Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ: Το σχέδιο για την ηλεκτροκίνηση με τις 335 θέσεις φόρτισης και τους 102 σταθμούς

Δημοσιεύθηκε

στις

Έτοιμο είναι το σχέδιο που έχει εκπονήσει η δημοτική αρχή για τις θέσεις φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων, στο πλαίσιο της πράσινης μετακίνησης εντός του αστικού ιστού και της σταδιακής μετάβασης από τα συμβατικά οχήματα στα εναλλακτικά της ηλεκτροκίνησης.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό υπάρχουν συνολικά 102 σταθμοί – σημεία φόρτισης σε όλη την επικράτεια του Δήμου Πατρέων, με τα 91 από αυτά να βρίσκονται εντός του κεντρικού αστικού ιστού (στα διοικητικά όρια δηλαδή του παλαιού δήμου Πατρέων) και τα υπόλοιπα στους πρώην καποδιστριακούς δήμους.

Πάντα, με βάση τη μελέτη αυτή που έχει σχεδιαστεί από ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε το έργο που είχε προκηρυχθεί σε διαγωνισμό, προβλέπεται η δημιουργία ενός σταθμού φόρτισης στα Βραχνέικα, στον Ψαθόπυργο, στο Προάστιο, στην Πανεπιστημιούπολη, στο Ακταίο, στο Νέο Σούλι, στα Δεμένικα, στην Οβρυά, στην Παραλία, στα Ροΐτικα και στο Ρίο.

Οι 102 σταθμοί φόρτισης αντιστοιχούν με γνώμονα την ίδια μελέτη σε 228 θέσεις συνολικά για Ι.Χ. ενώ έχουν επίσης σχεδιαστεί 107 συνολικά ειδικές θέσεις φόρτισης και συγκεκριμένα 84 θέσεις για ταξί, 10 θέσεις για οχήματα ΑμεΑ, 12 θέσεις για φορτηγά και ένα μηχάνημα για τουριστικά λεωφορεία.

Σύνολο, δηλαδή, 335 θέσεις φόρτισης σε όλη την Πάτρα. Στην ίδια μελέτη έχει υπολογιστεί και o ρυθμός ανάπτυξης των ηλεκτρικών οχημάτων, προβλέποντας ότι μέχρι το 2025 θα κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης 1.047 τέτοια οχήματα διαφόρων κατηγοριών.

Από όλα όμως τα παραπάνω τίποτα δεν έχει προχωρήσει και η ηλεκτροκίνηση στην Πάτρα μοιάζει να έρχεται με… βήματα “χελώνας”. Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Αναστασία Τογιοπούλου το σχέδιο του Δήμου για τους σταθμούς σημεία φόρτισης έχει σταλεί εδώ και πάνω από δέκα μήνες στα αρμόδια υπουργεία.

Ωστόσο, ακόμα βρίσκονται στην αναμονή και δεν μπορούν να προχωρήσουν στην υλοποίηση του σχεδίου αφού εκκρεμούν οι εισηγήσεις των στελεχών της κυβέρνησης, σχετικά με την χρηματοδότηση του όλου έργου, αλλά και με ζητήματα που αφορούν την νομική του εγκυρότητα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement