Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Μαγειρική

Μοναστηριακό παστίτσιο με τόνο         

Δημοσιεύθηκε

στις

  

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. ζυμαρικά πένες ή μακαρόνια χοντρά για παστίτσιο, Νο 2

λίγο ελαιόλαδο, για το άλειμμα του ταψιού

100 γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο

Για τη σάλτσα τόνου

2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

λίγο αλάτι

1 μικρή πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

1/2 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

1/2 κίτρινη πιπεριά, ψιλοκομμένη

100 ml ελαιόλαδο

4 σκελίδες σκόρδο

4 ώριμες τομάτες, τριμμένες

1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος

2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας

1/4 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη

1/4 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη

4 κονσέρβες τόνου σε νερό ή λάδι, στραγγισμένες

Για την μπεσαμέλ

1.400 ml φρέσκο γάλα, πλήρες

9 κουτ. σούπας αλεύρι

1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι λευκό

λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

250 γρ. βούτυρο αγελάδας

4 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα

100 γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο

λίγος ψιλοκομμένος άνηθος

Εκτέλεση:

Βράζετε τα ζυμαρικά, τα στραγγίζετε και τα αδειάζετε σε μπολ. Βάζετε τα κομμένα κρεμμύδια σε μπολ, τα αλατίζετε και τα ανακατεύετε. Σε μέτρια κατσαρόλα βάζετε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και 1 φλιτζ. τσαγιού νερό και τα αχνίζετε για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε το ελαιόλαδο, το σκόρδο και σοτάρετε για 5 λεπτά. Ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας, εκτός από τον τόνο, αλατίζετε ελαφρά και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά. Κομματιάζετε τον τόνο, τον ρίχνετε στην κατσαρόλα και ανακατεύετε, πιέζοντας να θρυμματιστεί καλά. Μαγειρεύετε για 3 λεπτά ανακατεύοντας, να σωθούν εντελώς τα υγρά. Αποσύρετε από τη φωτιά. Σε μέτρια κατσαρόλα ανακατεύετε με το σύρμα το γάλα, το αλεύρι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο. Ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι το μείγμα να πάρει βράση. Προσθέτετε το βούτυρο και συνεχίζετε να βράζετε, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα μέχρι το βούτυρο να λιώσει. Ρίχνετε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύετε έντονα να δέσει η κρέμα. Προσθέτετε το τυρί και ανακατεύετε να λιώσει. Αποσύρετε και αδειάζετε τη μισή μπεσαμέλ στο μπολ με τα ζυμαρικά. Ανακατεύετε καλά. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220°C. Λαδώνετε καλά ένα μέτριο ταψί. Στρώνετε τη μισή ποσότητα ζυμαρικών-μπεσαμέλ και από πάνω απλώνετε τη σάλτσα τόνου. Σκεπάζετε με το υπόλοιπο μείγμα ζυμαρικών-μπεσαμέλ και καλύπτετε με την υπόλοιπη σκέτη μπεσαμέλ. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με το τυρί. Ψήνετε μόνο για 30 λεπτά, ώστε να ροδίσει η επιφάνειά του, αλλά να μείνει μελάτο.


Ροή ειδήσεων

Advertisement