Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Συνεργασίες

ΒΙΟΑΞΙΟΠΟΙΩ Ερευνητικό Πρόγραμμα Καινοτομίας και Κυκλικής Οικονομίας από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΛΚΕΘΕ, τον ΟΚΑΑ και την ΝΑΥΣ

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ AE), μια εταιρία του Υπερταμείου-Growthfund   στηρίζει τις δράσεις που σχετίζονται με την προστασία του Περιβάλλοντος και το μοντέλο κυκλικής Οικονομίας και συμβάλλει στην δημιουργία προστιθέμενης αξίας, με πολλαπλά οφέλη για την εθνική οικονομία. 

Στη βάση αυτού του μοντέλου, ο ΟΚΑΑ συνέβαλε και συμμετείχε ενεργά στην υλοποίηση του Έργου BIOΑΞΙΟΠΟΙΩ, που ως στόχο είχε την αξιοποίηση των αλιευτικών υποπροϊόντων και απορριπτόμενων ιχθυηρών, για την παραγωγή βιομορίων υψηλής προστιθέμενης αξίας (ΒΥΠΑ), όπως ζελατίνη, διάφορες μορφές κολλαγόνου, λιπαρά οξέα και μέταλλα- ιχνοστοιχεία, τα οποία μέχρι σήμερα απορρίπτονται μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού.

Το Έργο υλοποιήθηκε από τη σύμπραξη του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ-ΦΑΡΜ), του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Α.Ε. και της ΝΑΥΣ.

Τα αποτελέσματα του Έργου με θέμα την Παραγωγή βιομορίων υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας, μέσω της αξιοποίησης αλιευτικών  υποπροϊόντων και απορριπτόμενων αλιευμάτων,  παρουσίασαν τα μέλη της Ομάδας του ΒΙΟΑΞΙΟΠΟΙΩ, την Παρασκευή 21 Απριλίου 2023 στο Αμφιθέατρο του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, στην Λαχαναγορά του Ρέντη.

Την παρουσίαση του Έργου ΒΙΟΑΞΙΟΠΟΙΩ ανέλαβε ο Δρ. Γιάννης Κοτζαμάνης, Διευθυντής Ερευνών Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών, Συντονιστής και Επιστημονικός Υπεύθυνος                                                                                                             του Έργου ΒΙΟΑΞΙΟΠΟΙΩ και ο  Δρ. Γεώργιος Τριανταφυλλίδης Υδροβιολόγος και Project Manager Έργου ΒΙΟΑΞΙΟΠΟΙΩ. 

Για την αξιοποίηση των βιοδραστικών ουσιών που περιέχονται στα αλιευτικά υποπροϊόντα & απορριπτόμενα αλιεύματα μίλησε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ευσταθία Ιωάννου και ο Καθηγητής Βασίλειος Ρούσσης  από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Φαρμακευτικής, Τομέας Φαρμακογνωσίας & Χημείας Φυσικών Προϊόντων.

Ο Διευθυντής Υποκαταστημάτων και Διευθυντής της Ιχθυόσκαλας Πειραιά κ. Βασίλης Κατσιώτης ανέλυσε την αξιοποίηση των αλιευτικών υποπροϊόντων ενώ για το Εθνικό Σχέδιο Αξιοποίησης αλιευτικών υποπροϊόντων και απορριπτόμενων ιχθυηρών μίλησε η κ. Ιωάννα Αργυρού (MSc), Βιολόγος / Ιχθυολόγος, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΝΑΥΣ. 

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης όπου αναφέρθηκαν τα συμπεράσματα και οι προοπτικές του Έργου.

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πολιτικής Ηγεσίας, εκπρόσωπος της ΓΓΕΚ, του Υπερταμείου, της Διοίκησης του ΟΚΑΑ ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τους υπηρεσιακούς Διευθυντές και Γενικούς Διευθυντές του Οργανισμού, τον Πρόεδρο του ΟΚΑΑ κ. Χρήστο Κρομμύδα και τον Διευθύνοντα Σύμβουλου του ΟΚΑΑ κ. Απόστολο Αποστολάκο. Ο κ. Αποστολάκος τόνισε «Η καινοτομία, οι δράσεις για το περιβάλλον και το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας είναι μέρος της στρατηγικής ESG που υλοποιεί ο Οργανισμός. Τέτοιες δράσεις, βιώσιμης και «Γαλάζιας Οικονομίας» (zerowaste), αποτελούν υψηλή προτεραιότητα για τη Διοίκηση αλλά και για το σύνολο των εργαζομένων του ΟΚΑΑ».

#okaa_ae #freshfish #trade #fisheries #sustainability #vioaxiopio #nays #hcmr #nationalandkapodistrianuniversityofathens #growthfund #kyklikioikonomia


Ροή ειδήσεων

Advertisement