Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ιωάννα Καγκελάρη: “Απαξίωση των μαιών, παρά τον πολύπλευρο ρόλο τους”

Published

on

«Οι μαίες σήμερα δεν γιορτάζουν, αλλά διαμαρτύρονται…», δήλωσε η προϊσταμένη της Μαιευτικής Κλινικής του ΓΝ Πατρών «Αγ. Ανδρέας», Ιωάννα Καγκελάρη με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Μαιών- Μαιευτών.

Κι αυτό, γιατί ο κλάδος των μαιών- μαιευτών εξαιρέθηκαν από το ανθυγιεινό επίδομα που εξήγγειλε ο Υπουργός Υγείας για μία σειρά από νέες ειδικότητες υγειονομικών.
«Δυστυχώς σήμερα, ενώ θα έπρεπε να αναδεικνύουμε τον σπουδαίο και πολυδιάστατο ρόλο των μαιών στο ταξίδι της μητρότητας, τόσο για το παιδί, όσο και για την μητέρα, το κυρίαρχο θέμα συζήτησης είναι η απαξίωση του κλάδου μας. Είναι αδιανόητο να μας εξαιρεί το Υπουργείο από την α’ κατηγορία του ανθυγιεινού επιδόματος, όταν εκτιθέμεθα καθημερινά σε κινδύνους κατά την άσκηση των καθηκόντων μας. Οι μαίες έρχονται σε επαφή με μολυσματικά υγρά, με περιστατικά AIDS, ηπατίτιδας κι άλλων μεταδιδόμενων νοσημάτων. Όπως αποδείχτηκε όμως, ο ρόλος μας όχι μόνο δεν αναγνωρίζετε, αλλά κάποιοι έχουν μείνει στην εποχή της «κυράς μας της μαμής»» ανέφερε η κα Καγκελάρη και υπενθύμισε πως οι μαίες
υπηρετούν την ίδια τη ζωή, καθώς είναι εκείνες που παρέχουν ασφάλεια, βοήθεια στις επίτοκους, αλλά και στις νέες μητέρες, με υποστηρικτικό ρόλο σε όλα τα στάδια της κυοφορίας, της γέννας, αλλά και της φροντίδας του νεογνού. Είναι εκείνες που προτείνουν λύσεις πρώτα για την ψυχή και μετά για το σώμα της γυναίκας».
Όπως επισημαίνει η κα Καγκελάρη, εξίσου σημαντικός είναι και ο κοινωνικός ρόλος των μαιών και εξηγεί πως «Ο ρόλος της μαίας δεν περιορίζεται μόνο στην περίοδο της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας. Ξεκινά πολύ νωρίτερα και έχει χαρακτήρα κοινωνικό. Έτσι, οι μαίες κανονικά αναλαμβάνουν και την ενημέρωση των εφήβων για την αντισύλληψη με σκοπό την αποφυγή των εκτρώσεων και της μετάδοσης σεξουαλικών νοσημάτων, ενώ εξίσου σημαντική είναι η συμβολή τους και στην ενημέρωση για τον μητρικό θηλασμό. Συγκεκριμένα, με την έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση προλαμβάνονται προβλήματα που πιθανόν να αντιμετωπίσει η θηλάζουσα μητέρα, ενώ καταλυτικός είναι ακόμη ο ρόλος της στην αντιμετώπισή τους αν εμφανιστούν».

Ροή ειδήσεων

Advertisement