Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

ΕΝΦΙΑ: Εξόφληση σε 10 δόσεις – Ποιοι κερδίζουν έκπτωση 50% και 100%

Δημοσιεύθηκε

στις

Μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% θα πληρώσουν τα νοικοκυριά που πληρούν τρία κριτήρια, ενώ μηδενικός θα είναι ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων για τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

Πιο αναλυτικά, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται στο μισό για τα νοικοκυριά που πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματά της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 100%

  • Μηδενικός είναι ο ΕΝΦΙΑ για τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον:
  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Απριλίου θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για σχεδόν 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, με το οποίο θα πρέπει να εξοφληθεί σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις, από 31/5/2023 έως 29/2/2024, ενώ την Τετάρτη 12/4 εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων έτους 2023, που θα πρέπει να συμπληρώσουν όσοι απέκτησαν, πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα το 2023 ή όσοι θέλουν να διορθώσουν την περιουσιακή τους κατάσταση πριν χτυπήσει την πόρτα τους ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ.

Ροή ειδήσεων

Advertisement