Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Δυτική Αχαΐα: Παιχνίδια εμπόρων πιέζουν την τιμή πατάτας

Δημοσιεύθηκε

στις

Χτύπημα για την εγχώρια παραγωγή πατάτας, μέρος της οποίας συγκομίζεται αυτές τις ημέρες και στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, αποτελεί η συμφωνία χονδρεμπόρων και εξαγωγέων στα 40 – 45 λεπτά του ευρώ το κιλό για τη θερμοκηπιακή καλλιέργεια.

Πρόκειται για μια συφωνία η οποία όπως υποστηρίζεται, στρώνει το έδαφος για περαιτέρω υποχώρηση των τιμών της υπαίθριας τις επόμενες εβδομάδες. Οι τελευταίες ποσότητες εγχώριας πατάτας (Θήβα και Βοιωτία, χειμερινή πατάτα) πληρώθηκαν στον παραγωγό με 50 έως 55 λεπτά το κιλό.

Αν και η τιμή των 40 λεπτών το κιλό δεν είναι χαμηλή για τα δεδομένα της ανταγωνίστριας περιοχής της Αιγύπτου, παραγωγοί και συσκευαστές, υποψιάζονται ότι ορισμένοι χονδρέμποροι έχουν προχωρήσει σε νέες συμφωνίες ώστε, πριν φτάσει το εγχώριο προϊόν στη λιανική, να αφήσει σε αυτούς σημαντικά περιθώρια κέρδους.

Σε Αχαΐα και Ηλεία δεν υπάρχουν και αρκετοί αποθηκευτικοί χώροι, κάτι που θα έδινε πλεονέκτημα στους αγρότες, έναντι των εμπόρων.

Η τιμές η αγορά οδεύουν πλέον κάτω από τα 40 λεπτά το κιλό, πριν το Πάσχα ενώ δικαιολογημένη θεωρείται η αγωνία των παραγωγών της ευρύτερης περιοχής καθώς η συγκομιδή βρεθεί στην κορύφωσή της μέσα στον επόμενο μήνα. Ο κύκλος της αγοράς για την Αχαΐα θα κλείσει τον Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται ότι οι εισαγωγές πατάτας αντιπροσώπευαν το 2022 το 52,9% του συνόλου των λαχανικών που έφτασε στη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάσθηκαν από τον Incofruit-Hellas.

Πάνω από 80 πατατοπαραγωγοί από όλα τα χωριά της Δυτικής Αχαΐας καθώς και έμποροι αγροτικών προϊόντων συγκεντρώθηκαν προ ολίγων ημερών στα γραφεία του Αγροτικού Συλλόγου Λακκόπετρας με θέμα συζήτησης την κατάσταση της αγοράς και των συντονισμό των προσπαθειών ώστε να υπάρξει θεσμική παρέμβαση.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Μπεκίρης, η μεγάλη εισαγωγή πατάτας από την Αίγυπτο πρέπει να περιοριστεί νκαι να γίνονται έλεγχοι στη διακίνηση της πατάτας.

«Το κοστολόγιο είναι πολύ μεγάλο και αν δεν ληφθούν κάποια μέτρα, οι παραγωγοί θα εξαθλιωθούν και δεν θα μπορούν να είναι φερέγγυοι σε τράπεζες, σε προμηθευτές , σε ασφάλεια, σε ΔΕΗ, σε καύσιμα» αναφέρει ανακοίνωση του ο Α.Σ. Λακκόπετρας.


Ροή ειδήσεων

Advertisement