Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Διημερίδα της ΔΕΥΑΠ ολοκληρωμένης πλατφόρμας εφυών εφαρμογών

Δημοσιεύθηκε

στις

Πραγματοποιείται από χθες Τετάρτη στο Αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου, η διημερίδα που διοργανώνει η ΔΕΥΑ Πάτρας στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Ολοκληρωμένη Πλατφόρμα Ευφυών Εφαρμογών Παρακολούθησης Λειτουργίας και Αειφόρου Ενεργειακής Διαχείρισης Δικτύων Ύδρευσης – PerManeNt».

Το έργο υλοποιείται με εταίρους τη ΔΕΥΑΠ, το  Εργαστήριο Υδραυλικής Μηχανικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και την INTRACOM-TELECOM (ICOM).

Μέσα από τις παρουσιάσεις, γίνεται αναφορά συνολικά για το πως μέσα από το πρόγραμμα και τις πληροφορίες του δικτύου ύδρευσης για τις υδατικές καταναλώσεις, τις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας, τις μετρήσεις λειτουργικών παραμέτρων και τις μετρήσεις περιβαλλοντικών μεταβλητών, θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα εφαρμογών διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης, που θα αποφέρει:

  • Τη δημιουργία και συντήρηση μιας ολοκληρωμένης βάσης δεδομένων.
  • Την ανάπτυξη πρωτοποριακών μεθόδων για την στατιστική ανάλυση των συλλεγόμενων χρονοσειρών, με σκοπό την έγκαιρη αναγνώριση και εντοπισμό δυσλειτουργιών. 
  • Το συνολικό έλεγχο και την αποτίμηση του επιπέδου λειτουργίας του δικτύου και των επί μέρους τμημάτων αυτού, μέσω ποιοτικών, περιβαλλοντικών και ενεργειακών δεικτών. 
  • Την απεικόνιση αποτελεσμάτων, μέσω γραφικών και αυτοματοποιημένων αναφορών, για την υποβοήθηση της έγκαιρης λήψης αποφάσεων. 

Κατά την πρώτη μέρα της διημερίδας, που άνοιξε ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΠ, Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος και συντόνισαν οι Δημήτρης Στεργιόπουλος (Διευθυντής Ύδρευσης), Ανδρέας Λαγγούσης (Αναπληρωτής Καθηγητής, εργαστηρίου Υδραυλικής Μηχανικής Πανεπιστημίου Πατρών) και Μαρία Ζαρκαδούλα (Προϊσταμένη Τμήματος Περιβάλλοντος και Μεταφορών, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας ΚΑΠΕ), χαιρετισμούς απεύθυναν, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Χαράλαμπος  Μπονάνος, ο Αντιδήμαρχος Πατρέων Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Μελετών Έργων Πρασίνου, Καθαριότητας Ανακύκλωσης και Μηχανολογικού Εξοπλισμού Νικόλαος Ασπράγκαθος, ο Καθηγητής, Αναπληρωτής Πρόεδρος Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Υδραυλικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Αθανάσιος Δήμας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Ανδρέας Παπανικήτας και η Γενική Διευθύντρια της ΕΔΕΥΑ Όλγα Κοτσελίδου. Παρευρέθηκε, επίσης, εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής Πάτρας, η αντιδήμαρχος Πολεοδομικού-Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού και Δόμησης, Δημοτικής Περιουσίας και  Δημοτικών Ενοτήτων Μεσσάτιδας, Παραλίας και Βραχνεΐκων Αναστασία Τογιοπούλου

«Αξιοποιούμε εργαλεία που συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών και την προστασία του περιβάλλοντος»

Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Ανδρέας Παπανικήτας, τόνισε: 

«Η ΔΕΥΑΠ και η Δημοτική Αρχή Πάτρας πραγματοποιούν μεγάλα έργα στην ύδρευση και την αποχέτευση στην πόλη και αξιοποιούν τα εργαλεία εκείνα που συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών, την προστασία του περιβάλλοντος κλπ. 

Το συγκεκριμένο ερευνητικό έργο, θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρχει μια πληρέστερη εικόνα σχετικά με τις υδατικές καταναλώσεις, τις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας, άλλες μεταβλητές και παραμέτρους, με στόχο μεταξύ άλλων, την έγκαιρη αναγνώριση και τον εντοπισμό δυσλειτουργιών, τον έλεγχο και την αποτίμηση της λειτουργίας των δικτύων και των επί μέρους τμημάτων αυτού, τη μείωση των απωλειών του νερού, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος κλπ. 

Η ΔΕΥΑΠ, παρέχει ποιοτικό και φθηνό νερό και αγωνίζεται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του, ενάντια στον πρόσφατο νόμο που πέρασε η κυβέρνηση της ΝΔ, που ανοίγει ακόμη περισσότερο το δρόμο στους ιδιώτες. 

Θα συνεχίσουμε μαζί με τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΠ να διεκδικούμε από τις κυβερνήσεις, την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι κενές θέσεις, που αυτή τη στιγμή είναι περίπου 200. 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω, όλους όσοι εργάστηκαν στο ερευνητικό έργο αυτό, αλλά και τους επισκέπτες μας, που θα παρουσιάσουν τις δικές τους δράσεις». 

«Αξιοποιούμε την ψηφιακή τεχνολογία»

Εκ μέρους του Δημάρχου Κώστα Πελετίδη, ο αντιδήμαρχος, Νίκος Ασπράγκαθος, στο χαιρετισμό του, ανέφερε: 

«Οι εργαζόμενοι επιστήμονες και μηχανικοί του Δήμου και των Νομικών Προσώπων, αξιοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία για την διεύρυνση της εξυπηρέτησης των δημοτών, την αναβάθμιση της λειτουργίας του Δήμου και του αντικειμένου των εργαζομένων κόντρα στις ιδιωτικοποιήσεις και διεκδικώντας προσλήψεις σε μόνιμες θέσεις. 

Είναι σε λειτουργία ψηφιακές εφαρμογές, για την άμεση ψηφιακή εξυπηρέτηση των δημοτών, ελέγχους λειτουργίας υποδομών και εξοπλισμών και την λειτουργία της πόλης-ενημέρωση δημοτών, που κάποιες από αυτές έχουν αναπτυχθεί από ερευνητές του Πανεπιστημίου μας. 

Σύντομα θα προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία για τις εφαρμογές έξυπνης πόλης μεταξύ των οποίων και το κέντρο διαλειτουργικότητας που θα συλλέγει δεδομένα από όλες τις εφαρμογές του Δήμου και των Νομικών Προσώπων, μεταξύ των οποίων και αυτής που παρουσιάζεται σήμερα για την έγκαιρη λήψη αποφάσεων και την χάραξη της τακτικής των διευθύνσεων και της Δ.Α.. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να τονίσω την ανάγκη για πρόσληψη νέων μηχανικών, επιστημόνων και τεχνιτών που θα μπορούν να στηρίξουν τόσο τη λειτουργία όσο και την συντήρηση των συστημάτων ψηφιακής τεχνολογίας. 

Αξιοποιούμε την επιστημονική γνώση και ερευνητικά αποτελέσματα που παράγονται στο Πανεπιστήμιο της πόλης μας από το ΔΕΠ και εκατοντάδες ερευνητές σε περιπτώσεις που απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις, μέθοδοι και εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί από ερευνητικά εργαστήρια και ομάδες του πανεπιστημίου μας. 

Οι εργαζόμενοι του Δήμου και των Νομικών Προσώπων του (όπως η ΔΕΥΑΠ), σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου, έχουν καταθέσει πολλές κοινές προτάσεις σε προσκλήσεις χρηματοδότησης από ευρωπαϊκές και εθνικές πηγές, σε ανταγωνιστικά προγράμματα και έχουν επιτυχίες σε χρηματοδοτήσεις, όπως το έργο που παρουσιάζεται σήμερα με το εργαστήριο Υδραυλικής Μηχανικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, μεταξύ άλλων φορέων που συμμετέχουν. 

Από το σημερινό έργο, την Πλατφόρμα Εφαρμογών Διαχείρισης του Δικτύου Ύδρευσης, να ξεχωρίσω και να τονίσω την αξία των αποτελεσμάτων από τη χρήση της. Μείωση του κόστους λειτουργίας και ενέργειας, εντοπισμό δυσλειτουργιών και εξοικονόμηση νερού του πολύτιμου και θεμελιώδους φυσικού πόρου του κόσμου. 

Συμπληρωματικά η πλατφόρμα θα μπορεί να αντλεί δεδομένα από το σύστημα μέτρησης των καταναλώσεων νερού τελικών καταναλωτών μέσω υδρόμετρων, με ασύρματη μετάδοση μετρήσεων, για κεντρική καταγραφή. 

Η πλατφόρμα θα είναι αναντικατάστατος βοηθός στην έγκαιρη και σωστή λήψη αποφάσεων βασισμένων σε εφαρμογές σε αλγόριθμους, στατιστικής και μηχανικής μάθησης».


Ροή ειδήσεων

Advertisement