Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ: Αμερικανικά μαχητικά στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» – Το παρασκήνιο της μεγάλης ανατροπής

Δημοσιεύθηκε

στις

Σύμφωνα με αποκλειστικές και πλήρως επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr, οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν τελικά στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ και με μαχητικά αεροσκάφη, εκτός από τα Μη Επανδρωμένα – UAV / DRONES “θεριστές των αιθέρων”, τα MQ-9 Reaper, που εδρεύουν στην Λάρισα.

Οι Αμερικανοί πρόκειται να συμμετάσχουν γι’ ακόμη μία χρονιά με πλήρη αποστολή στην κορυφαία διακλαδική διεθνή άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων, ΗΝΙΟΧΟΣ, που πλέον τελεί υπό την εποπτεία του ΓΕΕΘΑ.

Οι πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν ότι θα προσγειωθούν στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα 4 μαχητικά F-16, προερχόμενα από την αεροπορική βάση του AVIANO, στην Ιταλία.

Πρόκειται αναμφίβολα για μία προσωπική επιτυχία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος πέτυχε να πουν το «ναι» οι Αμερικανοί. Μόλις πριν δύο ημέρες, γράφαμε στο enikos.gr, για τις εξαιρετικές διαπροσωπικές σχέσεις που διατηρεί ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ με τον Αμερικανό SACEUR (Supreme Allied Commander Europe) και Διοικητή της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ (United States European Command – U.S. EUCOM) Κρίστοφερ Καβόλι (General Christopher G. Cavoli), με αφορμή την επίσκεψή του στο Ελληνικό Πεντάγωνο, η δεύτερη από το περασμένο καλοκαίρι.

Η συμφωνία για την έλευση των αμερικανικών F-16 στον Ηνίοχο αποφασίστηκε το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, 11 Απριλίου, κατά την διάρκεια του επίσημου γεύματος που παρέθεσε στον Αμερικανό Στρατηγό ο Κωνσταντίνος Φλώρος. Εκεί, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν ιδιαίτερα επίμονος , εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους επιβάλλεται να υπάρχει και φέτος ισχυρή αμερικανική παρουσία με μαχητικά, εκτός των MQ-9 Reaper, που αποτελούν σημαντικό στοιχείο.

Ο Καβόλι πείσθηκε από τους χειρισμούς Φλώρου και έτσι οι δύο άνδρες έδωσαν τελικά τα χέρια.

Οι δύο άνδρες έχουν ισχυρούς προσωπικούς δεσμούς κι αυτό αποδείχθηκε περίτρανα τον Αύγουστο του 2022, όταν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Αμερικανός Στρατηγός επισκέφθηκε τον Κωνσταντίνο Φλώρο, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη. Κάτι που φάνηκε και στην τελετή υποδοχή της Τρίτης στο Ελληνικό Πεντάγωνο, όπου οι θερμοί εναγκαλισμοί των δύο ανδρών περίσσευαν.

Δεν θα είναι καθόλου υπερβολή εάν κάποιος υποστηρίξει ότι φετινός ΗΝΙΟΧΟΣ φέρει σε μεγάλο βαθμό τη σφραγίδα του ΓΕΕΘΑ. Κι αυτό γιατί, όπως είχε αποκαλύψει το enikos.gr στις 8 Μαρτίου, με προσωπικές ενέργειες του Στρατηγού Φλώρου «κλείδωσε η συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας στον ΗΝΙΟΧΟ με τα θηριώδη F-15».

Το τελικό «ναι» από την μεγαλύτερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου έκλεισε κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Στρατηγό Fayyad bin Hamed Al-Ruwaili.

Οι δύο άνδρες γνωρίζονται χρόνια και ειδικότερα την τελευταία τριετία έχουν στενή συνεργασία και επικοινωνία. Δεν είναι μόνο η αποστολή της συστοιχίας των Patriot από την Ελλάδα, που έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην θωράκιση στρατηγικών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Έτσι, για πρώτη φορά σε ΗΝΙΟΧΟ θα δούμε τα θηριώδη F-15 της Σαουδικής Αραβίας να πετούν με τα υπόλοιπα μαχητικά, απ’ άκρη σ’ άκρη στο ελληνικό FIR.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες συμμετοχές, ξεχωρίζουν τα ρωσικής προέλευσης μαχητικά SU-30 της πολεμικής αεροπορίας της Ινδίας, που για πρώτη φορά επίσης θα δώσει το «παρών» σε ΗΝΙΟΧΟ.​

Ροή ειδήσεων

Advertisement