Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Το «τοπίο» της 22ας Μαΐου 

Published

on

 

 

Το πιο πιθανό, ιδιαίτερα εάν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος, είναι ότι οι εκλογές της 21ης Μαΐου δεν θα είναι οι… πρώτες και τελευταίες.  Και αυτό γιατί, εάν η ΝΔ «πιάσει» ένα ποσοστό γύρω στο 35-36%, τότε η λογική λέει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει την κατάκτηση της αυτοδυναμίας στις δευτέρες εκλογές, ιδιαίτερα καθώς μάλλον δεν θα βγαίνουν τα «κουκιά» και για κάποια κυβέρνηση συνεργασίας.

Το ίδιο βέβαια, μπορεί να επιδιώξει και ο Αλέξης Τσίπρας στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, αλλά αυτή τη στιγμή τοποθετούμαστε με βάση τις υπαρκτές ενδείξεις.

Για τον λόγο αυτό, οι εκλογές που επίκεινται είναι ίσως μοναδικές στην αντιπολίτευση, καθώς όλοι γνωρίζουμε λίγο – πολύ ότι η απλή αναλογική είναι εκλογικό σύστημα «μίας χρήσης», ενώ δεν συνέβη το ίδιο στο μακρινό (πλέον) 1989, τότε που η χώρα οδηγήθηκε σε τριπλή εκλογική αναμέτρηση εξαιτίας της τότε απλής αναλογικής.

Και αυτή, η σχεδόν βέβαιη, δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, διαμορφώνει ένα ακόμα ισχυρό δεδομένο: Ότι οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν με λίστα και κατά συνέπεια, έχει πολύ μεγάλη σημασία η σειρά κατάταξης των υποψηφίων βουλευτών. Το «τοπίο» της 22ας Μαΐου θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Θα έχουν εκλεγεί πρώτοι και με διαφορά στις εκλογικές τους περιφέρειες κάποιοι βουλευτές που μάλλον δεν θα… πολυκαίγονται για να γίνουν και δεύτερες εκλογές. Επίσης, βουλευτές θα έχουν εκλεγεί στελέχη κάποιων (μικρότερων) κομμάτων που… δεν θα θέλουν με τίποτα να γίνουν δεύτερες εκλογές (καθώς θα κινδυνεύει η έδρα τους), ενώ δεν θα έχουν εκλεγεί κάποιοι άλλοι που θα θέλουν πάση θυσία τις δεύτερες εκλογές, καθώς θα είναι επιλαχόντες και θα ελπίζουν σε έδρα στις επαναληπτικές.

Και όπως έχουμε ήδη γράψει στο παρελθόν, ποτέ η πολιτική δεν είναι ανεξάρτητη από τα πρόσωπα και τη βούλησή τους. Οι στόχοι και οι επιδιώξεις των πολιτικών προσώπων, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο την «επόμενη μέρα»…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement