Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

ΑΑΔΕ: Ποια χρέη μένουν οριστικά εκτός από την αναβίωση των 36, 72 και 120 δόσεων

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέσω διαδικτυακής εφαρμογής μπορεί να υποβάλλεται ηλεκτρονικά η αίτηση για υπαγωγή στις διαδικασίες για τις ρυθμίσεις των χρεών της ενεργειακής κρίσης ή της αναβίωσης παλιών προγραμμάτων τμηματικής εξόφλησης των 72, 100 και 120 δόσεων, με βάση τη σχετική εγκύκλιο (2026/2023) της ΑΑΔΕ.

Όπως μάλιστα τονίζεται, σε περίπτωση τεχνική αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης, η υποβολή της αίτησης διενεργείται στην υπηρεσία (ΔΥΟ-ΕΦΚΑ) ο Προϊστάμενος της οποίας είναι αρμόδιος.

Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η καταβολή της πρώτης δόσης της ρύθμισης εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μηνιαία έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Σημειώνεται ότι, κατ’ εξαίρεση, με την υποβολή από τον οφειλέτη αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, τα αποδιδόμενα ποσά από συμψηφισμούς, λαμβάνονται υπόψη και για την κάλυψη της πρώτης δόσης της ρύθμισης, εφόσον εισπράττονται εντός της προθεσμίας.

Εφόσον η πρώτη δόση δεν εξοφληθεί εντός της προθεσμίας, ο αιτών μπορεί να υποβάλει εκ νέου αίτηση έως τις 31/07/2023.

Ωστόσο η ρύθμιση χάνεται αν ο οφειλέτης

@ δεν καταβάλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων,

@ δεν υποβάλλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης και μέχρι την εξόφλησή της και

@ δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει τις νέες οφειλές εντός διμήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους ή υποπέσει σε παραβάσεις

Ο ΕΝΦΙΑ

Με βάση την εγκύκλιο στις ρυθμίσεις εντάσσονται και απλήρωτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2022 και του φόρου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021, πλην της τελευταίας δόσης.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να καταβληθούν σε 36 ή 72 δόσεις οι 9 από τις 10 δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2022 και οι 7 από τις 8 δόσεις του φόρου εισοδήματος που προέκυψε μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2022.

Εκτός ρύθμισης θα μείνει η τελευταία δόση τόσο του ΕΝΦΙΑ όσο και του φόρου εισοδήματος καθώς έληξε μετά την 1η Φεβρουαρίου 2023, και συγκεκριμένα στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση είναι ο οφειλέτης να μην έχει αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2021.

Εξαιρούνται και δεν υπάγονται στη νέα ρύθμιση οφειλές

@ επιστρεπτέας προκαταβολής,

@ που αφορούν ανάκτηση κρατικής ενίσχυσης και

@ δεν δύνανται να ρυθμίζονται σύμφωνα με άλλες ειδικές διατάξεις.

ΕΝΘΕΤΟ ΣΠΑΣΜΕΝΟ

«Δεν είναι ρύθμιση ‘δεύτερης ευκαιρίας’»

Στο μεταξύ παραμένουν οι ενστάσεις λογιστών και φοροτεχνικών για το γεγονός ότι η ένταξη αφορά μόνο αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων και όχι μια νέα, δεύτερη ευκαιρία για όσους θέλουν να διασώσουν περιουσιακά στοιχεία τα οποία τελούν υπό κατάσχεση λόγω χρεών σε Δ.Ο.Υ-ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, όποιος θέλει να υπαχθεί θα έπρεπε έως και τις 1/11/2021 να είχε ήδη τακτοποιημένες τις οφειλές του και να μην εκκρεμούσαν κατασχέσεις σε βάρος του και να έχει υποβάλει όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των τελευταίων 5 ετών.

Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν βέβαια όχι μόνο ο πρωτοφειλέτης, αλλά και πρόσωπα που ευθύνονται για κοινά χρέη όπως οι κληρονόμοι αποβιωσάντων οφειλετών αλλά και σύζυγοι ή μέρη συμφώνου συμβίωσης, ειδικά για φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που προέκυψε από την κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement