Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Φύλλο πορείας» σε αυτοδιοικητικούς-Αλλαγές στις συνθέσεις σε τοπικά Συμβούλια Κοινότητας σε δήμους της Αχαΐας πριν τις Δημοτικές Εκλογές

Δημοσιεύθηκε

στις

Απροετοίμαστοι φαίνεται ότι πιάστηκαν οι δήμαρχοι μετά την ψήφιση, από τη Μ. Τρίτη 11 Απριλίου, του Νόμου 5043/2023 με τις νέες ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού η οποία φέρνει τα πάνω.. κάτω σε πολλά Τοπικά Συμβούλια κοινοτήτων της Αχαΐας.

Με βάση το Άρθρο 10 της νέας αυτής ρύθμισης, θα πρέπει άμεσα να αλλάξουν οι συνθέσεις στα Τοπικά Συμβούλια κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων στα οποία έχει εκλεγεί ο πρόεδρος του πρώτου σε ψήφους συνδυασμού, στις εκλογές του 2019.

Με την επιστροφή, από τις ολιγοήμερες διακοπές τους, οι δήμαρχοι ήδη ενημερώθηκαν υπηρεσιακά από το ΦΕΚ του νόμου και δέχθηκαν τις πρώτες εισηγήσεις σχετικά με τη διαδικασία και με τα χρονικά περιθώρια προσαρμογής στο Άρθρο 10 του Νόμου 5043/’23.

Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες, στην πλειοψηφία τους, ζήτησαν προθεσμία έως και αύριο Τρίτη 25 του μηνός για να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Με βάση το νόμο βέως και την επόμενη Παρασκευή 28 του μηνός η διαδικασία αλλαγής της σύνθεσης σε όλα τα Τοπικά Συμβούλια θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί.

Στην Αιγιάλεια

Ο δήμος Αιγιαλείας αποφάσισε να στείλει επιστολή σε όλα τα Τοπικά Συμβούλια προκειμένου να ζητήσει διευκρινίσεις σχετικά με το πρακτικό εκλογής του 2019, για να κρίνει αν και που συντρέχουν οι λόγοι να προχωρήσει η αναμόρφωση της σύνθεσης.

Σύμφωνα με το Άρθρο 10 του Ν. 5043 του Υπουργείου Εσωτερικών, σε συμμόρφωση με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, επανέρχονται σε ισχύ ρυθμίσεις που προβλέπουν την εκλογή του προέδρου της δημοτικής κοινότητας από το σύνολο των μελών του συμβουλίου, μεταξύ των δύο πρώτων συμβούλων των δύο πρώτων κατά σειρά εκλογής συνδυασμών. Αυτό σημαίνει ότι σε όσες κοινότητες άνω των 300 κατοίκων ο πρόεδρος δεν εκλέχτηκε σε συνδυασμό που συγκέντρωσε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, θα πρέπει να γίνει ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινότητας για να εκλεγεί εκ νέου ο πρόεδρός του.

«Πρακτικά αλλαγή σύνθεσης πρέπει να γίνει σε όλα τα Τοπικά Συμβούλια στα οποία δεν έχει εκλεγεί πρόεδρος από το συνδυασμό του Δημάρχου με την προϋπόθεση ότι ο πρόεδρος που εξελέγη το 2019 δεν προτάθηκε από συνδυασμό που έλαβε το 50% των ψήφων στην τοπική κάλπη. Επειδή δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιες είναι αυτές οι Τοπικές Κοινότητες, καλούμε κάθε μία από αυτές να ενημερωθούν και να μας ενημερώσουν αν εμπίπτουν στο Άρθρο 10» επισημαίνει ο γ.γ. του Δήμου Αιγιαλείας Γιώργος Ρούσσος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αιγίου Γιώργο Γκιώνη, η ανάδειξη προέδρων και της πλειοψηφίας των συμβουλίων από 5-15 μέλη, από τον συνδυασμό του Δημάρχου αποκαθιστά μια δυσαρμονία του νόμου που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ανατροπές ενόψει των ερχόμενων εκλογών…   

Με το Αρθρο 18 της ρύθμισης προβλέπεται ότι από τις στις προσεχείς Αυτοδιοικητικές Εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 τριμελές συμβούλιο θα έχουν όλες οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από 201 κατοίκους και άνω. Σήμερα αυτό ισχύει για τις κοινότητες με πάνω από 300 κατοίκους. Πιο αναλυτικά, το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας θα αποτελείται από 1/1/2024 από:

@ τρία µέλη, σε κοινότητες µε πληθυσμό από 201 έως 2.000 κατοίκους,

@ πέντε µέλη, σε κοινότητες µε πληθυσμό από 2.001 έως 10.000 κατοίκους,

@ 11 µέλη, σε κοινότητες µε πληθυσμό από 10.001 έως 50.000 κατοίκους και

@ 15 µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 50.001 κατοίκους και άνω.

Πρόεδρος στα τριμελή συμβούλια, σε κοινότητες από 201 έως 2.000 κατοίκους θα εκλέγεται αυτόματα ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιος του συνδυασμού που συγκέντρωσε κατά τον α’ γύρο στη δημοτική κοινότητα την απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Οι λοιπές έδρες των συμβούλων κατανέμονται αναλογικά στους.

Στις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από 2001 κατοίκους και άνω (πενταμελή, ενδεκαμελή και δεκαπενταμελή συμβούλια) πρόεδρος ορίζεται ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος του συνδυασμού του δημάρχου. Οι έδρες των συμβούλων δεν κατανέμονται αναλογικά καθώς ο συνδυασμός του δημάρχου θα εκλέγει τα 3/5 του συμβουλίου αυτών των κοινοτήτων.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο της Δ.Ε. Κλειτορίας του Δήμου Καλαβρύτων Σωτήρη Δουκλιά ακόμη και αν ο νέος πρόεδρος στο τοπικό Συμβούλιο Κοινότητας εκλεγεί με ποσοστό 100%, τα όργανα αυτά θα παραμείνουν αδύναμα, χωρίς ουσιαστικές εξουσίες και πόρους…

 

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement