Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Στα χέρια των δικηγόρων η δικογραφία για υπόθεση Γεωργούλη – Τα επόμενα βήματα

Δημοσιεύθηκε

στις

Εντός της ημέρας αναμένεται να λάβουν στα χέρια τους, την δικογραφία, οι δικηγόροι του Αλέξη Γεωργούλη. Μετά την καταγγελία για βιασμό, πληθαίνουν οι μαρτυρίες και για κακοποιητική εργασιακή συμπεριφορά. Ήδη ένας από τους μόνιμους υπαλλήλους που εργαζόταν στο γραφείο του κ. Γεωργούλη, έχει προσφύγει στο αρμόδιο γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο όμως τηρεί το απόρρητο που προβλέπεται με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς πέρα από τον καταγγελόμενο να πληροφορηθεί το οτιδήποτε.

Ακόμη, η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν έχει λάβει την δικογραφία με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αρχίσει η διαδικασία άρσης της ασυλίας του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή. Σύμφωνα δε με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, επειδή έχουν παρέλθει τρία χρόνια από την καταγγελία της γυναίκας κατά του ευρωβουλευτή για σεξουαλική κακοποίηση, ακόμη και αν κληθεί από τις αρχές για κατάθεση, είναι πολύ πιθανόν να μην προφυλακιστεί.

Ποια η διαδικασία άρσης της ασυλίας

Το πρώτο βήμα για την άρση της ασυλίας είναι η εξέταση της υπόθεσης από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Για να μπορέσει να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να παραλάβει την δικογραφία της υπόθεσης, πράγμα που ακόμη δεν έχει γίνει.

Κατόπιν τούτου, θα οριστεί ειδικός σύμβουλος που θα ενημερωθεί για τη δικογραφία και μετά θα κάνει την εισήγησή του για την άρση ή μη της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη. Ακόμα και τότε όμως η επιτροπή είναι πολύ πιθανό να ζητήσει διευκρινίσεις για σημεία της δικογραφίας.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η άρση της ασυλίας θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο. Όταν η υπόθεση περάσει το στάδιο της Επιτροπής θα πάει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα πάρει και την τελική απόφαση για την άρση της ασυλίας.

Τα επόμενα βήματα μετά την άρση της ασυλίας

Εφόσον εγκριθεί το αίτημα από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ασυλία του Αλέξη Γεωργούλη αίρεται. Κατόπιν τούτου, οι αρχές θα στείλουν επιστολή και θα τον καλέσουν να καταθέσει, εξηγώντας τον λόγο που τον καλούν.

Στη συνέχεια, ο ίδιος, με κατάθεση του, δίνει την δική του εκδοχή και εν συνεχεία ο ανακριτής αποφασίζει για προφυλάκιση ή μη. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί πως έγκριτοι νομικοί με ευρεία γνώση του βελγικού δικαίου, αναφέρουν ότι επειδή έχουν περάσει ήδη τρία χρόνια, το πιο πιθανόν είναι να μην προφυλακιστεί.

Αντιθέτως, υπάρχει περίπτωση να δοθεί σύντομα ημερομηνία της δίκης, λ.χ. σε ένα εξάμηνο και μέχρι τότε ο ίδιος να παραμένει εκτός φυλακής και χωρίς περιοριστικούς όρους.

Πώς αντέδρασε ο Γεωργούλης στην καταγγελία της Χρονοπούλου

Ο Αλέξης Γεωργούλης αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται και στην πρώτη του δήλωση μετά την καταγγελία της κυρίας Χρονοπούλου, έκανε λόγο για «καταφανώς ψευδή και συκοφαντική καταγγελία».

«Δυστυχώς ζούμε σε δύσκολες και επικίνδυνες εποχές. Προς μεγάλη μου έκπληξη πληροφορούμαι ότι υποβλήθηκε σε βάρος μου, καταφανώς ψευδής και συκοφαντική καταγγελία, για περιστατικό που δήθεν συνέβη πριν τρία χρόνια.

Απέναντι σε αυτήν την ψευδή και προσβλητική επίθεση, που πραγματοποιείται – μάλλον όχι τυχαία – λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές, προτίθεμαι να δώσω τη μάχη μου στη δικαιοσύνη, για την αλήθεια και την αποκατάσταση του ονόματός μου, αιτούμενος ο ίδιος την άρση της ευρωβουλευτικής μου ασυλίας.

Στο πλαίσιο αυτό και επειδή δεν θέλω επ’ ουδενί να επηρεάσω τον αγώνα που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, σε όλα τα επίπεδα, με ένα καθαρά προσωπικό ζήτημα, θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση των οργάνων του κόμματος και υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος του κόμματος καθώς και από την Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» ανέφερε ο κ. Γεωργούλης.

Όταν η Ελένη Χρονοπούλου «έσπασε» την σιωπή της

Με μια συγκλονιστική και αποστομωτική ανάρτηση μίλησε η Ελένη Χρονοπούλου για τα όσα καταγγέλλει, τονίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια επώδυνη διαδικασία, «το έπραξα θεωρώντας ότι το οφείλω στον εαυτό μου αλλά και σε κάθε γυναίκα που μπορεί να βρεθεί σε ανάλογη θέση».

«Η καταγγελία μου έγινε την επόμενη μέρα του συμβάντος προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία (ιατροδικαστικές εκθέσεις, κ.α.) και 4 μήνες μετά, τον Μάιο 2020, ένιωσα έτοιμη να δώσω και το όνομα του θύτη στις βελγικές αρχές, οι οποίες είναι και οι μόνες αρμόδιες για το χειρισμό της υπόθεσης» σημειώνει η κυρία Χρονοπούλου.

Αναφέρεται επίσης και στη διαρροή του ονόματός της ρίχνοντας δικαίως τα βέλη της σε όσους «παριστάνουν τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο βωμό της πολιτικής διαχείρισης να με βάζουν στη δίνη χυδαίων και εξοργιστικών επιθέσεων».

«Στην πολιτική βρίσκομαι για να παλέψω, μέσα από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, για τις ιδέες και τις αρχές μου και δεν επιθυμώ η όποια δημόσια παρουσία μου να καθορίζεται από αυτή την δυσάρεστη για μένα υπόθεση. Έχει έρθει ο καιρός το αίσθημα ντροπής και ενοχής να μη βαραίνει τα θύματα, αλλά τους δράστες ανάλογων περιστατικών και όσους τους ανέχονται» καταλήγει η Ελένη Χρονοπούλου.

Ροή ειδήσεων

Advertisement