Έπειτα από δέκα ημέρες έντονης σεναριολογίας, το ενδεχόμενο να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ για την υπόθεση χρηματισμού ηθοποιού ερωτικών ταινιών, ώστε αυτή να μην αποκαλύψει τη σχέση τους, δεν αναμένεται να συμβεί πριν από τα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο.

Ο ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος, που ονειρεύεται να «ανακαταλάβει» τον Λευκό Οίκο το 2024, αναμένεται να κληθεί να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη της πολιτείας της Νέας Υόρκης και τον εισαγγελέα του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ για την καταβολή ποσού 130.000 δολαρίων στην ηθοποιό και σκηνοθέτρια πορνογραφικών ταινιών που είναι γνωστή με το ψευδώνυμο Στόρμι Ντάνιελς.

Καθώς στον Τύπο τα σενάρια έδιναν κι έπαιρναν από τις αρχές Μαρτίου για την πιθανή άσκηση ποινική δίωξης, ο κ. Τραμπ πρόβαλε τη 18η Μαρτίου μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που δημιούργησε, του Truth Social, χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη, τον ισχυρισμό πως θα «συλλαμβανόταν» τρεις ημέρες αργότερα σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο της απαγγελίας κατηγοριών σε βάρος του.

Η πολύκροτη ανακοίνωση του μεγιστάνα, που κάλεσε τους οπαδούς του να ξεσηκωθούν, δεν είχε καμία συνέχεια.

Οι ΗΠΑ αναμένουν εδώ και δέκα ημέρες να μάθουν αν πράγματι θα ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην προέδρου — θα πρόκειται για ιστορική εξέλιξη, δεν έχει υπάρξει ποτέ πριν τέτοια.

Πάντως, κατά χθεσινά δημοσιεύματα της εφημερίδας Washington Post, του ειδησεογραφικού ιστότοπου Politico και της ταμπλόιντ New York Daily News, που επικαλέστηκαν ενημερωμένες πηγές, η δικαιοσύνη δεν αναμένεται να προχωρήσει πριν από την 24η Απριλίου το νωρίτερο.

Από την 20ή Μαρτίου, το αρμόδιο σώμα ενόρκων —πολίτες που έχουν εξουσία σε έρευνες, συνεργάζονται με τους εισαγγελείς και αποφασίζουν διά ψηφοφορίας αν θα ασκηθούν διώξεις— δεν συνεδρίασε παρά δυο φορές και δεν έχει προγραμματιστεί νέα σύγκλησή του.

Η εισαγγελία του Μανχάταν περιορίζεται να δίνει καθημερινά την τυποποιημένη απάντηση πως «δεν μπορεί να σχολιάσει ζητήματα που αφορούν το σώμα ενόρκων».

Από την πλευρά του, ο κ. Τραμπ, ο οποίος αρνείται πως διέπραξε «οποιοδήποτε» αδίκημα ή ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τη Στόρμι Ντάνιελς, έκρινε την Κυριακή και τη Δευτέρα πως η έρευνα σε βάρος του είναι «πεθαμένη», πως πρόκειται για «απάτη», για «ανάμιξη στην εκλογική διαδικασία» ενορχηστρωμένη από «αλήτες» αντιπάλους του, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

Επί χρόνια, η αμερικανική δικαιοσύνη επιδιώκει να εξακριβώσει αν ο 76χρονος ρεπουμπλικάνος έκανε ψευδείς δηλώσεις (πλημμέλημα) ή αν παραβίασε τη νομοθεσία για τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών (κακούργημα) όταν κατέβαλε το ποσό στην Στόρμι Ντάνιελς, το πραγματικό όνομα της οποίας είναι Στέφανι Κλίφορντ, λίγο καιρό πριν από την εκλογική του νίκη τον Νοέμβριο του 2016.

Προκειμένου να μην προχωρήσει σε αποκαλύψεις σχετικά με εξωσυζυγική σχέση που φέρεται να είχε μαζί της ο ενδιαφερόμενος δέκα χρόνια νωρίτερα, κατά την εισαγγελία.

Δεχόμενος καταιγισμό φραστικών πυρών από τον κ. Τραμπ, που τον χαρακτηρίζει «ζώο» και «ρατσιστή», και από άλλους ρεπουμπλικάνους, που του προσάπτουν «πολιτικό κίνητρο», ο εισαγγελέας Μπραγκ, αφροαμερικανός δημοκρατικός αιρετός, αντέτεινε πως ο δισεκατομμυριούχος «δημιούργησε ψευδείς προσδοκίες» για να προκαλέσει θόρυβο στα μέσα ενημέρωσης για την ενδεχόμενη άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του, μιλώντας ακόμη περί «ανάμιξης» στη διαδικασία της έρευνας.