Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

myCar: Σε λειτουργία η πληρωμή τελών κυκλοφορίας με το μήνα – Παραδείγματα

Δημοσιεύθηκε

στις

Από σήμερα, 3 Απριλίου 2023, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε άρση ακινησίας των οχημάτων τους, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα.

Έτσι φέτος, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, θα μπορέσουν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να πάρουν πινακίδες και να κινήσουν με τα οχήματα που είχαν θέσει μέχρι και πέρυσι σε ακινησία,πληρώνοντας αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, χωρίς καμία προσαύξηση και μόνον για όσους μήνες επιλέξουν.

Με αυτόν τον τρόπο, εάν κάποιοι επανακυκλοφορήσουν το αυτοκίνητό τους για ένα μήνα θα πληρώσουν το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.

Η άρση της ακινησίας γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ. Με τους κωδικούς TAXISnet, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα θα επιλέγουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και θα πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλουν.

Στη συνέχεια θα γίνεται αυτόματος έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και στο τέλος θα υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας.

Επισημαίνεται ότι το δικαίωμα άρσης ακινησίας χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους ενώ όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας το όχημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία αλλιώς θα κληθεί να πληρώσει τσουχτερά πρόστιμα.

Βήμα βήμα η διαδικασία

Οι ιδιοκτήτες των Ι.Χ. θα κληθούν να υποβάλουν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (mycar.aade.gov.gr), στην οποία θα συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος. Στη συνέχεια θα καταβάλλουν όσα δωδεκατημόρια των ετήσιων τελών κυκλοφορίας αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης ακινησίας. Έτσι θα μπορούν να επανατοποθετήσουν τις πινακίδες στα αυτοκίνητά τους και να τα κυκλοφορήσουν.

Μέχρι πέρυσι πάντως η άρση της ακινησίας των οχημάτων μπορούσε να γίνει μόνο μια φορά εντός του έτους. Άρα αν επιλέξουν να πληρώσουν πχ για 7 μήνες ή λιγότερους, δεν θα μπορέσουν να κυκλοφορήσουν νόμιμα το αυτοκίνητό τους τα Χριστούγεννα, εκτός αν πληρώσουν τότε ξανά ολόκληρο το ετήσιο τέλος –και για μόλις 1 μήνα χρήσης του οχήματος.

Τι θα πληρώσουν

Έστω Ε.Ι.Χ., με αναλογούντα ετήσια τέλη κυκλοφορίας 120 ευρώ, το οποίο τελεί σε ακινησία.

Ο ιδιοκτήτης /κάτοχος αυτού επιθυμεί να άρει την ακινησία του για χρονικό διάστημα τριών μηνών και υποβάλει σχετικό έγγραφο αίτημα προς την αρμόδια Δ.Ο.Υ. στις 9 Απριλίου 2023. Το ποσό που οφείλει να πληρώσει, πριν την θέση σε κίνηση του οχήματός του, είναι 120 ευρώ Χ 3/12 =30 ευρώ.

Ο μήνας της αίτησης (Απρίλιος) θα λογίζεται ως ολόκληρος μήνας για τον υπολογισμό των οφειλομένων τελών κυκλοφορίας.

Ο ιδιοκτήτης του εν λόγω οχήματος, οφείλει να επιστρέψει τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού στην Δ.Ο.Υ. έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουνίου, ήτοι την Παρασκευή 30.6.2023.
Εάν η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας συντελεστεί μετά την προθεσμία αυτή, π.χ. την 1η Ιουλίου 2023, επιβάλλεται κατά τα ως άνω αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετησίων τελών κυκλοφορίας δηλ. στην ανωτέρω περίπτωση 120 ευρώ Χ 2 = 240 ευρώ

Τι συμφέρει

Τα τελευταία χρόνια, το σύστημα «τέλη με το μήνα» έδωσε διέξοδο σε πολλούς ιδιοκτήτες που είχαν καταθέσει πινακίδες για να ανακτήσουν και να θέσουν σε κυκλοφορία για 1 ή 3 ή περισσότερους μήνες τα αυτοκίνητά τους.

Γλίτωναν έτσι αναλογικά από τα τεκμήρια διαβίωσης, αλλά όχι και από τα Τέλη Κυκλοφορίας. Και αυτό γιατί για 1 μήνα κυκλοφορίας πλήρωναν τέλη 2 μηνών, για 3 μήνες πλήρωναν 4, ενώ για 5 ή 6 μήνες ως το τέλος του χρόνου πλήρωναν και επιπλέον τέλη για 2 μήνες!

Το αντικίνητρο αυτό από πέρυσι έχει αρθεί. Η χρέωση γίνεται αναλογικά με το μήνα. Για παράδειγμα, για δεύτερο αυτοκίνητο 2.000 κυβικών του 2009 με ετήσια τέλη 690 ευρώ, ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει:

– 58 ευρώ αντί 115 ευρώ που πλήρωναν μέχρι πρόπερσι για 1 μήνα κυκλοφορίας (-50%)

– 172,5 ευρώ αντί 230 ευρώ για 3 μήνες κυκλοφορίας (-25%)

– 345 ευρώ αντί 460 ευρώ από Ιούλιο έως και Δεκέμβριο.

Πώς υπολογίζονται τα τέλη ΙΧ με το μήνα

*Χρέωση ολόκληρου μήνα ανεξαρτήτως αν η άρση ακινησίας γίνει στην αρχή ή στο τέλος

*Για άρση ακινησίας 1 μηνός θα καταβάλλεται 1/12 αντί τα 2/12 του συνολικού ποσού

Παράδειγμα:

-για ετήσια τέλη 120€ πληρώνονται 10 ευρώ αντί 20 ευρώ

*Για άρση ακινησίας 3 μηνών πληρώνονται τα 3/12 του συνολικού ποσού

Παράδειγμα:

– 30 ευρώ (αντί 40 ευρώ) για ετήσια τέλη 120€

*Για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους: καμία επιπλέον επιβάρυνση.

Παράδειγμα:

-για άρση ακινησίας τον Ιούλιο 60€ (αντί για 80€) με ετήσια τέλη 120€

* Ποινές: Πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ποσού των τελών αν δεν επιστραφούν οι πινακίδες στην εφορία την ημέρα λήξης προθεσμίας

Παράδειγμα:

-για ετήσια τέλη 120€ = 10€ για 1 μήνα + 240€ πρόστιμο = 250 ευρώ

* Προσοχή! Αν πουληθεί το όχημα, πληρώνετε και το υπόλοιπο ποσό των τελών συν τις τυχόν οφειλές άλλων ετών, διαφορετικά επιβάλλεται πρόστιμο διπλάσιο όλων των ετήσιων τελών που χρωστά ο ιδιοκτήτης.

Παράδειγμα: για ετήσια τέλη 120€ = πρόστιμο 240€ για κάθε χρόνο οφειλής

Δείτε τις απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα εδώ

Πηγή: newmoney.gr


Ροή ειδήσεων

Advertisement