συμβούλους, ήταν η ανάγκη να τηρηθούν αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα του έργου, έτσι ώστε να μη χαθεί το παράθυρο ευκαιρίας που δίνει η κήρυξη της περιοχής ο θεομηνιόπληκτη, για να επιταχυνθούν διαδιακσίες και να μην μπουν εμπόδια από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, καθώς τα έργα θα γίνουν σε ζώνη αιγιαλού και παραλίας.

ΟΧΛΗΣΗ
Ο περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν εμποκές με την Κτηματική, ακριβώς επειδή η περιοχή είναι ακόμα σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και γι΄αυτό έχει πάρει εξαίρεση από περιβαλλοντική αδειοδότηση. Τόνισε ότι προφανώς και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ωστόσο κανένα έργο δεν γίνεται σε «συνθήκες θαλάμου εργαστηρίου». Θα γίνει, ακόμη, ο καλύτερος δυνατός προγραμματισμός, ώστε η όχληση να είναι η μικρότερη εφικτή, τόνισε ο περιφερειάρχης.


Ροή ειδήσεων

Advertisement