Connect with us

Ελλάδα

«Αγκάθι» για την εστίαση η έλλειψη εργαζομένων

Published

on

Σε μεγάλο «αγκάθι« για τον κλάδο της εστίασης έχει εξελιχθεί τo πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων και μάλιστα, πλέον, όχι μόνο κατά την τουριστική περίοδο, όταν οι ανάγκες σε κάθε περίπτωση παρουσιάζονται αυξημένες αλλά και κατά τη διάρκεια ολόκληρης της χρονιάς.

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και τη χειμερινή περίοδο, επιχειρηματίες της εστίασης επεσήμαιναν τη δυσκολία να βρουν προσωπικό όλων των ειδικοτήτων για να εργαστεί στα καταστήματά τους. Από σέρβις, μπουφέ μέχρι εργαζομένους στην κουζίνα αλλά και μάγειρες.

Όπως επεσήμανε μάλιστα στο CNN Greece, ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος, ούτε η αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά ούτε οι υψηλότερες από τον κατώτατο, αμοιβές που στην πλειονότητα τους δίνουν οι οργανωμένες αλυσίδες εστίασης στους εργαζόμενους, λειτουργούσαν ως κίνητρο για την απασχόλησή τους στον κλάδο.

Από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης του ομίλου Καστελόριζο, Αντώνης Σταύρου –με συνολικά 500 εργαζόμενους στα εστιατόριά του Ομίλου – εξηγούσε ότι «δεν βρίσκουμε προσωπικό, τη στιγμή που ο καθαρός μισθός που δίνουμε, ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 1.000 ευρώ».

Ο προβληματισμός για την τουριστική περίοδο

Με δεδομένο ότι η περίοδος του Πάσχα ουσιαστικά σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για το καλοκαίρι και την έναρξη της τουριστικής περιόδου, ο προβληματισμός των επιχειρηματιών του κλάδου σχετικά με το πώς θα καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν λόγω των αφίξεων των τουριστών, εντείνεται.

Από τη μία πλευρά τα κενά στις επιχειρήσεις εστίασης στα αστικά κέντρα λόγω της μετακίνησης εργαζομένων στα νησιά για καλοκαιρινή σεζόν θα μεγαλώσουν. Από την άλλη ωστόσο, ούτε οι αυξημένες ανάγκες που θα έχουν οι τουριστικές περιοχές θα καλυφθούν, με τους επιχειρηματίες να αναγκάζονται να καταφεύγουν, όπως σημειώνουν, σε «μπαλώματα». Φαινόμενο που αντίστοιχα είχε παρατηρηθεί και το κατά τη διάρκεια του περσινού καλοκαιριού.

Μια από τα βασικές αιτίες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες είναι αφενός το γεγονός, ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι βλέπουν τη δουλειά στην εστίαση ως μία μεταβατική περίοδο, αφετέρου ότι την περίοδο της πανδημίας όταν και η εστίαση έμεινε κλειστή για πολλούς μήνες, πολλοί εργαζόμενοι άλλαξαν επάγγελμα και δεν επέστρεψαν στη συνέχεια στον κλάδο.

CNN.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement