Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Κιβωτός: Σε ανακριτή για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων ο πατήρ Αντώνιος – Τα επόμενα βήματα των ερευνών

Δημοσιεύθηκε

στις

Τουλάχιστον δυο νέα δικαστικά «μέτωπα» έχει πλέον να αντιμετωπίσει ο πατέρας Αντώνιος και οι 7 συνεργάτες του, οι οποίοι διώκονται από την εισαγγελία για την υπόθεση των σεξουαλικών και σωματικών κακοποιήσεων τροφίμων της Κιβωτού του Κόσμου. Πρόκειται για δυο παιδιά τα οποία είχαν βρει «καταφύγιο» σε δομές της ΜΚΟ, αλλά, σύμφωνα με διώξεις που ασκήθηκαν χθες από την εισαγγελία, φέρονται να είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά από τον πατέρα Αντώνιο ενώ κάποια άλλα είχαν υποστεί βαριές σωματικές κακοποιητικές συμπεριφορές από τους 7 συνεργάτες του.

Πλέον, μετά την άσκηση της κακουργηματικής δίωξης για τον ιδρυτή της Οργάνωσης για κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση (κακούργημα) καθώς και για ηθική αυτουργία σε πλήθος άλλων πλημμεληματικών πράξεων που βαρύνουν τους συνεργάτες του, ο ιεράς θα κληθεί σε απολογία το επόμενο διάστημα από τον ανακριτή και αμέσως μετά θα κριθεί η περαιτέρω ποινική του μεταχείριση.

Παράλληλα, για τον κατηγορούμενο ιερέα και τους συνεργάτες του θα δρομολογηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα δίκη ενώπιον Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για τα άλλα αδικήματα που είναι σε βαθμό πλημμελήματος και συγκεκριμένα για: Βαριά σωματική βλάβης ανηλίκων κατά συρροή, επικίνδυνη σωματική βλάβη ανηλίκων κατά συρροή, απλή σωματική βλάβη κατά συρροή, απειλή σε βάρος ανηλίκων κατά συρροή και έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο κατά συρροή. Αυτές οι κατηγορίες βαρύνουν κατά περίπτωση τους 7 πρώην εργαζόμενους σε δομές της Κιβωτού και συνεργάτες του πατρός Αντωνίου, ενώ ο ίδιος ο ιεράς βαρύνεται με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στις παραπάνω πράξεις. Ακόμη, ένας παιδαγωγός σε δομή της επαρχίας αντιμετωπίζει την κατηγορία της συνέργειας σε απλή σωματική βλάβη κατά συρροή.

Η δικογραφία που έχουν σχηματίσει οι εισαγγελικές αρχές, κατά το σκέλος που αφορά στα παραπάνω πλημμελήματα διαχωρίστηκε (από το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια) λόγω κινδύνου παραγραφής των αδικημάτων, καθώς αυτά φέρονται να έχουν τελεστεί από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2022. Έτσι, ως προς αυτό το σκέλος η υπόθεση θα οδηγηθεί άμεσα σε δίκη ενώπιον Τριμελούς Πλημμελειοδικείου με κατηγορούμενους τον ιερέα και τους συνεργάτες του, πρώην εργαζόμενους σε δομές της Οργάνωσης.

Αντίθετα, η δικογραφία κατά το μέρος της εκείνο που αφορά στο κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια έχει ήδη διαβιβαστεί σε ανακριτή, ο οποίος αφού καλέσει τους πρώτους μάρτυρες της υπόθεσης για καταθέσεις, εν συνεχεία θα στείλει κλήση προς απολογία στον πατέρα Αντώνιο. Αμέσως μετά την απολογία ανακριτής και εισαγγελέας θα κρίνουν για την «τύχη» του ιερέα, αν δηλαδή θα αποφασίσουν προφυλάκιση ή επιβολή περιοριστικών όρων.

Όμως στις δυο αυτές δικογραφίες που «τρέχουν» για τον ιδρυτή της ΜΚΟ και τους συνεργάτες του είναι πολύ πιθανόν να προστεθούν και άλλες. Και αυτό καθώς δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα οι εισαγγελίες Πειραιά και Χίου να ξεκινήσουν προκαταρκτικές έρευνες για τεκταινόμενα όλα αυτά τα χρόνια σε δομές της Κιβωτού, δεδομένου ότι από την εισαγγελική έρευνα που διενεργήθηκε στην Αθήνα, προέκυψαν ενδείξεις τέλεσης και άλλων αξιόποινων πράξεων, που δεν σχετίζονται με τις παραπάνω αλλά αφορούν άλλα πρόσωπα- τρόφιμους αλλά και εργαζόμενους σε δομές της Κιβωτού. Για το λόγο αυτό, αντίγραφα της δικογραφίας που σχημάτισε η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας θα αποσταλούν στις εισαγγελίες Πειραιά και Χίου για τις δικές τους ενέργειες.

Η ώρα του ανακριτή

Η άσκηση της ποινικής δίωξης για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου, ήρθε μετά την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας που διενέργησαν από τον περασμένο Νοέμβριο οι εισαγγελείς ανηλίκων Αικ. Κοπελάκη και Δάφηνη – Κυριακή Τσίχλη. Η εισαγγελία κατέληξε στην άσκηση της δίωξης σε βάρος του πατρός Αντωνίου μετά από την μελέτη των στοιχείων της δικογραφίας και δη των καταγγελιών των δυο νέων, ηλικίας 19 και 15 ετών, για σεξουαλική κακοποίησή τους από τον ιερέα αλλά και του πολυσέλιδου υπομνήματος που ο ιδρυτής της ΜΚΟ υπέβαλλε ως ύποπτος αντικρούοντας τις σε βάρος του καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είχε καταθέσεις στις αρχές ο 19χρονος, καταγγέλλοντας τον πατέρα Αντώνιο για σεξουαλική κακοποίησή του. Στην κατάθεσή του, την οποία είχε αποκαλύψει το «Θέμα», ο πρώην σήμερα τρόφιμος της Κιβωτού, περιέγραφε μεταξύ άλλων: «Σε κάθε ευκαιρία, με χάιδευε στην πλάτη και έβαζε το χέρι του μέσα από το εσώρουχο μου στον ποπό μου. Δηλαδή μπορεί να το έκανε στο ασανσέρ, στο διάδρομο ή στο αμάξι, όταν έβγαινε έξω ο οδηγός του. Όταν τα έκανε αυτά, δεν μου έλεγε κάτι, ούτε άλλαζε το ύφος του. Είχα φτάσει σε σημείο, να φοβάμαι να σκύβω κοντά του, να περνάω δίπλα του και να μιλάω, γιατί θα γυρνούσε σε σημείο που τον συνέφερε αυτόν. Μια φορά του είπα ότι, με πονάει η μέση και με έτριψε λίγο και ξαφνικά μου κατέβασε όλο το παντελόνι. Από κάποιο σημείο μετά, να πω εδώ ότι, όχι μόνο με χούφτωνε, όταν έβαζε το χέρι μέσα στο εσώρουχο μου, αλλά έβαζε τα δάχτυλα του στον π…. μου (…). Μια μέρα ενώ ξύπνησα είχα το κεφάλι μου στο μπούτι του πάτερ και τραβήχτηκα αμέσως. Ένα άλλο πρωινό, εκεί που κοιμόμουν, κατάλαβα ότι, ο πάτερ έτριβε το γεννητικό του όργανο στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου πάνω από τα ρούχα του. …».

Ακολούθησε η κατάθεση – «φωτιά» ενός ακόμη νέου ηλικίας 15 ετών, ο οποίος επίσης κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίησή του από τον πατέρα Αντώνιο. Ωστόσο, με το υπόμνημά του στις δυο εισαγγελείς ανηλίκων ο ιδρυτής της ΜΚΟ είχε υποστηρίξει ότι οι δυο καταγγελίες είναι ψευδείς και η μια «αντιγράφει» την άλλη. «Η μεθοδευμένη δράση του πρώτου και κύριου καταγγέλλοντος εξακολουθεί, αφού περιφέρεται άνευ δικαιώματος στις δομές, προσπαθώντας να στηρίξει τα ψεύδη του. Ευτυχώς τον διαψεύδουν κατηγορηματικά πληθώρα παιδιών», είχε αναφέρει ο κατηγορούμενος πλέον ιερέας στο υπόμνημά του. Μάλιστα είχε αφήσει αιχμές για εκβιασμούς και ξυλοδαρμούς άλλων παιδιών «που ενυπόγραφα και με αποδείξεις διέψευσαν τον 19χρονο», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, το υπόμνημα που κατέθεσε στις εισαγγελείς ο ιερέας.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην τελική ευθεία βρίσκεται και η άλλη έρευνα που είχε διαταχθεί από την εισαγγελία Πρωτοδικών σχετικά με τα οικονομικά της Κιβωτού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών που χειρίζεται τη συγκεκριμένη δικογραφία, έχει παραλάβει το πόρισμα της οικονομικής αστυνομίας, η οποία και έκανε κατά παραγγελία του, «φύλλο και φτερό» τα οικονομικά της ΜΚΟ, του πατρός Αντωνίου και της πρεσβυτέρας του Σταματίας Γεωργαντή, διαπιστώνοντας «μαύρες τρύπες» και αδικαιολόγητες αγορές εκ μέρους τους. Και αυτή η δικογραφία δεν αποκλείεται να φέρει τον ιερέα ενδεχομένως και πρόσωπα του περιβάλλοντός του στο κατώφλι του εισαγγελικού γραφείου ώστε και να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι, αυτή τη φορά για οικονομικά αδικήματα.

protothema.gr


Ροή ειδήσεων

Advertisement