Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Εκλογές 2023: Πού ψηφίζω – Τι ισχύει για ετεροδημότες και Έλληνες του εξωτερικού

Δημοσιεύθηκε

στις

Οσοι ετεροδημότες έκαναν αίτηση στο gov.gr για να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους, μπορούν πλέον να δουν πού ψηφίζουν το 2023 μέσω της ειδικής εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών. Οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν ανανεωθεί και περιλαμβάνουν αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στο gov.gr μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Έτσι, όσοι πολίτες θέλουν να δουν πού θα ψηφίσουν στις εκλογές μπορούν να επισκέπτονται την πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις».

Ανανεώθηκαν οι εκλογικοί κατάλογοι για τους ετεροδημότες

Οι πολίτες μπορούν εύκολα να μάθουν σε ποιο εκλογικό κέντρο θα ψηφίσουν. Η τελευταία ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου 2023 με μεταβολές μέχρι και τις 28/02/2023. Όσοι ετεροδημότες υπέβαλαν αίτηση για μεταφορά, από 1η Μαρτίου και μετά, θα πρέπει να μεταβούν στην περιοχή που είχαν τα δικαιώματά τους, καθώς δεν ενσωματώθηκαν στις αλλαγές.

Πώς θα βρείτε πού ψηφίζετε

Στην διεύθυνση https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/ μπορείτε να δείτε που ψηφίζετε χωρίς κωδικούς και passwords.

Αρκεί να συμπληρώσετε το όνομα, το επώνυμο, αλλά και τα ονόματα των γονιών σας και την χρονολογία γέννησή σας.

Πού θα δουν οι ετεροδημότες πού ψηφίζουν

Όσοι ετεροδημότες κατέθεσαν τη σχετική αίτηση μπορούν πολύ απλά να δουν online αν έχει εγκριθεί και πού θα ψηφίσουν την 21η Μαΐου.

Συγκεκριμένα πρέπει αρχικά να μπουν στην πλατφόρμα του ΥΠΕΣ, ΕΔΩ.

Στη συνέχεια πρέπει να συμπληρώσουν τα εξής πεδία:

-Επώνυμο, (ολογράφως)
-Όνομα, (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα)
-Όνομα Πατέρα, (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα)
-Έτος Γέννησης, (4 αριθμοί)
-Όνομα Μητέρας (Αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα),
ή μόνο τα πεδία με τον Εκλογικό Αριθμό και το Επώνυμο.

Μόλις συμπληρώσετε τα στοιχεία, θα μπείτε στην εφαρμογή και θα δείτε αν εγκρίθηκε η αιτήση σας και τον Δήμο που θα ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα.

Πού θα δουν πού ψηφίζουν όσοι δεν είναι ετεροδημότες

Η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια για τους ψηφοφόρους που θα ψηφίσουν στον Δήμο που έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα. Ωστόσο, δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τα σχολεία, όπου θα ψηφίσουν, παρά μόνο το εκλογικό διαμέρισμα.

Μπορεί να ακυρωθεί η αίτηση ετεροδημότη;

Ο εκλογέας οποτεδήποτε μπορεί να ακυρώνει την εγγραφή του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, προκειμένου να ψηφίζει πάλι στο δήμο της βασικής του εγγραφής.

Η ακύρωση της εγγραφής γίνεται κατόπιν υποβολής αίτησης διαγραφής εκλογέα.

Ωστόσο, εκλογείς που υποβάλλουν αίτηση διαγραφής από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών μετά την τελευταία πριν από τις εκλογές αναθεώρηση ψηφίζουν στις εκλογές αυτές σαν ετεροδημότες.

Ποιους υποψηφίους ψηφίζω

Ο εκλογέας που εκδηλώνει ενδιαφέρον να ψηφίσει στον τόπο διαμονής του θα ψηφίσει τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας, στης οποίας τους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένος.

Τι ισχύει για τους Έλληνες του Εξωτερικού

Οι εκλογές 2023 θα είναι οι πρώτες κατά τις οποίες οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους.

Για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους η αίτηση των εκλογέων θα πρέπει να έχει υποβληθεί τουλάχιστον 12 ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών. Όσοι ενδιαφερόμενοι την υποβάλουν σε διάστημα μικρότερο των 12 ημερών δεν θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους.

Υπενθυμίζεται ότι για την εγγραφή στους σχετικούς καταλόγους οι εκτός επικράτειας εκλογείς (που βρίσκονται μόνιμα ή προσωρινά εκτός Ελλάδας) είναι απαραίτητο τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν διαμείνει συνολικά δύο έτη εντός της ελληνικής επικράτειας και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος. Το προαπαιτούμενο της φορολογικής δήλωσης δεν ισχύει για όσους είναι κάτω από 30 ετών και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α΄βαθμού.

Η διαδικασία εγγραφής

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να εισέλθει στην ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών apodimoi.gov.gr, εισάγοντας τους κωδικούς taxisnet.

Αφού πιστοποιηθεί ως χρήστης, αναζητεί την εγγραφή του στον βασικό εκλογικό κατάλογο και την επιλέγει, ώστε τα βασικά του στοιχεία να συμπληρωθούν αυτόματα στην αίτηση. Στη συνέχεια καταχωρίζει τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του, τηλεφωνικούς αριθμούς επικοινωνίας και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και επιλέγει χώρα και πόλη που επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, από τις αντίστοιχες λίστες των συγκεκριμένων πεδίων.

Οι νέοι έως 30 ετών θα πρέπει να επιλέξουν την ένδειξη “εξαρτώμενο μέλος” και να συμπληρώσουν το ΑΦΜ του κύριου φορολογούμενου.


Ροή ειδήσεων

Advertisement