Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πέντε Ινδικά Su-30MK στον «ΗΝΙΟΧΟ»

Δημοσιεύθηκε

στις

Η επιθυμία  της  Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδίας να συμμετέχει στην πολυεθνική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» με πέντε υπερσύγχρονα πανίσχυρα μαχητικά πολλαπλού ρόλου SU-30MK αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο το μεγάλο αεροπορικό eventτο οποίο πλέον αποτελεί θεσμό.

Μια μεγάλη χώρα με ισχυρή αεροπορία αν και μακριά από την Ελλάδα δίνει πολύ ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης. Και καταδεικνύει με την επιλογή της την περίοπτη θέση της Πολεμικής μας Αεροπορίας η οποία με το «σπαθί» της έχει κερδίσει μια θέση στην παγκόσμια αεροπορική αφρόκρεμα. Ενώ χωρίς αμφιβολία η παρουσία των Su-30MK πέρα από το γεγονός ότι ένα σύγχρονο Ανατολικό μαχητικό θα βρεθεί και θα συγκριθεί με τα αεροσκάφη της Δύσης θα τραβήξει όλα τα βλέμματα και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον φετινό «ΗΝΙΟΧΟ».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost και του δημοσιογράφου Κώστα Σαρικά, η Ιndian Air Force ενημέρωσε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ ότι επιθυμεί να συμμετέχει στη μεγάλη αεροπορική άσκηση που διοργανώνει η HAF και μάλιστα προτίθεται να στείλει στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα πέντε Su-30MK. Το αίτημα των Ινδών έγινε άμεσα αποδεκτό με δεδομένες τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών σε πολιτικό, διπλωματικό αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο. Είχε προηγηθεί συνεργασία των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και Αντιπτέραρχου Θεμικστοκλή Μπουρολιά και επαφές με το Ινδικό Επιτελείο.

Η παρουσία της IAFστην άσκηση ‘’ΗΝΙΟΧΟΣ 23’’-η οποία θα διεξαχθεί από τις 24 Απριλίου έως τις 5 Μαΐου-είναι μια από τις ελάχιστες των Ινδών εκτός χώρας και μάλιστα με το πιο ισχυρό μαχητικό -μαζί με το Rafale– που διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι Su-30MK έχουν βγει εκτός Ινδίας για να συμμετέχουν δύο φορές στην RedFlagστις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη παγκοσμίως αεροπορική άσκηση ενώ εκτός από τους Αμερικανούς ταSu-30MKέχουν συνεκπαιδευτεί εκτός χώρας μόνο με Γάλλους και Βρετανούς.

Το γεγονός ότι κύριο μαχητικό της Πολεμικής μας Αεροπορίας και ραχοκοκαλιά του στόλου της αποτελεί το F-16 σε μια σειρά από εκδόσεις με τελευταία τα εκσυγχρονισμένα Viperήταν όπως φαίνεται μεγάλο δέλεαρ για τους Ινδούς. Αφού το ίδιο μαχητικό αποτελεί τη βάση του αεροπορικού στόλου της αεροπορίας του Πακιστάν, χώρα με την οποία η Ινδία έχει σοβαρές διαφορές. Ινδικά Su-30MKσυχνά εμπλέκονται με τα Πακιστανικά F-16 ενώ σε μια τουλάχιστον περίπτωση και οι δύο χώρες έκαναν λόγο για κατάρριψη.

Η φήμη των Ελλήνων ιπτάμενων μέσα στα κόκπτιτ των F-16 είναι σίγουρο ότι για την IAF λειτούργησε ως μαγνήτης προκειμένου να πάρει τη μεγάλη απόφαση και να στείλει τα εντυπωσιακά ομολογουμένως αεροσκάφη SU-30MKγια πρώτη φορά στη χώρα μας. Ενώ και η επαναλαμβανόμενη επιτυχία της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ» έχει ταξιδέψει παντού και σε  κάθε μεγάλη πολεμική αεροπορία.

Τα SukhoiSu-30ΜΚ  είναι δικινητήρια μαχητικά 4ης γενιάς Ρωσικής τεχνολογίας τα οποία κατασκευάζει η Ινδική εταιρεία HindustanAeronauticsέπειτα από άδεια των Ρώσων.Η κατασκευή του πολλαπλού ρόλου, παντός καιρού και μεγάλης εμβέλειας μαχητικού άρχισε στην Ινδία το 2000 έπειτα από συμφωνία με τη Ρωσία και σε πρώτη φάση προέβλεπε την παράδοση 140 αεροσκαφών στην Ινδική Πολεμική Αεροπορία. Τέσσερα χρόνια αργότερα το πρώτο Su-30MKπετούσε με τα χρώματα της IAFενώ η συμφωνία επεκτάθηκε με αποτέλεσμα να έχουν κατασκευαστεί συνολικά 272 Su-30MKαπό τα οποία η Ινδική Πολεμική Αεροπορία έχει χάσει 11. Το Su-30MKαποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» της IAFη οποία διαθέτει και άλλα μαχητικά σε πολύ μικρότερους όμως αριθμούς όπως Mig-21,Mig-29 ,Jaguar, Mirage2000 ενώ από πέρυσι στο οπλοστάσιο της πρόσθεσε 36 καινούργια Γαλλικά Rafale.

Τα Su-30M Kενσωματώνουν Ινδικά, Γαλλικά αλλά και Ισραηλινά ηλεκτρονικά συστήματα ενώ σύμφωνα με τους κατασκευαστές διαθέτει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το Su-35. Mε τη βοήθεια των πτερυγίων canardsέχει δυνατότητα έντονων ελιγμών με μεγάλες γωνίες ενώ είναι από τα λίγα μαχητικά που μπορούν να εκτελέσουν τον υψηλής δυσκολίας εμβληματικό ελιγμό Cobraτου Pugachev. Mε εμβέλεια πτήσης που αγγίζει τα 3000 χλμ μπορεί να εκτελέσει αποστολές μακρού πλήγματος ενώ έχει τη δυνατότητα και εναέριου ανεφοδιασμού. Έχει μήκος 22 μέτρα, ταχύτητα που ξεπερνά τα 2 machκαι συνολικά 12 θέσεις για όπλα και καταδείκτες κάτω από τα φτερά του. Όπλα κυρίως Ρωσικής κατασκευής όπως πυραύλους και βόμβες μεταξύ των οποίων και ο πανίσχυρος υπερηχητικός αέρος-εδάφους Brahmos, ενώ έχουν πιστοποιηθεί τόσο ο Ισραηλινοί A/E Rampage όσο και οι Γαλλικοί A/AMica.

Ροή ειδήσεων

Advertisement