Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Συνεργασίες

Διαφάνεια, απολογισμός και αλληλοσεβασμός στη ζωή της πόλης

Δημοσιεύθηκε

στις

TOΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΛΕ (*)
H πόλη είναι η ευκαιρία μας να συν-διαμορφώσουμε ένα κομμάτι από τη ζωή μας Μπορούν, όμως, οι εργάτες, οι αγρότες, οι δάσκαλοι, οι τεχνίτες, οι αστοί, οι έμποροι, να έχουν κοινές προτεραιότητες μεταξύ τους, ή με όσους δεν ξέρουν πως θα πληρώσουν το νοίκι του επόμενου μήνα;
Οι κοινές προτεραιότητες επιβάλλονται με τις εκλογές και επηρεάζονται από τις ανάγκες, την οικονομική πραγματικότητα και τυχόν πολιτικές δεσμεύσεις, αλλά δεν αρκούν για να νιώθει κανείς μέρος της πόλης. Χρειάζεται και η έμπρακτη αναγνώριση ότι όλοι οι συμπολίτες μπορούν να συνεισφέρουν στη ζωή της πόλης, χρειάζεται και η άοκνη εργασία ώστε η πόλη να μη χάνει τα νοικοκυριά που, από ανέχεια ή από άγνοια για τις κοινωνικές παροχές, αναγκάζονται να μετοικήσουν ή να περιθωριοποιηθούν.
Βέβαια, άλλο να το θέλεις και άλλο να έχεις την ευελιξία για να το επιδιώξεις. Μπορείς να μπαλώσεις κάποιες τρύπες δίνοντας απευθείας ενισχύσεις αλλά πρέπει να κινητοποιήσεις και άλλους πόρους της κοινωνία και της αγοράς και, γι’ αυτά, δεν χρειάζεται να ανακαλύψεις τον τροχό. Με μάτια και μυαλά ανοικτά, μπορείς να κοιτάζεις αριστερά και δεξιά, σε άλλες ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις, και να μαθαίνεις, να κάνεις δοκιμές, να δώσεις στους πολίτες το μήνυμα πως η πόλη επιδιώκει να μη λιμνάσει. Η Ευρώπη έχει κάνει σημαία της την περιφερειακή ανάπτυξη και οι μεγάλοι δήμοι έχουν σημαντικά εργαλεία στα χέρια τους για να εξελιχθούν. Και επειδή καλά είναι τα σχέδια αλλά δεν αρκούν, κάθε πράξη, κάθε απόφαση, κάθε εφαρμογή, τα πάντα, πρέπει να συνοδεύονται από διαφάνεια και ειλικρινή αποτίμηση για να μπορείς να αλλάζεις, με μικρά ή με μεγάλα βήματα.
Αλλά, όλα αυτά ξεκινάν από το στόχο να δώσεις ευκαιρίες σε όλες και σε όλους να θέλουν να προσφέρουν κάτι στην πόλη τους, είτε αυτό είναι κοινωνική εργασία είτε συνεισφορά στα κοινά είτε επενδύσεις. Στη βάση των ευκαιριών για όλους υπάρχει ο αλληλοσεβασμός, ως στάση ζωής.
Ο αλληλοσεβασμός δεν θα αναιρέσει την ανάγκη να μπαίνουν προτεραιότητες -έτσι κι αλλιώς, οι διαθέσιμοι πόροι είναι πάντα λιγότεροι από όσα χρειάζονται – αλλά θα κάνει τις προτεραιότητες πιο διαφανείς, πιο κοινά αποδεκτές, πιο βιώσιμες.
Ελπίζω πως αυτός είναι ο αέρας που μπορεί να φέρει το #σπιράλ στην Πάτρα.
(*) Καθηγητής Ε.Α.Π., Διευθυντής του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της Πληροφορικής

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement