Connect with us

Auto

Δοκιμή: BMW i7 xDrive60

Published

on

Υπερβολή: «Ο χαρακτηρισμός της πράξης που υπερβαίνει το συνηθισμένο, το κανονικό ή το θεμιτό. Παρουσιάζεται με τρόπο που ξεπερνά το κοινότυπο προκειμένου να προκαλέσει ισχυρή εντύπωση».

Πληθωρική σε όλα επιστρατεύει μια απερίφραστη δήλωση πλούτου σε σημείο πρόκλησης, γιατί; Γιατί μπορεί. Η BMW i7 αναδίδει την υπερβολή σε όλο της το μεγαλείο, είναι ένα κινητό εργοστάσιο ηλεκτρονικής το οποίο δεν τηρεί καν τα προσχήματα.

Όλα στο maximum χωρίς ίχνος μετριοπάθειας, ένα μέσο προβολής, κοινωνικής καταξίωσης, ή καλύτερα η ίδια η κορυφή της πυραμίδας σε επίπεδο κύρους. Μια πρόκληση σε τροχούς, και τι τροχούς, 21”! H BMW έφτιαξε την απόλυτη limo του αύριο, σήμερα..

Προφανώς και είναι ο μοναδικός καρπός της γαλανόλευκης προπέλας στον οποίο δεν επιθυμείς πάντα να οδηγείς, αλλά να βιώνεις το «ζωή χαρισάμενη» πίσω δεξιά. Τόση χλιδή ουδείς μίσησε. Και φυσικά εάν ανήκεις στους ντροπαλούς και σεμνούς της ιστορίας κατεβάζεις ηλεκτρικά όλα τα σκιάδια (πίσω και πλάι) και άσε τους περίεργους να ψάχνουν ποιος υψηλά ιστάμενος κάθεται εντός αυτής της σχεδόν εξάμετρης κινητής υπερπαραγωγής.

Τινάξτε καλά τα παπούτσια σας. Πώς αλλιώς θα πατήσετε στην πανάκριβη μοκέτα, κάτι σαν το κόκκινο χαλί του Πάπα. Το exclusive εσωτερικό της i7 αποτελεί σεμινάριο ψηφιακής εφαρμογής. Η συνδεσιμότητα, η ηλεκτρονική και οι ηλεκτρικές λειτουργίες ακόμη και για τα απλά σε μεταφέρουν στο μέλλον, αφού τίποτα δεν γίνεται χειροκίνητα. Χαλάρωσε και απόλαυσε την πολλαπλή λειτουργία του μασάζ, χάιδεψε το κασμίρι, σίγουρα θα περάσεις ευχάριστα τον χρόνο σου.

Το μόνο που ξέχασαν είναι ο χειροκίνητος τρόπος που ανοίγει το εσωτερικό καθρεφτάκι στα εμπρός σκιάδια. Απορώ πως τους ξέφυγε κάτι τόσο σοβαρό εκεί στην BMW… Φυσικά και αστειεύομαι, θέλοντας να εκφράσω τον θαυμασμό μου για τη χρήση τόσο προηγμένης τεχνολογίας σε αυτοκίνητο παραγωγής. Ε καλά, το τελευταίο μην το πάρετε τοις μετρητοίς. Η δική μας με τα αμέτρητα καλούδια του πακέτου M Sport Pro σκαρφαλώνει στα 212.856 ευρώ, άνετα δηλαδή παζαρεύεις με τέτοιο ποσό μεζονέτα στα βόρεια προάστια.

Η i7 προσομοιώνει την εμφατική επίδειξη τεχνολογικής ισχύος της BMW, την επιτομή της προχωρημένης πολυτέλειας, του απόλυτου mute ηχητικά στην υπερπολυτελή πρώτη θέση (λέγε με καμπίνα). Εάν είναι να απαριθμήσουμε ή να περιγράψουμε κάθε σύστημα που υιοθετεί, πιστέψτε με δεν θα μας φτάσουν δυο τεύχη. Τώρα, εάν επιμένεις ακόμη να οδηγήσεις, το σίγουρο είναι ότι δεν θα το μετανιώσεις.

Έχοντας στο μυαλό τις τεράστιες εξωτερικές διαστάσεις είσαι διστακτικός για το τι μπορεί να κάνει το «θωρηκτό Ποτέμκιν» στο δρόμο. Ένα αποφασιστικό τσίμπημα στο αριστερό paddle πίσω από το τιμόνι (αναγράφει BOOST) και νάτο το ισχυρό τίναγμα στην πλάτη, μαζί με τη fake ηχητική πανδαισία που παραπέμπει σε Boeing λίγο πριν την απογείωση. Σε αυτή τη λειτουργία οι δύο ηλεκτροκινητήρες συνδυαστικά παράγουν για 10 δεύτερα ισχύ 544 PS και ροπή 745 Nm. Oh yes! Το σχεδόν 6μετρο τέρας που εμφανίζεται ακλόνητο ελέω μεταξονίου-μαμούθ, δείχνει να μικραίνει κάπως στα χέρια σου όσο ο ρυθμός κίνησης πολλαπλασιάζεται, ή όταν τις ευθείες διαδέχονται οι στροφές.

Όχι, δεν είναι αυτός ο ενδεδειγμένος τρόπος να οδηγείς μια βαριά αμιγώς ηλεκτρική limo με ό,τι πιο σύγχρονο έχει παρουσιάσει έως σήμερα κατασκευαστής. Ακόμη κι έτσι όμως, η BMW έχει τον τρόπο να διατηρεί τους παλμούς σου στη θέση τους, αξιοποιώντας τόσο την αποτελεσματική αερανάρτηση όσο και την τετρακίνηση, σε συνδυασμό βέβαια με την ευφυή τετραδιεύθυνση.

Στον ανοιχτό δρόμο η επιτάχυνση προκαλεί σοκ και δέος. Η i7 διακτινίζεται τρελαίνοντας το ψηφιακό ταχύμετρο έχοντας μοναδικό χάρισμα να… καθαρίζει την αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας από προπορευόμενα αυτοκίνητα. Στο πρόγραμμα Sport τα πλαϊνά του καθίσματος σφίγγουν στα πλευρά σου, το πλάτος του δρόμου στενεύει ακαριαία στα μάτια σου και σιγά μην πρόλαβε κάποιος να καταλάβει τι τον προσπέρασε…

Σαφώς η αίσθηση που αποκομίζεις από το σύστημα διεύθυνσης και τα φρένα δεν τα συγκαταλέγει στις καλές εκτελέσεις των Βαυαρών, ωστόσο μην τρελαθούμε, η i7 δεν φτιάχτηκε γι αυτά αλλά για να σε απομονώσει όσο κανένα άλλο τετράτροχο στον πλανήτη από τα εγκόσμια. Και το πετυχαίνει περίφημα. Σε χαλαρούς ρυθμούς εντός πόλης, παρότι έξω γίνεται κομφούζιο από φασαρία, εσύ βρίσκεσαι κυριολεκτικά στον κόσμο σου. Κάθεσαι αναπαυτικά στις υπέρ-άνετες «πολυθρόνες», όσο δηλαδή χαϊδεύουν τα αυτιά σου οι νότες από το κορυφαίο ηχοσύστημα Bowers & Wilkins Diamond Surround (με 18 ηχεία και ενισχυτή 655W).

Ένα upper class περιβάλλον που δεν πρόκειται να διαταράξει ούτε το αδιάκριτο βλέμμα των περαστικών-θεατών, την πρώτη έκπληξη των οποίων ακολουθεί η απορία, για το πού είναι το συνοδευτικό όχημα ασφαλείας. Μιας και πιάσαμε τα περί αισθητικής, η επιβλητική σιλουέτα της i7 πραγματικά διχάζει.

Όμορφη δεν τη λες με την καμία, ξεχωριστή σίγουρα, μέχρι βέβαια τις παρυφές του αμφιλεγόμενου. Το σίγουρο είναι πως το εξεζητημένο customizing των Σεΐχηδων από τα Αραβικά Εμιράτα θα πάρει φωτιά. Δεν χωρά αμφιβολία ότι προσεχώς θα την χαζέψουμε στο youtube μέχρι και σε χρυσή απόχρωση με φωτιζόμενη εμπρός μάσκα, στα όρια του κιτς. Ας είναι, στη Γηραιά Ήπειρο η αμφίεση της προκαλεί κουβέντα, ίσως αυτό από μόνο του να ήταν και ο στόχος των σχεδιαστών της.

Οι όροι «χλιδή και πολυτέλεια» δεν επαρκούν προκειμένου να αποδώσουν επακριβώς την πραγματικότητα στην ηλεκτρική ναυαρχίδα της BMW. Ή καλύτερα, την αδικούν κατάφωρα, αφού έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον μέχρι σήμερα σε πολύ πιο «ταπεινά» σε σχέση με αυτή αυτοκίνητα. Εως ότου η ελληνική γλώσσα εφεύρει την κατάλληλη λέξη ικανή να περιγράψει την ακριβή ιδιοσυγκρασία του βαυαρικού «διαστημόπλοιου», σας αφήνουμε μέσω της γλυκιάς ανάμνησης από την επταήμερη εμπειρία-συμβίωση με την i7. Το μέγεθος μετράει τελικά…

KEY TECH

Η μπερλίνα της BMW ενσωματώσει το μοτέρ, το κιβώτιο και τα ηλεκτρονικά στην ίδια μονάδα περιορίζονταςέτσι τον όγκο και το βάρος κάτι που εξασφαλίζει ένα από τα πιο αποδοτικά συστήματα κίνησης (93% efficiency factor). Ο συσσωρευτήςτων μπαταριών είναι ιόντων λιθίου μεωφέλιμη χωρητικότητα 101,7 kWh. Το ύψος του ανέρχεται στα 11 cm καλύπτοντας συνολικά το πάτωμα της i7. Σε ταχυφορτιστή DC δύναται να υποστηρίξει ισχύ 195-350 kW, φορτίζονταςαπό 10 έως 80% σε μόλις 34 min. Μεφόρτιση 10 min ανακτά αυτονομία μεγαλύτερη των 170 km.

Το προηγμένο σύστημα iDrive ενσωματώνει την τελευταία γενιά του BMW Operating System 8. Η πλήρως ψηφιακή οθόνη BMW Curved Display υιοθετεί την πρωτοποριακή επιφάνεια αφής BMW Interaction Bar, τις βελτιωμένες δυνατότητες του BMW Intelligent Personal Assistant, την τελευταία έκδοση του BMW Head-Up Display όπως και τη λειτουργία Augmented View που είναι διαθέσιμη για πρώτη φορά στην οθόνη πληροφοριών.

TECH
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 2 ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΗΡEΣ, ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΥΣ/ΡΟΠΗ: 544 PS/745 Nm, ΜΠΑΤΑΡΙΑ: ΙΟΝΤΩΝ ΛΙΘΙΟΥ,101,7 kWh
ΚΙΒΩΤΙΟ: ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΜΟΝΗΣ ΣΧΕΣΗΣ
ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΟΧΟΥΣ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΑΕΡΑΝΑΡΤΗΣΗ ΔΙΠΛΑ ΨΑΛΙΔΙΑ (E) / ΑΕΡΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ (Π)
0-100 KM/H: 4,7”
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 240 km/h
ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: 27,2kWh/100 km (τυποποιημένη 19,6-18,4)
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ: 450km (τυποποιημένη 625 km)
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Y): 5.391/1.950/1.544 mm
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 3.215 mm
ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 500 lt
ΒΑΡΟΣ: 2.715 kg
ΤΙΜΗ: Από 162.150 € (154.150 € με κρατική επιδότηση), αυτοκίνητο δοκιμής 212.856 €

newsauto.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement