Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Σουδάν: Στα σκαριά επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων

Δημοσιεύθηκε

στις

Δραματικές επικοινωνίες τις τελευταίες 24 ώρες για τον απεγκλωβισμό ευρωπαίων πολιτών από το φλεγόμενο Σουδάνπου βυθίζεται στο χάος.

τις 11:30 ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις σχετικά με τις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για προσπάθεια που οργανώνεται από κοινού με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε ετοιμότητα ο στρατός των ΗΠΑ για πιθανή εκκένωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Σουδάν

Η συγκεκριμένη γίνεται σε συνδυασμό με την Γαλλία, η οποία ετοιμάζει επίσης μεγάλη επιχείρηση. Γι’ αυτό τον λόγο, χθες αργά το βράδυ υπήρξε επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, προκειμένου οι Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα εφαρμογής του σχεδίου «ΚΟΣΜΟΣ», για από κοινού επιχείρηση με τους Γάλλους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι 2 μεταγωγικά αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας προγραμματίζεται να προσγειωθούν στην Νότια Αίγυπτο. Σε κάθε ένα από αυτά θα βρίσκεται μία 5μελής ομάδα Ελλήνων κομάντος του σχεδίου «ΚΟΣΜΟΣ» οι οποίοι θα έχουν τον ρόλο εγγύς υποστήριξης των αεροπλάνων.

Αδελφή τραυματία στο Σουδάν: «Αν δεν φύγουν από εκεί θα πεθάνουν» – Τι λέει στο enikos.gr
Από χθες το βράδυ, ο Νίκος Δένδιας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του ενώ έχει επικοινωνήσει και με τον Ύπατο Αρμοστή για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ όσο και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

Όπως αναφέρεται και σε δημοσίευμα της Realnews της Κυριακής, από την κοινότητα στο Σουδάν, με την οποία έχει συνεχή επικοινωνία το ΥΠΕΞ, υπάρχουν καταγεγραμμένοι 80 Έλληνες. Ωστόσο δεν έχει καταστεί δυνατή η επικοινωνία με όλους. Εκτιμάται ότι ορισμένοι από αυτούς είχαν φύγει από την χώρα πριν από τις συγκρούσεις λόγω Πάσχα.

Οι Γάλλοι έχουν την πολυπληθέστερη κοινότητα, που απαριθμεί 250 – 300 άτομα, με την Γερμανία να ακολουθεί με περίπου 200. Συνολικά, οι ευρωπαίοι υπήκοοι στο Σουδάν εκτιμάται ότι δεν ξεπερνούν τα 800 άτομα.

Το σχέδιο «ΚΟΣΜΟΣ» περιλαμβάνει την εκκένωση πολιτών από διακεκαυμένες ζώνες από τις Ειδικές Δυνάμεις. Ήδη, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει ζητήσει από το βράδυ της Πέμπτης τόσο από τον Κλάδο Επιχειρήσεων όσο και από τις «Σκιές του Αιγαίου», τους επίλεκτους της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) να αναμοχλεύσουν το σχέδιο και να ορίσουν τα στελέχη που αν χρειαστεί θα βρεθούν σε κατάσταση ετοιμότητας. Ο απεγκλωβισμός πραγματοποιείται με κάθε προσφιλές μέσο, εναέριο, θαλάσσιο ή επίγειο ενώ κατά το παρελθόν έχει ενεργοποιηθεί 4 φορές με πρόσφατη το 2014, οπότε και πραγματοποιήθηκε απομάκρυνση Ελλήνων από την Τρίπολη της Λιβύης ενώ η χώρα βυθιζόταν στο εμφυλιακό χάος.

Πηγή:enikos


Ροή ειδήσεων

Advertisement