Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σχέδιο 20 εκατ. ευρώ για «ανάταξη» της ΕΒΟ Αιγίου

Μέσα στο 2023 το «πράσινο φως» από τα Υπουργεία Οικονομικών και Άμυνας για την αναβάθμιση και αξιοποίηση του εργοστασίου στο Αίγιο

Published

on

Ενοχλημένοι από το θόρυβο που προκλήθηκε σχετικά με την τύχη του εργοστασίου στο Αίγιο είναι υψηλόβαθμα στελέχη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (Ε.Α.Σ.) εκτιμώντας ότι, και για λόγους πολιτικής σπέκουλας, διαρρέονται λάθος πληροφορίες σχετικά με το «λουκέτο» στην παραγωγική διαδικασία και το γεγονός ότι, στο μεσοδιάστημα, σχεδιάζεται το μέλλον του μονάδας.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος των Ε.Α.Σ., κατά την τελευταία Γενική Συνέλευση, στα γραφεία της κεντρικής διοίκησης στην Αθήνα, επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων να προχωρήσει στην κατασκευή ενός νέου κτιρίου στο οποίο θα στεγαστεί η κύρια μονάδα παραγωγής του Αιγίου, η οποία κρίθηκε στατικά ακατάλληλη.

Υπενθυμίζεται ότι στην ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων στην ΕΒΟ/ΕΑΣ Αιγίου, επισημαίνεται ότι η διοίκηση, από το 2021, έκλεισε το κτίριο παραγωγής του εργοστασίου ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει προβεί σε καμία ουσιαστική ενέργεια για την επίλυση του προβλήματος, εξαθλιώνοντας παράλληλά και συνολικά τα ΕΑΣ.

«Η απόφαση με την οποία αναστέλλεται η λειτουργία της μονάδας παραγωγής στο Αίγιο, έχει ληφθεί από καιρό. Κατά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση απλά επιβεβαιώσαμε ότι το κτίριο που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς, θα πρέπει να παραμείνει σφραγισμένο επ αόριστο καθώς υπάρχει κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές. Η σχετική απόφαση που αφορούσε το κλείσιμο της κύριας παραγωγικής μονάδας χρειάστηκε να μεταφερθεί άμεσα, από τα στελέχη μας στο Αίγιο, τους οποίους και εμπιστευόμαστε πλήρως, προς το προσωπικό προκειμένου να είναι ενημερωμένοι» επισημαίνει μιλώντας στην «Π» υψηλόβαθμο στέλεχος των Ε.Α.Σ. το οποίο θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Στο ερώτημα «γιατί τώρα;», γιατί δηλαδή το ζήτημα αναδείχθηκε τελευταία ενώ έχει μεσολαβήσει ένα 18μηνο περίπου από την ώρα που ελήφθη η απόφαση για την σφράγιση του κτιρίου, η διοίκηση των Ε.Α.Σ. εκτιμά ότι δεν υπάρχουν ευθύνες από μέρους τους καθώς το προσωπικό ενημερώθηκε εγκαίρως να μην κάνει χρήση των εγκαταστάσεων.

«ΚΙΝΗΘΗΚΑΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ»

«Τα προβλήματα στατικότητας του κτιρίου ήταν γνωστά αλλά είχαν κρυφτεί κάτω από το χαλί για προφανείς λόγους. Εμείς όταν ενημερωθήκαμε κινηθήκαμε υπεύθυνα, ζητήσαμε στοιχεία τόσο από τον Δήμο Αιγιαλείας και την Πολεοδομία όσο και από το Υπουργείο Υποδομών. Όταν αυτά μας δόθηκαν επίσημα προχωρήσαμε σε μελέτη στατικής αποκατάστασης του κτιρίου. Τότε μπήκε το δίλημμα αν θα πρέπει να προχωρήσουμε σε στατική ενίσχυση και ανακατασκευή ή να πάμε σε νέο χώρο να φτιάξουμε ένα νέο βιομηχανικό κτίριο. Για όλες τις εναλλακτικές λύσεις ενημερώθηκαν οι μέτοχοι και κυρίως το υπουργείο Οικονομικών, μόλις πήραμε στα χέρια μας τις σχετικές μελέτες» επισημαίνει το υψηλόβαθμο στέλεχος των Ε.Α.Σ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία Γενική Συνέλευση αποφασίστηκε τελικά να προχωρήσει η κατασκευή νέου κτιρίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Π» τόσο η ανακατασκευή όσο και η νέα κατασκευή έχουν σχεδόν παρόμοιο κόστος, περί τα 6 εκατ. ευρώ. Η επιλογή της λύσης για την κατασκευή νέου κτιρίου υιοθετήθηκε καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να έχει ολοκληρωθεί πιο σύντομα, ακόμη και μέσα σ ένα εξάμηνο. Εκκρεμεί βέβαια η χρηματοδότηση του έργου από το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο δεσμεύθηκε να απαντήσει σε νέα Γενική Συνέλευση.

Το ΥΠ.ΟΙΚ. κατά την τελευταία Γ.Σ. έδωσε το «πράσινο φως» για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου περί τα 5 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν άλλες ανάγκες των Ε.Α.Σ., αναβάλλοντας την απόφαση για τα  6 εκατ. ευρώ χρηματοδότησης του νέου κτιρίου στο Αίγιο. Αυτός είναι ο λόγος που πυροδοτήθηκαν οι αντιδράσεις από το σωματείο εργαζομένων στην ΕΒΟ-ΕΑΣ Αιγίου αλλα και το Εργατικό Κέντρο του Αιγίου.

Τα εξοπλιστικά

Το δεύτερο ανοικτό μέτωπο είναι η καθυστέρηση της έγκρισης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας των δύο συμβάσεων που προορίζονται για την ΕΒΟ Αιγίου:

@ Η «Προμήθεια 1.000 Ελαφρών Πολυβόλων διαμετρήματος 5,56 χιλ. τύπου «ΜΙΝΙΜΙ»(φωτ.), με συνολικό εκτιμώμενο κόστος του προγράμματος 10,9 εκατ. ευρώ.

@ Η «Μετατροπή 500 Πολυβόλων διαμετρήματος 0,50 (Μηχανικής Πυροδότησης σε Ταχείας Αλλαγής Κάννης (ΤΑΚ)), με συνολικό εκτιμώμενο κόστος του προγράμματος 2,1 εκατ. ευρώ.

Οι συμβάσεις έχουν περάσει από τη Βουλή από τον Απρίλη του 2021, το ΥΠΕΘΑ όμως δεν έχει κάνει ακόμη την ανάθεση της σύμβασης στα ΕΑΣ. Αυτό, εκτός από τις αντιδράσεις εργαζομένων και εργατοτεχνιτών στα ΕΑΣ-ΕΒΟ Αιγίου, έχει προκαλέσει και αντιδράσεις εντός της Κ.Ο. της ΝΔ.

Ιδιαίτερα όσον αφορά τη ΝΔ από βουλευτές του κόμματος στην Αχαΐα υπάρχει πίεση προς τον Υπουργό κ. Παναγιωτόπουλο να κάνει πράξη την υπόσχεση και δέσμευση που έχει αναλάβει στο Κοινοβούλιο.

«Ουσιαστικά εμφανίζεται η ΝΔ να καθυστερεί συνολικά την αναβάθμιση της ΕΒΟ – ΕΑΣ ή να… στρίβει από τις δύο συβάσεις για παραγγελίες, δια της υπόσχεσης για ένα νέο κτίριο! Σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία η χώρα επισπεύδει τα εξοπλιστικά και την δύναμη αποτροπής έναντι στην πολεμική ρητορική της Τουρκίας αλλά και λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία» επισημαίνει στέλεχος του κόμματος στην περιοχή.

Από την πλευρά των Ε.Α.Σ. μεταφέρεται η εκτίμηση ότι τα θέματα της νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για την ανάπτυξη του κατασκευαστικού project στο Αίγιο αλλά και η ανάθεση των νέων εξοπλιστικών, με δεδομένη την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, μπορεί να κλείσουν πριν τις εκλογές και να υλοποιηθούν σταδιακά μέσα στο 2023.

Πρέπει να σημειωθεί ότι επίσημη πρόσκληση προς τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να τιμήσει την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τα εγκαίνια και την εορτή της Παναγίας Τρυπητής, κατά την εβδομάδα της Διακαινησίμου, ετοιμάζεται να μεταφέρει ο Δήμος Αιγιαλείας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement