Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Auto

MyCar: Άρση ακινησίας οχημάτων και τέλη με το μήνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανοιχτή είναι η πλατφόρμα myCar, για όσους επιθυμούν να προχωρήσουν σε άρση ακινησίας των οχημάτων τους, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.

Πρόκειται για μια επιλογή που έχουν κάθε χρόνο οι ιδιοκτήτες οχημάτων, πληρώνοντας τα τέλη κυκλοφορίας «με τον μήνα» για το διάστημα που αντιστοιχεί στην κινητικότητα τους.

Σημειώνεται πως το δικαίωμα προσωρινής άρσης ακινησίας με πληρωμή αναλογικών τέλη κυκλοφορίας (ψηφιακής ή εκούσιας στη Δ.Ο.Υ.) χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους και για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, το όχημα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία και συγκεκριμένα την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα ή την πρώτη εργάσιμη του επόμενου μήνα, εφόσον η τελευταία μέρα είναι αργία.

Στην περίπτωση που ο κάτοχος επιθυμεί να κινήσει το όχημα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το ήδη επιλεγμένο, θα πρέπει να καταβάλλει το υπολειπόμενο ποσό των ετησίων τελών κυκλοφορίας.

Τη δυνατότητα αυτή θα έχουν μόνο:

 

  • όσοι κατέθεσαν ηλεκτρονικά τις πινακίδες τους το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου και
  • όσοι κατέθεσαν τις πινακίδες τους στις εφορίες τα προηγούμενα χρόνια.

Βήμα – βήμα η διαδικασία

Για την άρση της ακινησίας ο ιδιοκτήτης του οχήματος:

    • εισέρχεται στην πλατφόρμα my car, με τους κωδικούς TAXISnet,
    • επιλέγει το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία,
    • πληρώνει τα τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στον μήνα ή μήνες κίνησης του τρέχοντος έτους,
    • γίνεται online έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης,
  • κάνει οριστική υποβολή του αιτήματος.
  • Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτης σε ένα όχημα, όλοι οι συνιδιοκτήτες ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail εφόσον έχει δηλωθεί, και εφόσον συμφωνούν πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα.

Πώς εκδίδεται η πινακίδα Μ

Παράλληλα, για τα οχήματα που βρίσκονται σε ακινησία υπάρχει και η δυνατότητα της προσωρινής άδειας κυκλοφορίας λίγων ημερών αποκλειστικά και μόνο:

  • για την παράδοσή του, σε σημείο συλλογής οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ), ή
  • για την επισκευή και έλεγχο αυτού από ΚΤΕΟ ή
  • για την αλλαγή του χώρου στον οποίο φυλάσσεται

Πρόκειται για την πινακίδα «Μ» η οποία επιτρέπει την κυκλοφορία ενός οχήματος για τρεις συνεχόμενες ημέρες ή δύο φορές εντός του έτους για συνολικό διάστημα έως τριών ημερών.

Σημειώνεται πως σε αυτή την περίπτωση ο υπόχρεος καλείται να πληρώσει τέλη κυκλοφορίας που ανέρχονται σε 10 ευρώ/ημέρα για επιβατικό Ι.Χ. ή 3 ευρώ/ημέρα για δίκυκλο Ι.Χ.

Η έκδοση γίνεται μέσα από την πλατφόρμα myCAR της ΑΑΔΕ, ενεργοποιώντας την επιλογή, «Έκδοση πινακίδας Μ: Υποβολή Δήλωσης» και απαιτείται:

  • Η ύπαρξη ενεργού ασφαλιστηρίου συμβολαίου και
  • Η ύπαρξη ενός πληρωμένου – ενεργού παραβόλου (τουλάχιστον για μία μέρα κυκλοφορίας) (κλικ εδώ)

Σε περίπτωση περισσότερων ιδιοκτητών στο ίδιο όχημα απαιτείται η «αποδοχή» της διαδικασίας από όλους τους συνιδιοκτήτες. Συγκεκριμένα, με την υποβολή αίτησης από έναν συνιδιοκτήτη για την προσωρινή κυκλοφορία του οχήματος με πινακίδα «Μ», οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες ενημερώνονται μέσω μηνύματος στην «Προσωποποιημένη πληροφόρηση» του TAXISnet και email, προκειμένου να αποδεχτούν την ενέργεια αυτή.


Ροή ειδήσεων

Advertisement