Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Άποψη: Πολιτική επικοινωνία ή… «θόρυβος»;

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Έχουμε διαβάσει αρκετά άρθρα και απόψεις το τελευταίο διάστημα για την πολιτική επικοινωνία και το πόσο έχει αλλάξει μέσα στα χρόνια.

Και η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεται και μεγάλη ανάλυση για να καταλάβει κάποιος ότι από τα «μπαλκόνια» και τις τεράστιες πολιτικές συγκεντρώσεις των πλατειών έχουμε περάσει πλέον στην εποχή των social media, όπου ακόμα και μία selfie φτάνει άμεσα στα μάτια δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Τα κόμματα στις μέρες μας δεν τρέχουν για να διοργανώσουν μεγάλες «εκστρατείες» με περιφερόμενα καραβάνια ανά την ελληνική επικράτεια και οι πολιτικοί δεν «σκοτώνονται» για να πραγματοποιήσουν τεράστιες συγκεντρώσεις. Οι «πορείες στον λαό» συνεχίζουν να υφίστανται και να έχουν ιδιαίτερη σημασία, αλλά πλέον μπορούν να γίνονται και γειτονιά – γειτονιά. Στις μέρες μας, ένα έξυπνο σύνθημα, μία καλή ατάκα ένα πρωτότυπο βιντεάκι μπορεί να γίνει viral και όλοι κυνηγάνε το viral, ασχέτως εάν θα το πετύχουν ή όχι.

Ποιο είναι όμως το τελικό αποτέλεσμα όλης αυτής της σοσιαλμιντιακής πολυφωνίας; Εν πολλοίς, ένας… θόρυβος. Λίγο – πολύ, όλοι «τσαλαβουτάνε» στα ίδια μέσα, στις ίδιες «συνταγές», ακόμα και στις ίδιες ατάκες. Και τελικά, οι πολιτικοί δεν προσπαθούν τόσο να διαφοροποιηθούν έναντι του άλλου, όσο το να μην είναι «απόντες». Tiktok ο ένας, tiktok και ο άλλος. Ομάδα στο viber o ένας, ομάδα στο viber και ο άλλος. Μία θεωρητική πληθώρα τρόπων και μέσων έκφρασης που τελικά καταλήγει σε πανομοιότυπες τακτικές. Και μία κοινωνία που τελικά, μάλλον με αδιαφορία και βαριεστιμάρα, κοιτάζει και προσπερνάει τα ποσταρίσματα των πολιτικών. «Δεν γίνεται να πας κόντρα στο ρεύμα» λένε πολλοί.

Και όμως γίνεται. Αργά ή γρήγορα, αυτό που έχει και πάλι σημασία θα είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα. Και η πολιτική επικοινωνία θα επιστρέψει στην μία και μοναδική διαχρονική πηγή της: Στον ίδιο τον άνθρωπο, ξεχωριστά στον καθένα, ως ξεχωριστή προσωπικότητα.

Οι πολιτικοί – και οι επικοινωνιολόγοι τους – καλό θα είναι να αρχίσουν να σκέφτονται «out of thebox» και πάλι. Μόνο όσοι το πετύχουν θα ξεχωρίσουν…  

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement