Σάββατο 20 Απριλίου 2024
Connect with us

Ερασιτεχνικό

Έγινε 50 ετών ο τελικός!

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Διαγόρας Βραχνεΐκων και ΑΠΣ Πάτραι στο γήπεδο Προσφυγικών θα διεκδικήσουν σήμερα (20:00) το τρόπαιο στο Κύπελλο Ερασιτεχνών

 

«Καρμπόν» ο τελικός του Κυπέλλου Ερασιτεχνών. Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος στη σέντρα του ιστορικού γηπέδου Προσφυγικών θα βρεθούν σήμερα (20:00) αντίπαλοι Διαγόρας Βραχνεΐκων-ΑΠΣ Πάτραι.

Ο τελικός -τον θεσμό έχει η διοργανώτρια ΕΠΣ Αχαΐας- έχει μια παραπάνω αξία, καθώς συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής, ή αν προτιμάτε μισό αιώνα. Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια, ωστόσο την περίοδο εκείνη του 1950-1951 νικητής είχε αναδειχτεί ο Ολυμπιακός Πατρών, που είχε κερδίσει 2-1 την Παναχαϊκή ενώ ο Άρης 3-1 τον Ατρόμητο Λάππα την περίοδο του 1971-1972.

ΟΚΤΩ ΕΝΑΝΤΙ ΤΡΙΩΝ

Πάμε στο σήμερα με τον ΑΠΣ Πάτραι να έχει σηκώσει οκτώ φορές (1974, 1982, 1983, 1984, 1986, 1988, 1990, 1995) την «κούπα» του Κυπέλλου στις δέκα συμμετοχές του, όντας ο «γηραιότερος» της διοργάνωσης, σε αντίθεση με τον αντίπαλό του Διαγόρα, που έχει κερδίσει τρία κύπελλα (2012, 2018, 2022) με πιο πρόσφατο το περσινό κόντρα στον ίδιο αντίπαλο.

ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ

Χθες έγινε η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου των δύο ομάδων στα γραφεία της ΕΠΣ Αχαΐας με τους εκπροσώπους των δύο σωματείων, αλλά και τους ιθύνοντες τη διοργανώτρια αρχή (πρόεδρος Άγγελος Δανιήλ, Α’ αντιπρόεδρος Σταύρος Θεοδωρόπουλος, Β’ αντιπρόεδρος Πλούμης) να εύχονται να διεξαχθεί ένα πολύ καλό παιχνίδι μέσα σε αθλητικά πλαίσια.

ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΑΝ

Τον ΑΠΣ Πάτραι εκπροσώπησε ο γενικός αρχηγός Αντώνης Γκοτσόπουλος και ο ποδοσφαιριστής Θόδωρος Σαμπανέι, ενώ από τον Διαγόρα παραβρέθηκαν ο προπονητής Ανδρέας Ανδρούτσος, ο ποδοσφαιριστής Μάριος Καραμπούλας και ο γενικός διευθυντής του συλλόγου Γιάννης Ποταμιάνος.

ΑΓΓ. ΔΑΝΙΗΛ: «ΣΗΜΑΔΙΑΚΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ»

Τον λόγο πήρε πρώτος ο πρόεδρος της ΕΠΣ Αχαΐας Άγγελος Δανιήλ, λέγοντας: «Ο τελικός τον οποίο έχει τη χαρά να διοργανώνει η Ένωση, η οποία θεωρώ ότι είναι η καλύτερη στην Ελλάδα, είναι σημαδιακός. Κι αυτό γιατί αυτός ο θεσμός συμπληρώνει 50 χρόνια και πιστεύω ότι όλα θα γίνουν για την ευγενή άμιλλα, άσχετα εάν λέμε ότι ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος τίποτα γιατί έτσι λέει το δόγμα. Το ποδόσφαιρο είναι γιορτή, είναι συναίσθημα και πρώτοι εσείς που αγωνίζεσθε θα πρέπει να δώσετε το σωστό παράδειγμα. Εύχομαι να διεξαχθεί ένας αγώνας αντάξιος της ιστορίας των δύο συλλόγων και παράλληλα να γεμίσει κόσμο το γήπεδο». Από την πλευρά του, ο Α’ αντιπρόεδρος της ΕΠΣ Αχαΐας, Σταύρος Θεοδωρόπουλος είπε: «Είναι ο 50ς τελικός, καθώς δύο χρόνια πιο πίσω δεν διεξήχθη λόγω του κορωνοϊού. Αντίπαλοι βρίσκονται δύο αξιόλογοι σύλλογοι και το παιχνίδι είναι γιορτή. Εύχομαι να γίνει ένας αγώνας, που αρμόζει στην ιστορία του θεσμού».

Θ. ΣΑΜΠΑΝΕΪ: «ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΑΔΙΚΗΣΑΜΕ ΕΑΥΤΟΥΣ»

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι πρωταγωνιστές του τελικού με τον Θόδωρο Σαμπανέι του ΑΠΣ Πάτραι να δηλώνει: «Εύχομαι να διεξαχθεί ένας ωραίος αγώνας και στόχος ως σύλλογος είναι να κατακτήσουμε το Κύπελλο, καθώς μέσω πρωταθλήματος αδικήσαμε τους εαυτούς μας».

Μ. ΚΑΡΑΜΠΟΥΛΑΣ: «ΕΧΟΥΜΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ»

Από την μεριά του, ο Μάριος Καραμπούλας, εκπροσωπώντας τον Διαγόρα ανέφερε: «Είναι δύσκολο παιχνίδι και για τους δύο αντιπάλους, αλλά έχουμε δουλέψει κατάλληλα για αυτή την αναμέτρηση. Ευκαιρία μας να αποδείξουμε με την κατάκτηση του τρόπαιου ότι δικαιούμασταν τη φετινή δυάδα».

Α. ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ: «ΜΕ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΙΔΡΩΤΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ»

Έπειτα τον λόγο πήρε ο προπονητής του Διαγόρα, Ανδρέας Ανδρούτσος, ο οποίος τόνισε: «Είναι ο ίδιος περσινός τελικός, αλλά με μια διαφορά, ο αντίπαλος άλλαξε κατηγορία και για αυτό τον λόγο ως ομάδα έχουμε ένα παραπάνω κίνητρο για να κατακτήσουμε την κούπα. Είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι, αλλά και προπονημένοι, έτσι ώστε να αντεπεξέλθουμε, αλλά αυτό θα γίνει με κόπο και ιδρώτα και μπορούμε να κερδίσουμε». Τέλος ο γενικός αρχηγός του ΑΠΣ Πάτραι, Αντώνης Γκοτσόπουλος είπε: «Έχω συμμετάσχει σε τρεις τελικούς που έχουν διοργανωθεί από την ΕΠΣ Αχαΐας από άλλο πόστο. Θεωρώ ότι ο αγώνας θα είναι αντάξιος του θεσμού, που συμπληρώνει 50 χρόνια, καθώς στο γήπεδο θα βρίσκονται επίσης αντάξιοι σύλλογοι. Στόχος μας να σηκώσουμε το τρόπαιο, μιας και η πορεία μας στο πρωτάθλημα μας αδικεί».

Δ. ΣΑΡΡΗΣ: «ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ»

Νωρίτερα δε, στον τελικό του Κυπέλλου Ερασιτεχνών, είχε αναφερθεί και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Δημήτρης Σαρρής, λέγοντας πως: «Η αναμέτρηση θα έχει εορταστικό χαρακτήρα, καθώς τους ποδοσφαιριστές στον αγωνιστικό χώρο θα συνοδεύσουν οι ακαδημίες των δύο ομάδων».

ΠΕΝΤΕ ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ

Πέντε ευρώ τιμάται το εισιτήριο του παιχνιδιού Διαγόρας-Πάτραι, με τα παιδιά έως 15 ετών να εισέρχονται δωρεάν, αντίθετα οι γυναίκες θα πληρώσουν εισιτήριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων δεν θα βάλει έσοδα στο ταμείο της, καθώς ό,τι μαζευτεί θα διανεμηθεί για τις ανάγκες όλων των γηπέδων, που έχει υπό την επιτήρησή της.

ΒΡΑΒΕΥΟΝΤΑΙ Γ. ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ, Χ. ΝΑΤΣΗΣ, Δ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Η διοίκηση της ΕΠΣ Αχαΐας πριν από τη διεξαγωγή του παιχνιδιού θα προχωρήσει σε βραβεύσεις και θα τιμήσει τον προπονητή της Παναχαϊκής Γιάννη Βογιατζή, τον Χρήστο Νάτση, καθώς και τον Δημήτρη Παπαδόπουλο (παρατσούκλι δάσκαλος) του Διαγόρα Βραχνεΐκων. Τέλος διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο Φωκάς.

 

Super Cup

Οι 49 κυπελλούχοι ΕΠΣ Αχαΐας

Ο φετινός τελικός του Κυπέλλου ερασιτεχνών ανάμεσα στον Διαγόρα Βραχνεΐκων και τον ΑΠΣ Πάτραι είναι ο 50ός στην ιστορία του θεσμού. Τις περισσότερες κατακτήσεις Κυπέλλου μετράει ο ΑΠΣ Πάτραι (συνολικά 8 σε 10 τελικούς που έχει αγωνιστεί), ενώ ακολουθεί ο Άρης Πατρών με 7 κατακτήσεις σε 14 συνολικά τελικούς. Ο Διαγόρας μετράει τρεις κατακτήσεις σε ισάριθμους τελικούς. Ο επίσημος θεσμός του Κυπέλλου ερασιτεχνών, με την σημερινή του μορφή, ξεκίνησε την περίοδο 1971-72 και πρώτος Κυπελλούχος ήταν ο Άρης Πατρών.

Αναλυτικά οι 21 ομάδες που έχουν κατακτήσει τα 49 προηγούμενα Κύπελλα:

8 Κύπελλα: Πάτραι ΑΠΣ

7 Κύπελλα: Άρης Πατρών

5 Κύπελλα: Αχαϊκή

3 Κύπελλα: Διαγόρας Βραχνεΐκων, Ζαβλάνι, Παναιγιάλειος, Εθνικός Πατρών.

2 Κύπελλα: Εθνικός Σαγεΐκων, Ατρόμητος Λάππα, Κεραυνός Αγ. Βασιλείου.

1 Κύπελλο: Θύελλα Πατρών, Εθνικός Αιγίου, Αστραπή Ψαροφαΐου, Δόξα Χαλανδρίτσας, Πατραϊκός, Προοδευτική, Φωστήρας Οβρυάς, Αχιλλέας Καμαρών, Τριταιϊκός, Αναγέννηση Πατρών, Ατρόμητος Πατρών. Τις περιόδους 2019-20 και 2020-21 δεν διεξήχθησαν οι τελικοί του Κυπέλλου λόγω κορωνοϊού (διακόπηκε η διοργάνωση). Κατακτήσεις Κυπέλλου (με την παλιά του μορφή – διοργανώθηκε από το 1936 μέχρι το 1959 με αρκετές διακοπές) έχουν ακόμα οι Ολυμπιακός Πατρών (6 φορές), Απόλλων (3), Παναχαϊκή (2), Παναιγιάλειος, Αχιλλέας Πατρών και Αστέρας.

 

Ίδια ιστορία όπως το 1982-1983

Το φετινό ζευγάρι του τελικού Διαγόρας-ΑΠΣ Πάτραι είναι το ίδιο με το περσινό. Ακόμα μια φορά στην ιστορία του θεσμού προέκυψε το ίδιο ζευγάρι σε δύο σερί περιόδους. Το 1982 και το 1983 ο ΑΠΣ Πάτραι αντιμετώπισε τη Θύελλα Πατρών στους δύο τελικούς, κατακτώντας και τις δύο φορές το τρόπαιο.

*Δύο ομάδες από τη Β’ Κατηγορία κατάφεραν να αγωνιστούν σε τελικό Κυπέλλου. Ο λόγος για τον Αχιλλέα Καμαρών (1986) και τον Κεραυνό Αγίου Βασιλείου (1996).

*Το ρεκόρ προσέλευσης φιλάθλων σε τελικό Κυπέλλου ερασιτεχνών Αχαΐας δημιουργήθηκε το 2004 στον αγώνα Ζαβλάνι-Αστραπή (2-1) με την παρουσία 9.000 θεατών. Ο τελικός έγινε στο Παμπελοποννησιακό στάδιο στο πλαίσιο test event για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Συνολικά 6 τελικοί έχουν κριθεί στα πέναλτι.

Ροή ειδήσεων

Advertisement