Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
Connect with us

Οικονομία

Ενέργεια: Σε… ελεύθερη πτώση το αέριο, αλλά ψηλά το ρεύμα στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται οι τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 21 μήνες εν μέσω εισαγωγών LNG και αύξησης των αποθεμάτων.

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Έτσι, για σήμερα Πέμπτη 4 Μαίου η τιμή της μεγαβατώρας διαμορφώνεται στα 126,52 ευρώ, με τη χαμηλότερη στα 94,60 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 180 ευρώ/MWh.

Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα, οι ΑΠΕ υποχωρούν και το φυσικό αέριο ανεβαίνει, αλλά εδώ δεν έχουν φτάσει ακόμη οι θετικές επιδράσεις της πτωτικής πορείας του στην Ευρώπη, λόγω… χρονοκαθυστέρησης.

Συγκεκριμένα, για σήμερα το φυσικό αέριο κατέχει τα πρωτεία στο ενεργειακό μίγμα με ποσοστό 36%, ακολουθούν οι εισαγωγές με 27,59%, οι ΑΠΕ βρίσκονται στην τρίτη θέση με 21,24% (22,27% μαζί με της Κρήτης) και έπονται ο λιγνίτης με 8,11% και τα υδροηλεκτρικά με 2,92%.

Στο ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς του TTF, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου υποχώρησαν έως και 3,1%, πέφτοντας κάτω από τα 37 ευρώ για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2021, μετά από τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες απωλειών. Ειδικότερα τα συμβόλαια Ιουνίου έκλεισαν στα 36,99 ευρώ/MWh, ενώ του Ιουλίου στα 37,3 ευρώ/MWh.

Διαβάστε τη συνέχεια στο newmoney.gr


Ροή ειδήσεων

Advertisement