Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ελλάδα

Ερχονται «κρυφές» αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα νέο πακέτο «κρυφών» αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος, το τρίτο κατά σειράν από τον περασμένο Σεπτέμβριο, τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Mαΐου.

Οι αυξήσεις έρχονται μέσω της αναπροσαρμογής προς τα πάνω των τελών δικτύου που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών ρεύματος από τους παρόχους και καταλήγουν στα ταμεία του ΔΕΔΔΗΕ για να καλύψουν τις επενδύσεις στο δίκτυο και το εγκεκριμένο από τη ΡΑΕ ετήσιο ρυθμιζόμενο έσοδο του διαχειριστή.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι αναπροσαρμογές αυτές θα επιβαρύνουν τον τελικό λογαριασμό ρεύματος για ένα μέσο νοικοκυριό (με τριφασική παροχή ισχύος 25 KVA και κατανάλωση 3.750 kWh ετησίως) κατά 7,5%, καθώς, από τα 98 ευρώ που χρεωνόταν μέχρι σήμερα, από την 1η Μαΐου και έως τα τέλη του 2023, η νέα αυτή «ρυθμισμένη χρέωση» θα είναι 174 ευρώ ετησίως.

Η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα της αναθεώρησης από τη ΡΑΕ του εγκεκριμένου ετήσιου εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ, από τα 744 εκατ. ευρώ, στα 981 εκατ. ευρώ το 2023 μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Πρόσθετος παράγοντας που οδήγησε σε αυξημένα τέλη δικτύου είναι η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης και της αδυναμίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων να αντεπεξέλθουν στις υψηλές τιμές.

Το αυξημένο αυτό έσοδο για το σύνολο του έτους θα ανακτηθεί από το δεύτερο τετράμηνο και μετά, που σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πληρώσουν αναδρομικά και τις αναπροσαρμογές στις χρεώσεις δικτύου που αντιστοιχούν στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει ετησίως 3.750 kWh, τα τέλη χρήσης δικτύου αυξάνονται ετησίως από 98 σε 174 ευρώ.

Ενας παράγοντας που οδήγησε σε μεγάλες αυξήσεις στα τέλη δικτύου είναι η νέα μεθοδολογία που έθεσε σε εφαρμογή η ΡΑΕ για τον υπολογισμό των χρεώσεων. Μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο ύψος των χρεώσεων αντιστοιχούσε σε ποσοστό 80% στην ενέργεια (δηλαδή τις καταναλώσεις) και 20% στην ισχύ (μονοφασική – τριφασική).

Με την απόφαση της ΡΑΕ που τίθεται σε ισχύ από την Πρωτομαγιά, η χρέωση ισχύος αναπροσαρμόζεται στα 4,434 ευρώ ανά KVA ανά έτος από 0,52 ευρώ σήμερα και η χρέωση ενέργειας μειώνεται στα 0,01415 ευρώ/kWh από 0,0213 ευρώ/kWh.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement