Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023
Connect with us

Διεθνή

Κολομβία: «Βρυχάται» το ηφαίστειο Νεβάδο ντελ Ρουίς – 7.500 άνθρωποι απομακρύνονται από την περιοχή

Δημοσιεύθηκε

στις

Περίπου 7.500 κάτοικοι, οι οποίοι μένουν γύρω από το ενεργό ηφαίστειο Νεβάδο ντελ Ρουίς, στην κεντροδυτική Κολομβία, πρόκειται να εκκενώσουν την περιοχή και να εγκαταλείψουν τις εστίες τους καθώς ο κίνδυνος να εκραγεί αυξάνεται.

Ο πρόεδρος της χώρας Γουστάβο Πέτρο, με εντολή διέταξε την προσωρινή εκκένωση των σπιτιών, καθώς από τις 31 Μαρτίου υπάρχει ο κίνδυνος της ηφαιστειακής έκρηξης στην περιοχή.

«Ζητήσαμε (…) να επιταχυνθεί η προληπτική εκκένωση 2.500 οικογενειών», ανέφερε ο πρόεδρος Πέτρο μέσω Twitter, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο ηφαίστειο.

Σε νεότερο έκτακτο ενημερωτικό δελτίο της που δημοσιοποίησε χθες Τετάρτη 5/4, η γεωλογική υπηρεσία της Κολομβίας έκανε λόγο για συνέχιση «της σεισμικής δραστηριότητας» στο ηφαίστειο, με «σχεδόν 2.600 καταγεγραμμένες σεισμικές δονήσεις» της μεγαλύτερης σεισμικής ισχύος αφότου άρχισε να παρακολουθείται συστηματικά το Νεβάδο ντελ Ρουίς, το 1985.

Nevado del Ruiz: 7.800 sismos en las últimas horas – Teleantioquia Noticias

 

«Η σεισμικότητα παραμένει επικεντρωμένη στον νοτιοδυτικό τομέα» της δομής του ηφαιστείου, σε απόσταση «μεταξύ 2 και 4 χιλιομέτρων από τον κρατήρα», σύμφωνα με τη γεωλογική υπηρεσία, που σημείωσε επίσης ότι «στήλη αερίων ή/και τέφρας φθάνει τα 1.500 μέτρα ύψος πάνω από τον κρατήρα».

Το επίπεδο συναγερμού παραμένει στο «πορτοκαλί». Όταν γίνεται «κόκκινο», σημαίνει πως επίκειται άμεσα ηφαιστειακή έκρηξη και πρέπει να γίνει το ταχύτερο εκκένωση πληθυσμού σε ευρεία κλίμακα.

Το Νεβάδο ντελ Ρουίς φέρνει στις μνήμες των Κολομβιανών την «Τραγωδία του Αρμέρο», τη δεύτερη φονικότερη ηφαιστειακή έκρηξη του 20ού αιώνα, όταν έχασαν τη ζωή τους κάπου 25.000 άνθρωποι, τον Νοέμβριο του 1985, καθώς ροές λάσπης, νερού και ηφαιστειακής τέφρας χτύπησαν την απροετοίμαστη κοινότητα.

Και τον μαρτυρικό θάνατο για την Ομάιρα Σάντσες Γκαρσόν, 13 ετών, που πέθανε μέσα σε μια τρύπα με νερό, όπου είχαν παγιδευτεί τα πόδια της, έπειτα από αγωνία τριών ημερών μπροστά στις κάμερες, που είχε συγκλονίσει.

Ο κυριότερος κίνδυνος για τον πληθυσμό είναι πάντα τα λαχάρροές λάσπηςτέφρας και άλλων ηφαιστειακών αναβλημάτων, που προκαλεί το λιώσιμο των πάγων στις πλαγιές του ηφαιστείου.

Σχεδόν 57.000 άνθρωποι θα απειληθούν σε περίπτωση ηφαιστειακής έκρηξης, συμπεριλαμβανομένων 14.000 σε αστικές ζώνες, σύμφωνα με τις κολομβιανές αρχές. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν δεκατέσσερις κοινότητες.

Το Νεβάδο ντελ Ρουίς, που φθάνει τα 5.321 μέτρα υψόμετρο, βρίσκεται σε «μόνιμη εκρηκτική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών», με «ήσσονα συμβάντα», «κυρίως εκλύσεις (ηφαιστειακής) τέφρας», σύμφωνα με τη γεωλογική υπηρεσία.

Πάνω στην κεντρική κορδιγιέρα (οροσειρά) και στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού, το Νεβάδο ντελ Ρουίς συγκαταλέγεται στα 25 ενεργά ηφαίστεια της Κολομβίας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement