Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Διεθνή

Σουδάν: Mαρτυρία για δύο Ελληνες τραυματίες από ρουκέτα κοντά σε εκκλησία

Δημοσιεύθηκε

στις

Μαρτυρία για Έλληνες τραυματίες στο Σουδάν, μεταδίδει η ΕΡT.

Από το πρωί ο στρατός συγκρούεται με παραστρατιωτικές δυνάμεις σε πολλές περιοχές με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για απόπειρα πραξικοπήματος.

Δύο Έλληνες τραυματίστηκαν στο Χαρτούμ από ρουκέτα που έπεσε κοντά στην εκκλησία μετά το τέλος της αναστάσιμης ακολουθίας ανέφερε σε επικοινωνία με την ΕΡΤ, ο μητροπολίτης Νουβίας, Σάββας.

«Ήρθαν δυο Έλληνες και μας ειδοποίησαν ότι πρέπει να σταματήσουμε γιατί έξω από το ναό έχει πολλά τανκ, πολύ στρατό και είναι επικίνδυνη η κατάσταση. Συντομεύσαμε τη λειτουργία όμως είχαμε ένα δυσάρεστο γεγονός καθώς αυτοί οι Έλληνες, βγαίνοντας έξω από την εκκλησία και κατευθυνόμενοι προς το σπίτι τους, γιατί μένουν μέσα στην ελληνική κοινότητα, έπεσε δίπλα τους μια ρουκέτα και τους τραυμάτισε πολύ σοβαρά. Είναι στο νοσοκομείο, περιμένουμε να δούμε αν θα τους χειρουργήσουν ή όχι.

Χτυπάνε τη Μητρόπολη με σφαίρες, υπάρχουν Ελληνικές σημαίες απ’ έξω και ποτέ δεν έχει γίνει ξανά αυτό. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη από παντού βγαίνουν καπνοί. Προφανώς έχουν χτυπήσει υπουργεία γιατί γύρω από τη Μητρόπολη είναι τα υπουργεία εξωτερικών, εσωτερικών, δικαιοσύνης, το παλάτι. Προφανώς χτυπάνε τα υπουργεία απ’ ότι φαντάζομαι γιατί δεν μπορείς να βγεις έξω είναι πολύ επικίνδυνο».

Ο επίτιμος και άμισθος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν, Γεράσιμος Παγουλάτος, επισημαίνει: «Αυτήν τη στιγμή το Χαρτούμ είναι επικίνδυνο. Πρέπει να περάσουν μια δυο μέρες να εκτονωθεί η κατάσταση ώστε να μπορέσουν να προσγειωθούν κάποια αεροπλάνα και σε συνδυασμό με την ΕΕ που έχει την εποπτεία να μπορέσει να γίνει κάποια εκκένωση αν χρειαστεί».

Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στο Σουδάν, Ρόμπερτ Φαχίμι περιγράφει: «Πάρα πολλοί πυροβολισμοί έξω, σφαίρες ακούγονται, αυτό μόνο, πολύ δύσκολα (…) όλοι φοβούνται, δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, προσπαθούμε να δούμε αν μπορούμε να φύγουμε κιόλας, αν υπάρχει τρόπος αλλά και το αεροδρόμιο είναι κλειστό».

Οδηγίες του ΥΠΕΞ

Ενώ συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και παραστρατιωτικών οργανώσεων στο Σουδάν, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες για τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην αφρικανική χώρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών

«Το Υπουργείο Εξωτερικών λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στη χώρα αυτή.

Παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ήδη εκεί να ενημερώνονται τακτικά για τις εξελίξεις, να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας.

Η Ελλάδα δεν διαθέτει διπλωματική Αρχή στο Σουδάν, αρμόδια είναι η Πρεσβεία μας στο Κάιρο (τηλέφωνα επικοινωνίας (00202) 27955915, (00202) 27959443, (00202)27951074 και τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης 00201 220940119)».


Ροή ειδήσεων

Advertisement