Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Τραγωδία στην Κέρκυρα: Μωρό γεννήθηκε νεκρό, γιατί δεν υπήρχε πτητικό μέσο για μεταφορά στην Αθήνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Mια ανείπωτη τραγωδία σημειώθηκε στην Κέρκυρα, καθώς μια έγκυος μεταφέρθηκε με ακατάσχετη αιμορραγία στο νοσοκομείο και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά στην Αθήνα. Ωστόσο, συγγενείς της καταγγέλλουν πως δεν βρέθηκε πτητικό μέσο, με αποτέλεσμα το βρέφος να έχει γεννηθεί νεκρό.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, επί δυόμιση ώρες αναζητούσαν εναέριο μέσο για να μεταφερθεί η έγκυος. Συγγενείς της 28χρονης εξήγησαν ότι γιατροί και νοσηλευτές στο νοσοκομείο έδωσαν πραγματική μάχη με τον χρόνο για να σώσουν και τους δύο.

Εντούτοις, έκριναν ότι η νεαρή έγκυος έπρεπε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο των Αθηνών και προχώρησαν σε αίτημα, με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας να απαντά, όπως κατήγγειλαν οι συγγενείς, ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο πτητικό μέσο.

Οι γιατροί τότε προχώρησαν σε καισαρική τομή, όμως δυστυχώς δεν κατάφεραν να σώσουν το βρέφος, ενώ η γυναίκα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο και δίπλα της ήδη βρίσκεται ψυχολόγος.

Η ανακοίνωση

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του νοσοκομείου Κέρκυρας:

«Στις 25/04/2023 και ώρα περίπου 18.00 προσήλθε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών γυναίκα 28 ετών ευρισκόμενη στην 28η εβδομάδα της κύησης, για αναφερόμενο πόνο. Η γυναίκα παρακολουθείτο από ιδιώτη ιατρό γυναικολόγο, ο οποίος σύστησε την μετάβασή της στο Νοσοκομείο.

Η γυναίκα αντιμετωπίστηκε άμεσα από τον εφημερεύοντα γυναικολόγο του Νοσοκομείου. Έγινε ο κλινικοεργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος και συστήθηκε να παραμείνει γιαπαρακολούθηση.

Επειδή, η 28χρονη γυναίκα παρουσίασε ήπια αιμορραγία, ο εφημερεύων ιατρός ζήτησε από το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας-ΚΕΠΥ του ΕΚΑΒ να διακομιστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων μαζί με άλλη επίτοκο με δίδυμη κύηση, που ήδη είχε προγραμματιστεί να διακομιστεί. Αμφότερες λόγω του κινδύνου εξέλιξης εξαιρετικά πρόωρου τοκετού. Τέθηκε σε ετοιμότητα η εφημερεύουσα Παιδίατρος διότι σε περίπτωση αλλαγής της κλινικής τους εικόνας θα έπρεπε να διενεργηθεί επείγουσα καισαρική στο νοσοκομείο μας.

Κατά τη διάρκεια προετοιμασίας της διακομιδής η μία εκ των δύο γυναικών εμφάνισε κολπική αιμορραγία οπότε και το πλάνο αντιμετώπισης άλλαξε. Θα έπρεπε να διενεργηθεί επείγουσα καισαρική τομή προκειμένου να διασφαλισθεί η ζωή της γυναίκας και να μειωθούν οι πιθανότητες ενδομήτριου θανάτου του κυήματος

Η 28χρονη μητέρα ενημερώθηκε από τους εφημερεύοντες ότι πρέπει να γίνει επείγουσα καισαρική σε μια εξαιρετικά πρόωρη ηλικία κύησης και για τους κινδύνους, που υπήρχαν, και τις ιδιαιτερότητες ενός δευτεροβάθμιου νοσοκομείου με νησιωτικό χαρακτήρα.

Πριν τη διενέργεια της καισαρικής τομής η εφημερεύουσα παιδίατρος λόγω της εξαιρετικής προωρότητας τέθηκε σε ετοιμότητα μηχανισμός επικείμενης διακομιδής εφόσον βέβαια η κλινική κατάσταση του νεογνού θα επέτρεπε την όποια μετακίνηση.

Στις 8:20 μ.μ. γεννήθηκε άρρεν νεογνό εξαιρετικά πρόωρο με χαμηλό βάρος γέννησης και σε πολύ βαριά κλινική κατάσταση που δεν επέτρεπε την οποιαδήποτε μετακίνηση. Επί δυο ώρες οι παιδίατροι του νοσοκομείου σε συνεργασία με τον εφημερεύοντα αναισθησιολόγο έκαναν εντατική ΚΑΡΠΑ με ταυτόχρονη συνδρομή νεογνολόγου από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο “ΑΤΤΙΚΟΝ”, όπου και είχε γίνει η αποδοχή του περιστατικού σε περίπτωση μετακίνησης. Το νεογνό στις 10:20 μ.μ απεβίωσε μετά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ιατρών.

Καθίσταται σαφές ότι σε κάθε σοβαρό περιστατικό πριν τη μεταφορά του σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο απαιτείται να γίνεται πλήρης εκτίμηση και σταθεροποίηση προκειμένου να διασφαλίζεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη ζωή του κάτι που στην περίπτωση της μητέρας αποδείχθηκε σωτήριο μια και η μητέρα με την εμφάνιση της κολπική αιμορραγίας αντιμετωπίσθηκε σε μια δομημένη γυναικολογική κλινική και δεν βρέθηκε σε συνθήκες εναέριες ή μέσα σε ένα ασθενοφόρο.

Το ΓΝ Κέρκυρας έκανε τα πάντα για να σωθεί και η μητέρα και το νεογνό. Κατάφερε να σωθεί η μητέρα.

Το Νοσοκομείο διαθέτει ιατρικό και λοιπό προσωπικό υψηλής επιστημοσύνης και όλα τα μέσα που απαιτούνται για την παροχή της φροντίδας που έχουν ανάγκη οι ασθενείς και οι νοσηλευόμενοι. Δεν καταγράφονται ελλείψεις σε πόρους.

Η Διοίκηση του ΓΝ Κέρκυρας λαμβάνει αποφάσεις και διοικεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και ουδεμία ανομία επικρατεί».

Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement