Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023
Connect with us

Διεθνή

Τι θα συμβεί εάν ο Ερντογάν κερδίσει τις εκλογές οριακά

Δημοσιεύθηκε

στις

Κάτι περισσότερο από μία εβδομάδα απομένει μέχρι τις κρισιμότερες για τον Ταγίπ Ερντογάν εκλογές της πολιτικής του καριέρας. Ο επί μακρόν Πρόεδρος της Τουρκίας έχει απέναντί του έναν συνασπισμό υπό τον Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου ο οποίος δημοσκοπικά τουλάχιστον δείχνει να προηγείται έστω και με βραχεία κεφαλή στις περισσότερες δημοσκοπήσεις.

Εάν τα δημοσκοπικά ευρήματα γίνουν πραγματικότητα και από τις κάλπες βγει να προηγείται ο συνασπισμός των 6, τότε οι περισσότεροι αναλυτές τόσο εντός Τουρκίας όσο και εκτός, συμφωνούν πως ο δεύτερος γύρος θα είναι μία απρόσμενη για τον Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα ήττα. Τι θα συμβεί όμως εάν τελικός νικητής έστω και οριακά στον πρώτο γύρο είναι ο Ερντογάν;

Εάν αφήσουμε εκτός πλάνου και ανάλυσης τις θεωρίες που θέλουν του Τούρκο Πρόεδρο να ελέγχει το «παρακράτος» τότε θα πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο πως τα 6 κόμματα της αντιπολίτευσης θα προσφύγουν στην δικαιοσύνη, όπως και το κόμμα του Ερντογάν έπραξε το 2019 μετά την ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη. Δεν είναι όμως κρυφό πως τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας, τα οποία είναι και τα μόνα αρμόδια να διατάξουν νέες εκλογές, είναι όλα άκρως πιστά στον Ερντογάν και έχουν επιλεγεί με την δική του σπουδή. Εάν τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου απορρίψουν τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης θα πρέπει να θεωρείται επίσης βέβαιο πως το «καζάνι» που εδώ και δύο χρόνια βράζει στην Τουρκία, αυτή την φορά θα εκραγεί. Μέλη ειδικά του κόμματος της «Λύκαινας», Αξενέρ, έχουν ξεκαθαρίσει πως τίποτε δεν θα μείνει αυτή την φορά στην τύχη και πως σε περίπτωση που διαπιστωθούν μεθοδεύσεις από την kυβέρνηση θα υπάρξει αντίδραση και μάλιστα στους δρόμους.

Στην Τουρκία εάν ακόμη και από κάποια πόλη της επαρχίας ξεκινήσουν πορείες και επεισόδια με αφορμή πιθανή νοθεία τότε δεν είναι καθόλου απίθανο η κατάσταση να ξεφύγει και να γενικευτεί η ένταση σε ολόκληρη την χώρα. Κύκλοι από το περιβάλλον του επίσης ακροδεξιού και γκριζόλυκου, εταίρου του Ερντογάν, Μπαχτσελί έχουν ήδη απαντήσει στην Αξενέρ πως θα τους βρουν απέναντι σε οποιαδήποτε αντίδραση. Μπορεί όλα αυτά να φαίνονται και να είναι όντως ακραία η Τουρκία όμως πέρα από το βεβαρημένο παρελθόν σε τέτοιες καταστάσεις βγαίνει από μία περίοδο βαθιάς κρίσης εξόχως πληγωμένη. Η οικονομία της χώρας καταρρέει σταθερά τα τρία τελευταία χρόνια, εκατομμύρια Τούρκοι ζουν κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχιας και ο διπλός φονικός σεισμός του περασμένου Φεβρουαρίου ήρθε απλά να κάνει ακόμη πιο έντονα τα κοινωνικά προβλήματα. Εάν ο Ερντογάν κερδίσει οριακά δεν είναι απίθανό επίσης βγάζοντας μπροστά τον Μπαχτσελί να επιχειρήσει να διαλύσει μία και καλή τους 6 αντιπάλους του, τουλάχιστον το ενιαίο εναντίον του μέτωπο. Τα τελευταία 20 χρόνια και κυρίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει «χτίσει» μηχανισμούς άμυνας και αντεπίθεσης κατά όσων του αντιστέκονται. Αυτή την φορά εάν οι πορείες μετατραπούν σε λαϊκή εξέγερση θα του είναι εξόχως δύσκολο να βάλει στην φυλακή έστω και το 49% του πληθυσμού της χώρας.

Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement