Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Συγκέντρωση και πορεία σήμερα το πρωΐ για την Εργατική Πρωτομαγιά στην Πάτρα

Published

on

Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία διοργανώνεται από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας σήμερα 1/5/2023 στις 10.30 το πρωΐ για να τιμηθεί η Εργατική Πρωτομαγιά.Στη  συγκέντρωση έχουν δηλώσει συμμετοχή δεκάδες σωματεία, οργανώσεις , σύλλογοι και κόμματα.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης και σύσσωμη η Δημοτική Αρχή, τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, θα συμμετέχουν στην συγκέντρωση και την πορεία που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας, τη Δευτέρα 1η Μάη, στις 10.30 το πρωί, έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.

Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας αναφέρεται: «Εργαζόμενες, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, Νέες μητέρες, φοιτήτριες, συνταξιούχοι,  μετανάστριες και πρόσφυγες,

Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας (μέλος της ΟΓΕ) σας καλεί να τιμήσουμε αγωνιστικά την Εργατική Πρωτομαγιά διεκδικώντας ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή της εργαζόμενης γυναίκας.

Συμμετέχουμε μαζικά στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, στις 10.30πμ

Εμπνεόμαστε από τα λόγια του μεγάλου ποιητή Πάμπλο Νερούντα  «Εγώ θα μείνω με τους εργάτες να τραγουδήσω (…) για των ψαράδων τον ωκεανό, για το ψωμί των παιδικών μας αηδονιών, και για την αγροτιά και για τ’ αλεύρι μας, τη θάλασσα, το ρόδο και το στάχυ, τους σπουδαστές, τους ναύτες, τους φαντάρους, για όλους τους λαούς σ’ όλους τους τόπους, για τη λυτρωτική τη θέληση των πορφυρών λαβάρων της αυγής. Πάλεψε πλάι μου, κι εγώ θα σου χαρίσω τα όπλα όλα της ποίησης μου»

Εμπνεόμαστε από τους μεγάλους εργατικούς αγώνες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και με τη συμμετοχή των γυναικών, όπως οι αγώνες των εργατών του Σικάγο, των εργατριών του Ρετσίνα, των απεργών της Θεσσαλονίκης το Μάη του 36, των 200 εκτελεσμένων το Μάη του ‘44 στην Καισαριανή, που φωτίζουν και σήμερα το δρόμο της αγωνιστικής μας δράσης για την απελευθέρωση από τα δεσμά της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.

Ενώνουμε τη φωνή μας και  δυναμώνουμε το κοινό μας αγώνα σήμερα με τα εκατομμύρια των εργαζομένων, γυναικών και ανδρών, που βγαίνουν στους δρόμους, απεργούν, διεκδικούν και διαδηλώνουν ενάντια στις πολιτικές των κυβερνήσεων που υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων θυσιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες. Αντλούμε δύναμη από τους μεγάλους εργατικούς αγώνες στη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, από τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις στη χώρα μας με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη.

Δεν υποτασσόμαστε στη λογική που μας καλεί να σκύψουμε το κεφάλι και να επιλέξουμε το “μικρότερο κακό” που μας οδηγεί από το κακό στο χειρότερο για να θεριεύουν τα κέρδη μιας χούφτας παράσιτων. Το μήνυμα της εργατικής πρωτομαγιάς μας δείχνει και σήμερα το δρόμο :  ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ – ΟΛΑ ΚΑΤΑΚΤΙΟΥΝΤΑΙ με τη συλλογική οργανωμένη δράση μας»

Σε ανακοίνωση η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας αναφέρει: «Η επέλαση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών Μητσοτάκη την τελευταία τετραετία, οδήγησε τον κόσμο της εργασίας σε αδιέξοδο.

Υποβάθμιση του ΣΕΠΕ και των ελεγκτικών μηχανισμών, κατάργηση του 8ωρου, υπονόμευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων αποτελούν το μίγμα της αντεργατικής πολιτικής της.
Με την ακρίβεια να χτυπάει κόκκινο, με τους εξωφρενικούς λογαριασμούς ρεύματος και την ελληνική πρωτιά στην ανεργία των νέων, η κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όρια της.

Η φετινή Πρωτομαγιά μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για τους αγώνες του λαού ώστε να φύγει η χειρότερη και πιο ανάλγητη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης.
Οφείλει να αποτελέσει την έκφραση των αιτημάτων του λαού για μισθούς αξιοπρέπειας και δουλειές με δικαιώματα. Για μια κοινωνία χειραφετημένη, δίκαιη και ελεύθερη απ’ τα δεσμά του εργασιακού μεσαίωνα που μας έχει επιβληθεί.

Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και φέτος θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αλλαγής και δικαιοσύνης ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών.

Καλούμε τους εργαζόμενους και εργαζόμενες, κάθε δημοκρατικό πολίτη, κάθε νέο και νέα τη Δευτέρα 1 Μαΐου στις 10.30 στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Να βάλουμε τέρμα στις αντεργατικές πολιτικές! Αγώνας για την πολιτική αλλαγή!»

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων ΔΕΥΑΠ:

«ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΕΛΛΟΝ, ΧΩΡΙΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑ, ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ

Το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΥΑ Πάτρας, καλεί όλους τους εργαζόμενους, ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΈΧΟΥΝ στην 24ωρη Γενική Απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά, την Δευτέρα 1η Μαΐου και στα συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας στις 10.30 π.μ. έξω από τα γραφεία του.

Συμμετέχουμε όλοι μαζί στην παγκόσμια ημέρα αλληλεγγύης και αγώνων για τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων, την κοινωνική Δικαιοσύνη και την παγκόσμια Ειρήνη. Η Πρωτομαγιά του 2023 βρίσκει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας και του κλάδου μας  αντιμέτωπους με την ακρίβεια, την ανεργία, την κοινωνική φτώχεια, τον περιορισμό εργασιακών δικαιωμάτων, τις ανισότητες, την επισφάλεια και την ανασφάλεια στους χώρους εργασίας.

Μετά από 13 χρόνια κρίσης, οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί τα πάνδεινα: μειώσεις μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και αποδόμηση του εργατικού δικαίου.

Το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους, επί το πλείστων νέα παιδιά, δεν πρέπει να ξεχαστεί. Η διερεύνηση σε βάθος και η απόδοση ευθυνών, καθώς και η λήψη μέτρων για να μη ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, αποτελεί κεντρικό αίτημα της κοινωνίας και βρίσκεται στο επίκεντρο και της Πρωτομαγιάτικης απεργιακής μας κινητοποίησης. Οι νεκροί συνάδελφοί μας σιδηροδρομικοί, θύματα και αυτοί της ανείπωτης τραγωδίας, με το θάνατό τους όχι μόνο αποκαλύπτουν όλα όσα επιμελώς κάποιοι απέκρυπταν διαχρονικά, δηλαδή τις ευθύνες των Κυβερνήσεων και τη συστηματική υπονόμευση των σιδηροδρομικών υποδομών, αλλά φέρνουν στο φως και το μακάβριο άθροισμα του μακρύ καταλόγου των νεκρών εργαζομένων που απώλεσαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Σύσσωμη η ελληνική κοινωνία ζητά απαντήσεις. Κάθε ελληνική οικογένεια θρήνησε και απαιτεί να μην ξαναθρηνήσουμε άλλες ανθρώπινες ζωές.

Αυτή την ιστορική μέρα της 1ης Μάη, οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ μετά από έναν μεγάλο αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των νερών, ενώνουμε την φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας που παλεύουν ενάντια στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, στις αδικίες, στις διακρίσεις, στην κατακρήμνιση δημοκρατικών, εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Αγωνιζόμαστε για: ΕΙΡΗΝΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΙΣΟΤΗΤΑ, ΕΝΤΑΞΗ

Απαιτούμε:

– την κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων που οδηγούν στο στραγγαλισμό των συλλογικών και ατομικών εργατικών δικαιωμάτων και στην ευελιξία με σκοπό την ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος και του εργοδοτικού πλουτισμού

– την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στον κλάδο μας και διασφάλιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ.

– την ακύρωση του νομοσχεδίου που ιδιωτικοποιεί τα νερά. Λέμε ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση των νερών.

– την αντιμετώπιση της ανεργίας στη χώρα μας, εγγύηση της πρόσβασης όλων στο σύστημα και τις παροχές ανεργίας και σε κατάλληλες θέσεις εργασίας – κρατική εγγύηση των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας και των θέσεων εργασίας που ήδη υπάρχουν στις επιδοτούμενες επιχειρήσεις και αυστηρές κυρώσεις/αποκλεισμός παραβατών εργοδοτών από κάθε χρηματοδότηση

– δημόσιο Κοινωνικό Ασφαλιστικό σύστημα με κρατική εγγύηση στη χρηματοδότησή του και τις κοινωνικοασφαλιστικές παροχές -επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης

– δημόσιο και καθολικό Σύστημα Υγείας, δίκαιο φορολογικό σύστημα, αποτελεσματική δημόσια και καθολική κοινωνική πολιτική.

– αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης του εθνικού πλούτου και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας

– Σύγχρονο, γρήγορο και ασφαλές σιδηροδρομικό δίκτυο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες μετακίνησης των εργαζομένων, της νεολαίας, των φτωχών ανθρώπων με τα χαμηλά ή και ανύπαρκτα εισοδήματα. Σύγχρονα και ασφαλή Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

– προστασία του περιβάλλοντος με έμφαση στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, για μία δίκαιη μετάβαση με αξιοπρεπείς και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ! ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ!!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΤΡΑΣ ΣΤΙΣ 10.30 Π.Μ»

Ροή ειδήσεων

Advertisement