Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Η απόφαση για ευθανασία στο λευκό τιγράκι εξόργισε τα ζωοφιλικά σωματεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Με ευθανασία θα τελειώσει η σύντομη και βασανισμένη ζωή της Χασίγια. Η μικρή λευκή θηλυκή τίγρης που άγνωστοι εγκατέλειψαν παράλυτη σε κάδο ανακύκλωσης απορριμμάτων έξω από το Αττικό Πάρκο στις 28 Φεβρουαρίου, δεν κατάφερε να γίνει «το κορίτσι που σηκώθηκε», όπως η Ινδιάνα της φυλής των Ναβάχο, που πήρε το όνομα της.

Η Επιτροπή των 12 κτηνιάτρων, που είχαν αναλάβει να μελετήσουν και να αποφασίσουν την εξέλιξη της υγείας της, κατέληξαν ότι, δεν μπορεί να βελτιωθεί η πολύ επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας του, ούτε και να ξαναπερπατήσει.

Ετσι, πρότειναν την ευθανασία ως την κατάλληλη επιλογή. Η ημέρα και η ώρα που το άγριο ζώο θα ναρκωθεί και στη συνέχεια θα του χορηγηθεί φάρμακο ευθανασίας δεν έχει γίνει γνωστή.

«Η λύτρωση της Χασίγια από το μαρτύριό της πρέπει να γίνει ”χθες”» αναφέρει ο δασολόγος και μέλος της Διεύθυνσης Δασών, Νίκος Μπόκαρης, στον οποίο έχει ανατεθεί από μεριάς ΥΠΕΝ ο χειρισμός της υπόθεσης με το λευκό τιγράκι.

Η κατάσταση της υγείας του είναι αρκετά επιβαρυμένη, με το ζωάκι να υποφέρει καθημερινά. Σύμφωνα με τη 12μελη ομάδα των κτηνιάτρων που το ανέλαβαν υπό τον συντονισμό του ΥΠΕΝ, όσο και με τις γνωμοδοτήσεις συναδέλφων τους από το εξωτερικό, η κατάλληλη λύση είναι να γίνει άμεσα ευθανασία.

Aναλυτικά:

«- Όλοι μας είμαστε σοκαρισμένοι και βαθύτατα λυπημένοι.

– Επικοινωνήσαμε τώρα με τον Νίκο Μπόκαρη ,το στέλεχος της Διεύθυνσης Δασών στον οποίο έχει ανατεθεί από μεριάς ΥΠΕΝ ο χειρισμός της υπόθεσης της Χασίγια.

– Έχουν ήδη ενημερωθεί με το πόρισμα των 12 κτηνιάτρων οι αρμόδιοι υπουργοί ΥΠΕΝ, ΥΠΕΣ και ΥΠΑΑΤ ,όπως και η αρμόδια Αντεισαγγελέας του ΑΠ.

– Μέλημα όλων αυτή τη δύσκολη στιγμή είναι να μην υποφέρει άλλο η Χασίγια .

– Χαρακτηριστικά ο κ.Μποκαρης μας είπε. ”Με 33 κατάγματα σε όλο της το κορμάκι, κάθε ανάσα της είναι ένας αφόρητος πόνος”. Η λύτρωση της Χασίγια από το μαρτύριό της πρέπει να γίνει “χθες”. Εγωκεντρικές και ανεύθυνες απόψεις δεν χωρούν σε ένα πραγματικό φιλόζωο.

– Η πρόταση του κ.Μπόκαρη θα είναι να αφαιρεθεί στη συνέχεια από το τμήμα της Κτηνιατρικής Σχολής Θεσσαλίας η λάμα η το καρφί που υπάρχει στο πόδι της, μήπως μπορέσουν να εξάγουν συμπεράσματα για το ποιοι είναι πίσω από αυτή τη τραγική ιστορία της Χασίγια.

– Συμφώνησε επίσης ο αρμόδιος του ΥΠΕΝ ,ότι η παρακαταθήκη που μας αφήνει η μικρή τίγρης, είναι να βρεθούν οι εγκληματίες και να παταχθεί το παράνομο εμπόριο άγριας κ ήμερης ζωής στη χώρα μας.

– Εκεί πρέπει να εστιάσουμε πλέον οι πάντες χάριν αυτής της ψυχής,που υπέφερε τα πάνδεινα από τους αδίστακτους έμπορους.

– Πληροφορούμαστε, ότι γίνεται πολύ κουβέντα στο διαδίκτυο για το αν υπέστη ή όχι ανακοπή/ες το νεαρό ζώο. Ναι υπέστη,όπως και ο κ.Μποκαρης μόλις μας επιβεβαίωσε αλλά και ο γιατρός μας στη 12 μελή.

– Αλλά τι σημασία έχει αλήθεια αν υπέστη ή όχι; Θλιβόμαστε πραγματικά για το επίπεδο που διεξάγεται αυτή η συζήτηση στο διαδίκτυο.

– Αλλού θα έπρεπε όλοι μας να εστιάσουμε τον προβληματισμό μας».

tigris-

Οργή των ζωοφιλικών σωματείων για τη Χασίγια

Στο θλιβερό περιστατικό παράνομης κατοχής και εγκατάλειψης της Χασίγια στα σκουπίδια έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, τη διαφαινόμενη ευθανασία της μικρής τίγρης και τις διαχρονικές ευθύνες της Πολιτείας για την προστασία των ζώων, αναφέρεται η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας

Το πρόσφατο περιστατικό εγκατάλειψης μίας μικρής λευκής τίγρης στα σκουπίδια έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, με τους αυτονόητους συνειρμούς για την παράνομη διακίνηση και κατοχή αυτού, και την διαφαινόμενη σύμφωνα με τα ΜΜΕ ευθανασία του μας εξοργίζει όλους.

Είναι γνωστό ότι το παράνομο εμπόριο ζώων, άγριων αλλά και συντροφιάς, είναι άμεσα συνδεδεμένο με το οργανωμένο έγκλημα. Η εκτιμώμενη αξία της παράνομης εμπορίας άγριων ειδών εντός της ΕΕ ήταν τουλάχιστον 4,7 εκατ. Ευρώ το 2019, ενώ το από το 2017 πραγματοποιήθηκαν ετησίως κατά μέσο όρο στην ΕΕ περισσότερες από 6.000 κατασχέσεις άγριων ειδών τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο της CITES. Παράλληλα, σε εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ, εκτιμάται ότι 46.000 σκύλοι αποτελούν αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Στην χώρα μας, σε κυβερνητικό επίπεδο, απουσιάζει η κουλτούρα προστασίας των ζώων. Η πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των κτηνιατρικών αρχών και των αρμοδίων ελεγκτικών υπηρεσιών, έχει συμβάλει στον εκμηδενισμό των ελέγχων και στην απόλυτη αναποτελεσματικότητα αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ζώων, είτε αφορούν την άγρια ζωή ή τα ζώα συντροφιάς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι, στην περιγραφή των αρμοδιοτήτων του Τμήματος Προστασίας Ζώων της ΕΛ.ΑΣ., δεν περιλαμβάνεται η παρακολούθηση των υποθέσεων παράνομης διακίνησης και εμπορίας ζώων, ένα θέμα που ανέδειξε από την πρώτη στιγμή ο φορέας μας και ασκήθηκε και κοινοβουλευτικός έλεγχος από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. ΚΑΜΙΝΗ Γεώργιο και την ανεξάρτητη βουλευτή κα ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ Αγγελική.

Όσο ευχάριστα και να είναι τα εύηχα συνθήματα ως μέρος μίας ανέξοδης και αποτυχημένης επικοινωνιακής διαχείρισης, τόσο άχρηστα είναι για την πραγματική προστασία των ζώων, όπως για ακόμα μια φορά μας απέδειξε η περίπτωση του άτυχου ζώου που βρέθηκε, ως αντικείμενο, σε έναν κάδο απορριμμάτων…

Αντίθετα η πραγματική προστασία των ζώων επιτυγχάνεται, με επιμονή στη νομιμότητα και σεβασμό στην ευρωπαϊκή πρακτική, την οποία, η εθνική κυβέρνηση που ζητάει εκ νέου την ψήφο μας, έχει ήδη προσυπογράψει».

Αντιδράσεις και των χρηστών των Social Media που ζητούν να μην γίνει ευθανασία στην μικρή λευκή τίγρη.

Πριν πάρει την απόφαση της η ομάδα από 12 κτηνιάτρους που είχε συγκροτηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος με απόφαση του υφυπουργού Γιώργου Άμυρα, με σκοπό «τον περαιτέρω κτηνιατρικό χειρισμό και την εξειδικευμένη φροντίδα του ζώου, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσής του και να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν η ευζωία του», είχε γίνει μια σειρά εξετάσεων για να διαπιστωθεί η κατάσταση της μικρής λευκής τίγρης.

Έγιναν κι άλλες εξετάσεις στο λευκό τιγράκι που βρέθηκε στα σκουπίδια

Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν «τις αρχικές εκτιμήσεις για τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του, καθώς διαπιστώθηκαν τόσο γενετικές δυσμορφίες, όσο και επίκτητες από το λανθασμένο τρόπο διαχείρισης του. Το νεαρό ζώο αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στην σπονδυλική στήλη, τη λεκάνη, τα πλευρά, καθώς και σε πολλά οστά που περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό και κάνουν επώδυνη την κινητικότητά του. Παράλληλα, λόγω του παραμορφωμένου σκελετού, συμπιέζονται κάποια όργανα, δυσχεραίνοντας έτσι ακόμα και τη λήψη τροφής ή την αναπνοή του», εξηγούσε σε ανάρτησή του το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο μετά απο σειρά εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε.

attiko-tigris
tigris-attiko
tigris-attiko-

Η ανάρτηση από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο:

«Σας ευχαριστούμε για το συνεχές ενδιαφέρον σας αναφορικά με το μικρό λευκό τιγράκι, το οποίο βρέθηκε εγκαταλελειμμένο έξω από τον χώρο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου. Το νεαρό ζώο, καθώς δεν μπορεί να τραφεί μόνο του, τρέφεται με την βοήθεια των φροντιστών μας και έχει πάρει 1 κιλό. Βρίσκεται σε κατάλληλο χώρο περίθαλψης στον οποίο η πρόσβαση στο κοινό απαγορεύεται.

Ωστόσο, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης της υγείας του, την Τετάρτη 15/3, υποβλήθηκε σε περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις, μαγνητική και αξονική τομογραφία, σε εξειδικευμένο κέντρο. Τα αποτελέσματα, επιβεβαίωσαν τις αρχικές εκτιμήσεις για την σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του, καθώς διαπιστώθηκαν τόσο γενετικές δυσμορφίες, όσο και επίκτητες από το λανθασμένο τρόπο διαχείρισης του. Το νεαρό ζώο αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στην σπονδυλική στήλη, τη λεκάνη, τα πλευρά, καθώς και σε πολλά οστά που περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό και κάνουν επώδυνη την κινητικότητά του. Παράλληλα, λόγω του παραμορφωμένου σκελετού, συμπιέζονται κάποια όργανα, δυσχεραίνοντας έτσι ακόμα και τη λήψη τροφής ή την αναπνοή του.

Τα αναλυτικά ιατρικά αποτελέσματα έχουν αποσταλεί στις αρμόδιες εθνικές αρχές, στην ειδική επιστημονική επιτροπή της ΕΑΖΑ (Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων), της οποίας είμαστε μέλος, καθώς και σε εξειδικευμένους κτηνιάτρους στο εξωτερικό, οι οποίοι μας έχουν προταθεί από οργανισμούς όπως το Born Free και το Wild Cat Sanctuary στις Η.Π.Α. Παράλληλα σε συνεργασία και μετά από αίτημά μας προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, συστήνεται επιτροπή με την συμμετοχή εξειδικευμένων κτηνιάτρων, τόσο του Πάρκου μας, όσο και από άλλους φορείς, καθώς και καθηγητών πανεπιστημίου με σκοπό την ασφαλέστερη λήψη αποφάσεων για την μετέπειτα διαχείριση και υποστήριξη της υγείας του.

Ταυτόχρονα, βρισκόμαστε σε επαφή με εξειδικευμένο rescue center στην Ευρώπη, το οποίο φιλοξενεί τίγρεις και προτίθεται να το αναλάβει, αν το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας του».

attiko-anartisi

Παρέμβαση εισαγγελέα για την εγκατάλειψη του λευκού τίγρη στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Η εγκατάλειψη της  μόλις 4 μηνών λευκής τίγρης έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο προκάλεσε μέχρι και την παρέμβαση του εισαγγελέα.

Η Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Αναστασία Μασούρα παρενέβη αυτεπαγγέλτως και ζήτησε να εντοπιστούν ο υπεύθυνοι της κακοποίησης και εγκατάλειψης του ζώου, που εκτιμάται ότι, είναι θύμα εμπορίου άγριων ζώων. Την μικρή λευκή τιγρή ειχαν εντοπίσει το πρωί της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου στα σκουπίδια του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου τα άτομα της καθαριότητας του Δήμου.

Λευκή τίγρης βρέθηκε παρατημένη στα σκουπίδια του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου
leyki_tigris__1_

«Οι άνθρωποι της καθαριότητας βρήκαν την Τρίτη (28/2) το πρωί ένα εγκαταλελειμμένο άσπρο τιγράκι κάτω από τα σκουπίδια του πάρκου. Μας ειδοποίησαν και πήγαμε και το πήραμε. Το ζώο δεν είναι καθόλου καλά στην υγεία του. Αμέσως ενημερώσαμε την αστυνομία, το δασαρχείο, την Περιφέρεια Παλλήνης και κανένας μέχρι τώρα δεν γνωρίζει ούτε από πού προέρχεται, ούτε και πώς βρέθηκε στο συγκεκριμένο σημείο. Το ζώο δυστυχώς είναι ανάπηρο, είναι μωρό περίπου 3 με 4 μηνών, θηλυκό. Του έχουμε κάνει ακτίνες και είναι χάλια η κατάστασή του» είχε αναφέρει στο protothema.gr ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.

leyki_tigris__2_

Στη συνέχεια, υποστήριξε πως ο ιδιοκτήτης του ζώου πρέπει να το εγκατέλειψε το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας στο συγκεκριμένο σημείο… «Βρέθηκε στο χώρο όπου εναποθέτουμε τα σκουπίδια έξω από το πάρκο. Πρέπει να το αφήσανε την Δευτέρα (27/8), ίσως το μεσημέρι με απόγευμα που υπήρχε ακόμα κίνηση. Από τις κάμερες που ελέγξαμε τη νύχτα δεν φαίνεται να πέρασε και να σταμάτησε κάποιος στο σημείο, αλλά και ο σεκιούριτι δεν είδε κάποια περίεργη κίνηση».

leyki_tigris__3_

Βίντεο από τη στιγμή που εγκαταλείπουν το τιγράκι στα σκουπίδια του Αττικού Πάρκου 

Βίντεο από κάμερες παρακολούθησης τόσο στο Αττικό Πάρκο όσο και σε κοντινά σημεία σε αυτό, έχουν συλλέξει οι αστυνομικοί του Α.Τ. Σπάτων, προκειμένου να εντοπίσουν το μυστήριο όχημα όπου το βράδυ της Δευτέρας 27 Φεβρουαρίου, φαίνεται σε πλάνο που εξασφάλισε το protothema.gr να σταματάει για ένα λεπτό στο σημείο όπου την επόμενη μέρα το πρωί εντοπίστηκε το παράλυτο λευκό τιγράκι.

Το ζώο εκτιμάται πως είναι προϊόν παράνομου εμπορίου άγριας ζωής με την συγκεκριμένη δραστηριότητα να βρίσκεται στην 4η θέση των παρανομιών με τη μεγαλύτερη κινητικότητα και τζίρο παγκοσμίως, πίσω από το εμπόριο ναρκωτικών, το trafficking και την πλαστογράφηση.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr o ιδρυτής του Αττικού Πάρκου Ζαν Ζακ Λεσουέρ το βίντεο το όποιο εξετάζεται από τους ειδικούς έχει καταγραφεί γύρω στις 22:30 με αποτέλεσμα να μην διακρίνεται η μάρκα του οχήματος και η πινακίδα με τον αριθμό κυκλοφορίας:

Δείτε βίντεο από τη στιγμή της εγκατάλειψης:

Βίντεο από την εγκατάλειψη του λευκού τίγρη στον κάδο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

«Το βίντεο αυτό είναι από κάμερα που υπάρχει σε απόσταση από τον χώρο, όπου πετάμε τα σκουπίδια του πάρκου. Πρέπει να είναι αυτός που εγκατέλειψε το ζώο που βρέθηκε την επόμενη μέρα το πρωί από άτομα του δήμου που εργάζονται στην καθαριότητα. Τέτοια ώρα μόνο αυτός θα μπορούσε να είναι. Η κίνηση είναι περίεργη γι αυτό ενημερώσαμε το Α.Τ Σπάτων και το Δασαρχείο».

Σύμφωνα με τον κ. Λεσουέρ στόχος των Αρχών που έχουν αναλάβει τις έρευνες για τον εντοπισμό του ιδιοκτήτη της λευκής τίγρης, είναι το συγκεκριμένο όχημα να βρεθεί και σε βίντεο από άλλες κάμερες, προκειμένου να αποκαλυφθεί η διαδρομή που ακολούθησε.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


Ροή ειδήσεων

Advertisement