Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Τέμπη: Τι εντόπισαν οι τεχνικοί σύμβουλοι των οικογενειών των θυμάτων – Οι μετρήσεις για τους λόγους που προκάλεσαν την έκρηξη

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε εξέλιξη είναι η συνέντευξη Τύπου της πενταμελούς επιτροπής των πραγματογνωμόνων που έχουν ορίσει οι οικογένειες των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.

Του Μίλτου Σακελλάρη

Όπως αποκάλυψε χθες το enikos.gr οι ειδικοί που ορίστηκαν έχουν κάνει ήδη μία τρισδιάστατη ψηφιακή απεικόνιση προκειμένου να γίνει ανάλυση των βίντεο και των φωτογραφιών από το μοιραίο βράδυ. Με αυτή τη διαδικασία επιχειρούν να καταγράψουν με λεπτομέρειες τι ακριβώς απεικονίζεται, ποια κομμάτια των βαγονιών κάηκαν, ποια καταστράφηκαν. Αυτό πρακτικά συνιστά τον «μηχανισμό του ατυχήματος».

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως έχουν ήδη γίνει εργαστηριακές μετρήσεις και δοκιμές για τους λόγους που μπορεί να προκάλεσαν την έκρηξη, ενώ οι πραγματογνώμονες αναμένεται να θίξουν και το κομμάτι των “human factors”. To «ποιος φταίει» είναι κάτι το οποίο ερευνάται από τα δικαστήρια, αλλά οι πραγματογνώμονες αναμένεται να διερευνήσουν τι έγινε και πώς συνέβη.

Επιπρόσθετα, οι πραγματογνώμονες έχουν διαπιστώσει πως υπήρχε εδώ και καιρό σοβαρό ζήτημα με τις επικοινωνίες στον σιδηρόδρομο, με ένα από τα βασικά συμπεράσματα να είναι ότι «δεν λειτουργούσαν» και αυτό είναι κάτι που «το γνωρίζαμε».

Ενδεικτικά, οι ειδικοί  αναφέρουν πως οι επικοινωνίες σε άλλα μέσα μεταφοράς, όπως είναι τα αεροπλάνα, έχουν άριστες ενδοεπικοινωνίες, ενώ στο τρένο δεν υπήρχε σχεδόν τίποτα, όπως αποδείχθηκε, ειδικά μέσα στις σήραγγες. «Στον ΟΣΕ δεν υπάρχει εγχειρίδιο έκτακτης ανάγκης», σχολίαζε χθες αρμόδια πηγή στο enikos.gr.

enikos.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement