Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής με αφορμή τις δικαστικές εξελίξεις για τους συμβασιούχους

Published

on

Τις τελευταίες ώρες, με αφορμή την απόφαση του Πρωτοδικείου του Λασιθίου Κρήτης, βάσει της οποίας παραμένουν έως τον Σεπτέμβρη στο Δήμο 426 συμβασιούχοι του προγράμματος “Κοινωφελούς Εργασίας” του ΟΑΕΔ, εξελίσσεται ξανά μια μεγάλη εκστρατεία παραπληροφόρησης, με στόχο να χτυπηθεί η Αγωνιστική Δημοτική Αρχή Πάτρας.

Όση όμως στάχτη κι αν ρίξουν στα μάτια του λαού, όσο και αν κλίνουν σε όλες τις πτώσεις τη δήθεν στήριξή τους στον αγώνα των συμβασιούχων και ανέργων της πόλης μας,  δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια, την αγωνιστική στάση της Δημοτικής Αρχής από τη μία, αλλά και τη δική τους αντιλαϊκή πολιτική σύμπλευση από την άλλη.

Δεν μπορούν να κρύψουν ότι είναι τα κόμματά τους, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που ως κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια απαγόρευσαν τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, νομοθέτησαν αντί για μόνιμες θέσεις εργασίας τη μισή δουλειά – μισή ζωή, μέσω των απαράδεκτων προγραμμάτων απασχόλησης του ΟΑΕΔ. Αυτοί είναι που μετέφεραν πάνω από 200 αρμοδιότητες στους Δήμους χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση, που οδήγησαν τους Δήμους στην εμπορευματοποίηση κρίσιμων δομών και υπηρεσιών, που «πετσόκοψαν» από το 2010, 67 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο από την κρατική χρηματοδότηση του Δήμου Πατρέων, που επέβαλλαν 4 εκατ. ευρώ τέλος ταφής απορριμμάτων για τα έτη 2022 και 2023, που άνοιξαν το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού, και ο κατάλογος δεν έχει τέλος!

Στον αντίποδα όλων αυτών των σχεδιασμών βρέθηκε από την πρώτη στιγμή η Δημοτική Αρχή, πράγμα που ο πατραϊκός λαός, οι εργαζόμενοι του Δήμου και οι συμβασιούχοι γνωρίζουν πολύ καλά. Είναι η σημερινή Δημοτική Αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης, που από την πρώτη στιγμή εκλογής της, πριν σχεδόν εννέα χρόνια, έβαλε ως προτεραιότητα τον αγώνα ενάντια στην ανεργία, με σύνθημα «Δουλειά για όλους, Δουλειά με δικαιώματα», λέγοντας πως όμορφη πόλη είναι αυτή που δεν έχει ανεργία, που όλοι οι νέοι έχουν δουλειά, που τα παιδιά μας έχουν σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, ελεύθερους και ασφαλείς χώρους πρασίνου, παιδικές χαρές.

Είναι η σημερινή Δημοτική Αρχή, που από την πρώτη στιγμή τάχθηκε στο πλευρό των εργαζομένων και βρέθηκε 105 φορές στα Δικαστήρια υπερασπιζόμενη εργαζόμενους και συμβασιούχους του Δήμου μας, που πάλεψε και κέρδισε τη μονιμοποίηση 8 εργαζόμενων που είχαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέσω της ΕΕΤΑΑ, καθώς και 132 συμβασιούχων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ στον Κοινωνικό Οργανισμό (ΚΟΔΗΠ) και αφορούσαν ανάγκες βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. 

Είναι αυτή η Δημοτική Αρχή που διεκδίκησε και πάλεψε όλα αυτά τα χρόνια για την παράταση των προγραμμάτων απασχόλησης και την παραμονή των συμβασιούχων στη δουλειά, ειδικά την περίοδο της πανδημίας, που πάλεψε για να καταργηθεί ο Νόμος (που όλοι οι παραπάνω νομοθέτησαν) που υποχρεώνει τις Δημοτικές Αρχές να ασκούν έφεση σε δικαστικές αποφάσεις υπέρ των εργαζομένων. 

Είναι αυτή η Δημοτική Αρχή, που κάθε χρόνο κόντρα σε υπουργικές αποφάσεις και νόμους προχωρά στη μετατροπή των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, καλύπτοντας ο ίδιος ο Δήμος την επιπλέον μισθοδοσία τους, που παλεύει για τη μονιμοποίηση των σχολικών καθαριστριών και σχολικών τροχονόμων.

Ο Δήμος Πατρέων λοιπόν, είναι ο μοναδικός Δήμος σε όλη τη χώρα, στον οποίο εργάζονται κάθε χρόνο εκατοντάδες συμβασιούχοι που παραμένουν στην εργασία τους με δικαστικές αποφάσεις και το κόστος μισθοδοσίας και ασφαλιστικών εισφορών καλύπτεται απ’ τον ίδιο. Κανείς από όλους αυτούς τους χιλιάδες εργαζόμενους συμβασιούχους δεν έμεινε απλήρωτος όλα αυτά τα χρόνια, όπως γίνεται ή έγινε στο παρελθόν σε άλλους Δήμους. Για το σκοπό αυτό, η Δημοτική Αρχή, χωρίς να υπολογίζει καταλογισμούς και δικαστήρια, έχει διαθέσει πάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ. 

Είναι η σημερινή Δημοτική Αρχή που από την πρώτη στιγμή εναντιώθηκε στα απαράδεκτα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, που κρατούν ομήρους τους χιλιάδες ανέργους της πόλης μας και ταυτόχρονα πάλεψε για άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, τη στιγμή που όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έβγαζαν άχνα και καλούσαν το λαό και τους εργαζόμενους να μην πάρουν μέρος στη μεγαλειώδη πορεία Πάτρα – Αθήνα, στις υπόλοιπες κινητοποιήσεις της Δημοτικής Αρχής, λέγοντας ότι είναι κομματικές και ξεπερασμένες.

Είμαστε εμείς αυτοί, που ενάντια στο δρόμο των δικαστηρίων, θέσαμε το δρόμο του αγώνα και της ελπίδας, της ενότητας των εργαζομένων απέναντι σε κυβερνήσεις και αστικό κράτος. Που από την πρώτη στιγμή είπαμε την αλήθεια για τη μεγάλη «βιομηχανία» δικαστικών αγωγών που έχει στηθεί στην πόλη μας από δικηγορικά γραφεία μαζί με ορισμένες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, δήθεν υπερασπιστές του δίκιου των συμβασιούχων, κρατώντας τελικά τους εργαζόμενους «ομήρους» των δικαστηρίων και των δικηγορικών γραφείων, πλουτίζοντας αδρά  από τη δυστυχία τους. Κι αυτό γιατί με τους αντιλαϊκούς νόμους, τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και τα Μνημόνια που έχουν ψηφίσει τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει ελπίδα μετατροπής συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου, και αυτό το ξέρουν καλά όλοι αυτοί.

Δεν είναι επιλογή σήμερα ο δικαστικός δρόμος, που γεμίζει τους εργαζόμενους με αυταπάτες, που τους ξεχωρίζει σε ομάδες και μάλιστα τη μία ενάντια στην άλλη, που συκοφαντεί τους αγώνες των εργαζομένων και του λαού, που αποτελεί μία επικερδή «φάμπρικα» εκατομμυρίων ευρώ για ορισμένους εις βάρος των ίδιων των ανέργων, που κρύβει την αιτία και τους ενόχους για την ανεργία και τη φτώχεια, για την κακοπληρωμένη και μισή δουλειά και επιχειρεί να ξεπλύνει τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, καθώς και διάφορους ακροδεξιούς. Μόνη επιλογή σήμερα είναι ο κοινός αγώνας όλων των εργαζομένων και ανέργων για σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα. Είναι ο δρόμος που στήριξε η σημερινή Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή εκλογής της.

Ροή ειδήσεων

Advertisement