Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πώς σώθηκε η φήμη της άσκησης «Ηνίοχος» με παρέμβαση του στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου

Published

on

Στην κορύφωσή τους έχουν φτάσει οι προετοιμασίες, στην 117 ΠΜ της Ανδραβίδας, για τη φημισμένη άσκηση «Ηνίοχος» που γίνεται κάθε χρόνο με τη συμμετοχή ΝΑΤΟϊκών μαχητικών, όπως και πολεμικών αεροσκαφών από άλλες χώρες. Φέτος, θα διαρκέσει από τις 24 Απριλίου έως τις 5 Μαΐου.

Οι ετοιμασίες γίνονται με το μυαλό των πιλότων μας στη μνήμη του 31χρονου σμηναγού Στάθη Τσιτλακίδη και του 29χρονου υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα που θυσιάστηκαν, όταν συνετρίβη το Φάντομ F-4, ανοικτά της Ανδραβίδας το πρωί της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου.

Η φετινή άσκηση έχει την προσωπική σφραγίδα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος έπεισε την τελευταία στιγμή τις ΗΠΑ να λάβουν μέρος, παρά την αρχική άρνησή τους!

Ο Ελληνας στρατηγός αξιοποίησε την εξαίρετη διαπροσωπική σχέση του με τον διοικητή της ευρωπαϊκής διοίκησης των ΗΠΑ Κρίστοφερ Καβόλι και μόλις τη Μεγάλη Τρίτη «φιξαρίστηκε» η συμμετοχή τεσσάρων F-16 των ΗΠΑ, που θα έρθουν στην Ανδραβίδα από την αεροπορική βάση Αβιάνο της Ιταλίας.

Αντιθέτως, φέτος το Ισραήλ με «έντεχνο» τρόπο ακύρωσε τη συμμετοχή του, προφανώς για να μη δυσαρεστήσει την Τουρκία, με την οποία προσβλέπει σε βελτίωση των σχέσεών τους…

Πάντως, εξασφαλισμένη θεωρείται η παρουσία στον «Ηνίοχο» της Σαουδικής Αραβίας με 4 θηριώδη F-16, αλλά και της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Αξίζει, εξάλλου, να σημειωθεί ότι ξεχωριστή σημασία προσλαμβάνει η συμμετοχή της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, που θα λάβει μέρος για πρώτη φορά στον «Ηνίοχο», με αεροσκάφη Su-30 που είναι ρωσικής κατασκευής. Μάλιστα σε διμερές επίπεδο πριν λίγες ημέρες πέταξαν μαζί πάνω από το Αιγαίο Ελληνες και Ινδοί πιλότοι.

Ροή ειδήσεων

Advertisement