Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Μήπως είναι ώρα για μεγάλες αλλαγές στο ευρωκοινοβούλιο;

Δημοσιεύθηκε

στις

 

«Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας»…

Τη γνωστή έκφραση που προέρχεται από τον «Άμλετ», νομίζουμε πως μπορούμε να πούμε όλοι σε σχέση με τη σύνθεση και τη λειτουργία του ευρωκοινοβουλίου, ειδικά μετά από όλα όσα έχουμε μάθει το τελευταίο διάστημα και στα οποία εμπλέκονται Έλληνες ευρωβουλευτές.

Προφανώς, δεν είμαστε δικαστές και δεν μπορούμε να δικάσουμε ή – πολύ περισσότερο – να καταδικάσουμε κανέναν. Γι’ αυτό και αυτό στο οποίο εστιάζουμε, δεν αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά συνολικά στη σύνθεση και λειτουργία της Ευρωβουλής, που δείχνει ότι πολλά δεν… πάνε καλά στον χώρο όπου χτυπάει η καρδιά της ευρω-δημοκρατίας και της ενωμένης Ευρώπης.

Αναρωτιόμαστε, πως και γιατί, μία καταγγελία που έγινε το 2020, έφτασε να δει το φως της δημοσιότητας το 2023. Αναρωτιόμαστε, πως και γιατί, μία άλλη έρευνα διαφθοράς, έφτασε στο σημείο να αποκαλυφθεί μετά από χρόνια. Δεν ξέρουμε τους ρυθμούς με τους οποίους λετουργούν οι διωκτικές και δικαστικές αρχές στο Βέλγιο, ξέρουμε όμως πως το ευρωκοινοβούλιο θα έπρεπε να λειτουργεί άμεσα και τάχιστα, ζητώντας επίσης την ταχύτατη διερεύνηση των υποθέσεων που αφορούν μέλη του.

Ξέρουμε επίσης, ότι οι πολιτικές αλλά και εθνικές ευρω-ομάδες θα έπρεπε να έχουν πλήρη γνώση για τα πεπραγμένα όλων των μελών τους και να απαιτούν πλήρη έλεγχο και διαφάνεια παντού.

Σκεφτόμαστε ή φανταζόμαστε πως το Ευρωκοινοβούλιο δεν το απασχολούν μόνο υποθέσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών. Χωρίς να γνωρίζουμε, πιθανολογούμε πως σε ένα σώμα 705 εκλεγμένων (ευρωβουλευτών) και χιλιάδων ακόμα ανθρώπων (συνεργατών, υπαλλήλων, κλπ), υπάρχουν πολλές υποθέσεις που ρίχνουν σκιές. Και θα έπρεπε, όλες, να ξεκαθαριστούν το συντομότερο δυνατό.

Μήπως, λοιπόν, δεν αρκεί να επανεξετάσουμε τον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών στην Ελλάδα, αλλά ήρθε η ώρα για γενικότερες αλλαγές και τομές στην Ευρωβουλή; Μήπως τα κράτη – μέλη πρέπει να λάβουν συνολικές αποφάσεις σχετικά με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και να αναθεωρήσουν δομές και λειτουργίες;

Ροή ειδήσεων

Advertisement