Connect with us

Εκπαίδευση

Καλλιεργώντας τη φιλαναγνωσία: Οι μαθητές του Προτύπου Γυμνασίου Πάτρας συνάντησαν τον συγγραφέα Κώστα Λογαρά

Published

on

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και προετοιμάζοντας το ηλεκτρονικό περιοδικό του Προτύπου Γυμνασίου Πάτρας, η καθηγήτρια-φιλόλογος Νίκη Ευσταθοπούλου πρότεινε στους μαθητές την ανάγνωση του τελευταίου μυθιστορήματος του Πατρινού συγγραφέα και πολύπειρου φιλολόγου Κώστα Λογαρά «Όταν βγήκε από τη σκιά…».

Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν πέραν του αναμενομένου και εξέφρασαν απορίες, αλλά και την περιέργεια να γνωρίσουν τον συγγραφέα.
Έτσι την Πέμπτη 23 Μαρτίου ο Κώστας Λογαράς τίμησε με την παρουσία του το ΠΓΠ και συνάντησε τέσσερις μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου.
Η Ζωή Δημητροπούλου, η Μυρτώ Καϊάφα, η Σοφία Μπάκου και η Κωνσταντίνα Παναγιωτακοπούλου ήταν πρόθυμες να συζητήσουν την αναγνωστική τους εμπειρία, ενώ είχαν πλήθος ερωτήσεων για τον συγγραφέα και κυρίως για το έργο του.

Οι μαθήτριες αναφέρθηκαν στα σημεία του βιβλίου που τις συγκίνησαν και εξέφρασαν τα ερωτήματά τους σχετικά με την πλοκή και τους ήρωες του έργου, αλλά και γενικότερα για τη διαδικασία της συγγραφής, της έμπνευσης και τους στόχους ενός συγγραφικού πονήματος.

Την πολύτιμη αυτή και διαγενεακή συζήτηση για τα θέματα του μυθιστορήματος, αλλά και τα διαχρονικότερα ζητήματα της ζωής συντόνισε η κυρία Ευσταθοπούλου.
Συζητήθηκαν θέματα όπως η άσκηση εξουσίας του πνευματικού ανθρώπου έναντι του λιγότερου μορφωμένου που ενίοτε γίνεται καταδυνάστευση αντί για μια σχέση πνευματικής διαφώτισης και υποστήριξης προς αυτόν, αλλά και πώς το ψέμα και η υποκρισία διαβρώνουν τις ανθρώπινες σχέσεις. Επιπλέον, ο Κώστας Λογαράς έδωσε πολύτιμες συμβουλές για μια ορθή εκφραστική ανάγνωση ενός λογοτεχνικού κειμένου.

Στο τέλος, συνεχάρη τη Ζωή, τη Μυρτώ, τη Σοφία και την Κωνσταντίνα για τις εύστοχες παρατηρήσεις και εις βάθος ερωτήσεις τους.
Αναμφίβολα η παρουσία του προσέφερε μια μοναδική εμπειρία στις μαθήτριες και τίμησε το ίδιο το σχολείο.

*Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Γνώμη” (5/4/2023)

Ροή ειδήσεων

Advertisement